TURKIS HAV: Slik så sjøen ut i Vesterålen da Gro Troskog tok dette bildet på roadtrip i Bø kommune for seks dager siden.  Foto: Gro Troskog. 
TURKIS HAV: Slik så sjøen ut i Vesterålen da Gro Troskog tok dette bildet på roadtrip i Bø kommune for seks dager siden.  Foto: Gro Troskog. Vis mer

Har havet skiftet farge der du bor?

Her er forklaringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis du har testet badetemperaturen i sjøen de siste dagene, har du kanskje lagt merke til at havet er grønnere enn det pleier å være.

En spesiell alge gjør nemlig at havet skifter farge flere steder i landet nå. Det bekrefter Havforskningsinstituttet overfor NRK Nordland.

- Akkurat nå ser vi en oppblomstring av algen flere steder i landet, for eksempel i Nordland. Og når den forekommer i store mengder får vannet en spesiell grønn- og turkis farge, forklarer Lars-Johan Naustvoll ved instituttet til NRK.

Det er ikke uvanlig at havet går fra å være blått og mørkt til å anta en mer grønn eller turkis farge som følge av algen.

Den er ikke farlig for mennesker, men kan føre til litt dårligere fiske - noe som ifølge Havforskningsinsituttet trolig skyldes redusert sikt i vannet.

Særlig i Midt-Norge og nord

Algeoppblomstringen langs norskekysten kartlegges på nettsiden algeinfo - og den siste oversikten viser at det særlig er store til moderate algeoppblomstringer på deler av trøndelagskysten fra Vikna i Ytre Namdal i Nord-Trøndelag til Stadt i Sogn og Fjordane, og i Vesterålen og Salten.

EMILIANA HUXLEYI: Den lille organismen  ser sånn ut gjennom et mikroskop. Foto:  Science Photo Library
 / NTB Scanpix. 
EMILIANA HUXLEYI: Den lille organismen  ser sånn ut gjennom et mikroskop. Foto:  Science Photo Library / NTB Scanpix. 

Vis mer

Der er det også registrert forekomster av algen som får vannet til å skifte farge, og som på fagspråket kalles emiliana huxleyi eller bare ehux.

Lenger sør i landet meldes det om mer moderate forekomster, men algen er også registrert i området Stadt-Flekkefjord.

Usikkert hva som er grunnen

Oppblomstringen av algen skjer ofte på sommeren langs kysten og i fjordene - men kan også sees lenger ute til havs.

Fargen oppstår når sollyset reflekteres fra kalkplater som dekker overfalten av algen eller flyter fritt i vannet.

Havforskningsinstituttet forklarer på sine nettsider at det fortsatt er knyttet stor usikkerhet til hva som er årsaken til at algen blomstrer opp fra tid til annet. Det man vet er at det har sammenheng med mengden næringssalter i vannet og at det som regel skjer når vannet er varmt.

- Dette er en art som trives på sommeren, den er nesten som oss mennesker og liker å ha det varmt og litt stille. Hvis det er varmt i havet og lite vind har den det godt, forklarer Naustvoll ved instituttet til NRK.