Liket i Smutthullet

Har hentet ut likets DNA-profil

DNA-profilen til det ukjente liket i Smutthullet er klart. Nå håper politiet det finnes grunnlag for sammenlikning.

DETALJENE: Dagbladet fikk bli med politiets krimteknikere Trond Høydal og Espen Berger under obduksjonen av det ukjente liket som ble funnet i Smutthullet i Barentshavet. Hver minste detalj blir undersøkt, avfotografert og katalogisert i håp om at klær og eiendeler skal avslør spor som kan lede til en positiv identifisering av den avdøde. Video: Øi... Vis mer

TROMSØ (Dagbladet): - Vi har hentet ut DNA-profilen til den avdøde og skal nå søke i internasjonale registre, sier Ståle Luther, seksjonsleder for etterforskning i Troms politidistrikt.

4. april fikk reketråleren M/S Remøy en uhyggelig overraskelse da mannskapet hentet opp trålen fra 240 meters dyp i Smutthullet i Barentshavet. Det så først ut som om en gammel oljehyre noen hadde kastet på havet, men ved nærmere ettersyn viste det seg at arbeidstøyet inneholdt et lik.

I LAND: Kaptein Kjetil Ervik håper familien til den avdøde en gang vil få en grav de kan besøke. Foto: Gunnar Thorenfeldt / Dagbladet
I LAND: Kaptein Kjetil Ervik håper familien til den avdøde en gang vil få en grav de kan besøke. Foto: Gunnar Thorenfeldt / Dagbladet Vis mer

Da lukten spredte seg på dekk, forsto de norske sjøfolka at den avdøde hadde ligget lenge under vann.

Skipper Kjetil Ervik meldte det tragiske funnet til politiet, avbrøt fisket og satte kursen mot land. I de kalde minusgradene lå liket på dekk og ventet på at noen skulle finne ut hvem han er, på å finne en grav de pårørende kan oppsøke for å sørge over sin kjære venn, sønn eller far.

Obduksjon

Liket ble fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø der politiets krimteknikerne og sykehusets rettsmedisinere startet obduksjonen og jobben med å finne identiteten til den avdøde. Det lange oppholdet under vann gjorde jobben utfordrende og krevende.

Sakte ble klærne fjernet og lommer og sømmer sjekket for spor.

Den avdøde hadde på seg en oransje oljebukse og jakke, et knivbelte og en rød redningsvest slik også snøkrabbefiskere har.

Tenner ble avfotografert og fingeravtrykk sikret. Spørsmålet som sto ubesvart igjen etter obduksjonen var om analyser av biologiske spor ville resultere i en brukbar DNA-profil.

To uker seinere fikk etterforskerne ved Troms politidistrikt svaret de ønsket seg. En brukbar DNA-profil kan nå sendes inn i internasjonale politiregistre.

Politiet er nå avhengige av å finne grunnlag for sammenlikning og vil lete etter såkalte «ante-mortem»-data. Opplysninger om personen fra før døden inntraff.

Fra før er det fastslått at det ukjente liket er en mann mellom 30 og 50 år gammel.

Dødsulykker

Likfunnet i den russiske delen av Smutthullet torsdag 4. april kan være en ny bit i puslespillet om snøkrabbetrafikken fra Båtsfjord. Dagbladet har i en serie artikler avdekket omfattende sosial dumping og mulig menneskehendel på latviske, litauiske og russiske båter som kom til Norge for å fiske snøkrabbe i åra 2013-2017.

Smutthullet

62 400 kvadratkilometer stort internasjonalt farvann i Barentshavet som grenser til norsk og russisk økonomisk sone samt fiskevernsonen ved Svalbard.

LONGYEAR-

BYEN

Svalbard

Funnstedet

N 75 29 E 39 04:

Langt inne på russisk del av Smutthullet.

Russisk del

Bjørnøya

Norsk

del

Avstand fra funnstedet:

Båtsfjord: 62 mil

Longyearbyen: 65 mil

 

Norske-

havet

Barents-

havet

BÅTSFJORD

Alta

Tromsø

20©19

Murmansk

GRAFIKK

Smutthullet

62 400 kvadratkilometer stort internasjonalt farvann i Barentshavet som grenser til norsk og russisk økonomisk sone samt fiskevernsonen ved Svalbard.

LONGYEARBYEN

Svalbard

Russisk del

Funnstedet

N 75 29 E 39 04: langt inne på russisk del av Smutthullet.

Norsk

del

Bjørnøya

Avstand fra funnstedet:

Båtsfjord: 62 mil

Longyearbyen: 65 mil

 

Norske-

havet

Barents-

havet

BÅTSFJORD

Alta

20©19

Tromsø

Murmansk

GRAFIKK

FUNNSTED: 21. april 2016 forsvant en da 27-28 år gammel russisk fisker over bord fra den latviske snøkrabbebåten «Memele». Torsdag fikk «M/S Remøy» et lik i trålen, bare rundt 1,7 km unna stedet han falt over bord. Kart: Kjell Erik Berg og Ola Strømman. Vis mer

Dagbladet kartla alle dødsulykker på snøkrabbeskipene og i Barentshavet fra 2013 og fram til oppunder jul 2018. Seks av dem var knyttet til snøkrabbefisket. Av dem skjedde to ved Smutthullet, uten at de omkomne ble funnet. Med mindre likfunnet 4. april skulle være en ulykke som ikke er registrert hos norske myndigheter, peker mye mot dødsulykken på det latviske snøkrabbeskipet «Memele» i 2016.

Politiet bekrefter også at dette er en av de ulykkene de nå ser på.

- Linken som er dratt opp mot de to forsvinningssaken er en av flere hypoteser som politiet jobber etter. Vi etterforsker saken bredt og låser oss ikke til en teori om hvem den avdøde er, sier Ståle Luther, seksjonsleder for Felles Enhet for Etterforsking i Troms politidistrikt.

En da 27-28 år gammel russisk fisker forsvant 21. april 2016 over bord fra snøkrabbeskipet «Memele», bare 1,7 kilometer unna funnstedet 4. april i år.