- Har hemmelige fengsler på skip

Terrormistenkte skjules på amerikanske militærskip, hevder organisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USA har tatt i bruk \'flytende fengsler\' i kampen mot terror, hevder menneskerettighetsorganisajonen Reprieve.

- De bruker skip for å skjule hva de holder på med for media og advokater, sier Clive Stafford Smith, direktør for organisasjonen, som ønsker at disse terrormistenkte  \'spøkelsesfangene\' skal ha samme rettigheter som andre.

- USA holder rundt 26 000 personer fengslet uten rettssak på hemmelige steder, og informasjonen tyder på at 80 000 personer har vært gjennom systemet siden 2001, sier han til Guardian.

- Bankes opp

Flere kilder har lekket informasjon om fangeskipene, inkludert personer fra det amerikanske forsvaret og Europarådet. I tillegg har organisasjonen fått informasjon gjennom vitneforklaringer fra fanger, skriver den britiske avisa.  

Siden 2001 kan så mange som 17 skip ha blitt tatt i bruk som fengsler, USS Peleliu og USS Ashland er to av dem. Skipene skal ha hatt tilhold i det britiske territoriet Diego Garcia i Det indiske hav, som er blitt brukt som militærbase både av Storbritannia og USA.

«En av mine medfanger var på et amerikansk skip sammen med 50 andre før han kom til Guantanamo. Han holdt til i buret ved siden av meg. Han fortalte at alle var låst inne i bunnen av skipet og at de ble banket opp hardere enn på Guantanamo», sier en tidligere Guantanamo-fange.

Fanger «forsvant»

HOLDES HER: USS Peleliu er et av skipene som skal ha blitt tatt i bruk til terrorfengsel, ifølge organisasjonen Reprieve. Foto: AP/SCANPIX
HOLDES HER: USS Peleliu er et av skipene som skal ha blitt tatt i bruk til terrorfengsel, ifølge organisasjonen Reprieve. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

I løpet av året kommer Reprieve med en rapport om forholdene på skipene. Her vil organisasjonen særlig rette søkelyset mot USS Ashland som i 2007 var i Somalia for å utføre \'sikkerhetsoperasjoner\' som et ledd i kampen mot al-Qaida-terrorister.

På den tida ble flere personer hentet inn av somaliske, kenyanske og etiopiske styrker og forhørt av det som skal ha vært representanter fra CIA og FBI. Mer enn 100 personer \'forsvant\' til fengsler i Kenya, Somialia, Etiopia, Djibouti og Guantanamo.

En talsmann for den amerikanske marinen sier til den britiske avisa at det ikke finnes fengsler på amerikanske skip.

- Men det er offentlig kjent at noen individer har blitt plassert på skip i noen få dager i det tidlige stadiet av fengsling, sier kommandør Jeffrey Gordon.

- Har hemmelige fengsler på skip