<strong>KJEMPER FOR OPPKLARING:</strong> Odd Petter Magnussen har i elleve år kjempet for at drapet på datteren blir oppklart. Her fra et møte med Scotland Yard og den britiske ambassadøren i Oslo i 2015. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
KJEMPER FOR OPPKLARING: Odd Petter Magnussen har i elleve år kjempet for at drapet på datteren blir oppklart. Her fra et møte med Scotland Yard og den britiske ambassadøren i Oslo i 2015. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Martine-saken

- Har helt ny informasjon

Martine Vik Magnussens far har tro på et gjennombrudd, elleve år etter at datteren ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det har vært en veldig utvikling i saken de siste 24 timene, og vi har nå helt ny informasjon. Det er ikke et direkte gjennombrudd, men nå er det mulig å se det for oss, sier Odd Petter Magnussen (67) til Dagbladet.

Det er elleve år siden datteren Martine Vik Magnussen (23) ble funnet voldtatt og drept i en kjeller i London. Like lenge har Odd Petter kjempet for at rettferdigheten skal skje fyllest.

<strong>DREPT:</strong> Martine Vik Magnussen (23). Foto: PA / NTB Scanpix
DREPT: Martine Vik Magnussen (23). Foto: PA / NTB Scanpix Vis mer

Det innebærer for ham først og fremst at sakens eneste mistenkte, den jemenittiske milliardærarvingen Farouk Abdulhak (32), blir utlevert til Storbritannia og stilt for retten.

Har levd i luksus

Kampen har kostet Odd Petter mye energi og frustrasjon. Storbritannia har ingen utleveringsavtale med Jemen, og Farouk har levd et beskyttet luksusliv i frihet på grunn av sin fars vennskap med tidligere president Ali Abdullah Saleh.

<strong>ENESTE MISTENKTE:</strong> Farouk Abdulhak (32). Foto: PA / NTB Scanpix
ENESTE MISTENKTE: Farouk Abdulhak (32). Foto: PA / NTB Scanpix Vis mer

Men Jemen er et land herjet av borgerkrigen mellom regjeringsstyrker og opprørere fra houthi-militsen. Det antas at Farouks sikkerhetsnett og levestandard har forvitret kraftig etter at Saleh ble avsatt og deretter drept. Det har skapt håp om at han på et tidspunkt vil bli stilt for retten.

Britisk politi har holdt Farouks situasjon under nøye oppsikt, og har samtidig jobbet tett med Odd Petter og stiftelsen Martines minnefond for rettferdighet, vanligvis kalt Martine-stiftelsen.

UTVIKLING: - Det er utvikling i denne saken, sier Martine Vik Magnussens far Odd Petter Magnussen. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Parallelle etterforskninger

Det er politiet for Stor-London - Metropolitan Police Service, populært kalt Scotland Yard - som står for den britiske etterforskningen av Martine-saken, mens Odd Petter og stiftelsen (som han ikke er medlem av), samarbeider om en parallell etterforskning.

Etterforskningsledelsen i Scotland Yard kommer jevnlig til Norge for å utveksle informasjon og etterforskningsskritt med Odd Petter og stiftelsen, gjerne rundt årsmarkeringen for drapet. Så også i år.

- Vi skal møte Scotland Yard hjemme hos meg på Nesøya i kveld (tirsdag), og skal ha en middag der vi oppdaterer hverandre. I morgen (onsdag) er det flere begivenheter, forteller Odd Petter.

Besøker Martines grav

Onsdag skal begge Martines foreldre, stiftelsen og gjestene fra Storbritannia besøke grava hennes på Asker kirkegård, før et møte med pressen. Deretter går turen til Stortinget, hvor de skal informere folkevalgte om saken, og det er også lagt inn et besøk på den britiske ambassaden på Frogner.

- Vi har jobbet veldig, veldig hardt i mange år. Utviklingen i saken er betydningsfull, gjentar Odd Petter.

TI ÅR: Videoen fra 2008 viser studenten Martine Vik Magnussen som forlater nattklubben i London sammen med Farouk Abdulhak. Hun ble meldt savnet dagen etter, og senere funnet voldtatt og drept i leilighetskomplekset hvor Abdulhak bodde. Onsdag 14. mars 2018 markeres tiårsdagen for drapet på Magnussen. Samme dag frigir britisk politi videoen fra nattklubben, som viser politiets eneste mistenkte i den ti år gamle drapssaken. Video: Metropolitan Police, London Vis mer

Under Scotland Yards norgesbesøk i 2015 uttalte etterforskningsleder Andrew Partridge til Dagbladet:

- Dette er en svært høyprofilert sak, med en veldig alvorlig forbrytelse, og vi akter å forfølge den til den er over.

- Vil bli pågrepet

Partridge fortalte videre at etterforskningen var klar - bare den mistenkte manglet.

- Jeg vil oppfordre ham til å gjøre det rette og melde seg for britiske myndigheter. Han vil få en rettferdig rettssak i Storbritannia, sa han.

Partridge understreket at Abdulhak er internasjonalt etterlyst, og at han vil bli pågrepet og brakt til England dersom han viser seg utenfor Jemen.

Odd Petter har i årevis uttrykt misnøye med norske myndigheters innsats i Martine-saken, og mener de burde gjort mye mer.

Utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen opplyste i 2015 at de blir oppdatert om etterforskningen av Scotland Yard. Han understreket videre at norske myndigheter har begrensede virkemidler i saken.

- Jeg har stor forståelse for at saken er en belastning for familien. Hovedutfordringen vår er at Jemen verken kan eller vil utlevere den mistenkte, sa han.

MINNENE OM MARTINE: Denne videoen viser Martine Vik Magnussens liv - fram til hun ble drept i London i 2008. Video: Martine-stiftelsen / Privat Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer