Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har hatt samtaler med Gelius

Biskop Ole Christian Kvarme bekrefter at han har vært i kontakt med Vålerenga-presten.

BEKREFTER SAMTALER:  Ole Christian Kvarme bekrefter at han har snakket med Einar Gelius, men vil ikke si noe om innholdet i samtalene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BEKREFTER SAMTALER: Ole Christian Kvarme bekrefter at han har snakket med Einar Gelius, men vil ikke si noe om innholdet i samtalene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK melder i kveld at kirken vil reise avskjedssak mot sogneprest i Vålerenga menighet, Einar Gelius.
Gelius skal ha fått beskjed om dette i et brev fra biskopen i Oslo, Ole Christian Kvarme, som er hans arbeidsgiver.

- Jeg kan bekrefte at jeg har hatt samtaler med Einar Gelius, men innholdet i samtalen er mellom ham og meg, sier biskop Kvarme til Dagbladet i kveld.

Biskopen befinner seg for øyeblikket på Kirkemøtet i Tønsberg. Ifølge NRK skal avskjedssaken opp i ekstraordinært møte i Bispedømmerådet i slutten av måneden.

Kvarme vil ikke si noe om den videre behandlingen av saken.

Biskopen har tidligere sagt til Dagbladet at han ikke var begeistret for Gelius's bok «Sex i bibelen»

- Denne boka kunne vi vært foruten sa Oslo-biskopen allerede før han hadde lest den.

Han vil i kveld ikke utdype den tidligere kritikken.

I arbeidet med boka har Gelius gjennomgått Bibelen på nytt, for å vise at den rommer et mangfold av fortellinger om sex, inkludert beretninger om gruppesex og fetisjer.

- Jeg vil ta et oppgjør med kirkas langvarige seksualfiendtlighet og de krefter i kristne sammenhenger som fremdeles ser på sex med skam og skyld — og ikke minst vil jeg ta avstand fra dem som med Bibelen i hånd misbruker og undertrykker andre mennesker, sier Gelius i et skriv til Dagbladet.

Menighetsrådet i Vålerenga menighet tar i kveld sognepresten sin i forsvar.

- Vi var ikke informert konkret om dette brevet, men vi har vært kjent med muligheten for at det kan komme en reaksjon fra bispedømmerådet, sier menighetsrådets leder Ola Brattegard.

Han forteller at de på forrige møte hadde en inngående drøfting av boka.

- Menighetsrådet tar ikke stilling til boka, men vi har full tillit til Gelius som sogneprest. Vi vil sende et brev til bispedømmerådet med kopi til biskopen hvor vi uttrykker dette, sier han.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!