STORE PROTESTER:  Selskapet Ubers inntog i Europa har skapt harnisk hos tradisjonelle drosjesjåfører. Grunnen er at Uber-appen lar kunder bestille drosjeturer fra private sjåfører. Bildet viser taxisjåførenes protest mot selskapet i London i juni. Foto: Luke MacGregor / Reuters / NTB Scanpix
STORE PROTESTER: Selskapet Ubers inntog i Europa har skapt harnisk hos tradisjonelle drosjesjåfører. Grunnen er at Uber-appen lar kunder bestille drosjeturer fra private sjåfører. Bildet viser taxisjåførenes protest mot selskapet i London i juni. Foto: Luke MacGregor / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Har hisset på seg taxisjåfører over hele Europa - nå kommer de til Norge

Uber søker ny sjef i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tusenvis av rasende drosjesjåfører har i sommer protestert mot det amerikanske selskapet Uber og deres populære og omstridte mobilapp.

Appen brukes brukes til å bestille drosjeturer fra private sjåfører, og har ført til demonstrasjoner i både London, Berlin og Paris.

Nå kommer det kontroversielle selskapet til Norge.

Søker Oslo-sjef Uber har nemlig lagt ut en stillingsannonse hvor de søker etter sjef for selskapet i Oslo, skriver Dagens Næringsliv.

- Du skal bokstavelig talt rulle ut et nytt transportsystem i din lokale metropol, heter det i stillingsbeskrivelsen.
At Uber har etablert seg i andre europeiske land, har ført til ramaskrik. Tidligere i sommer sørget taxisjåførene for trafikkaos i flere europeiske storbyer i en aksjon mot Uber.

De profesjonelle drosjesjåførene mener appen legger til rette for pirattaxi-virksomhet, og i Frankrike og Belgia har myndighetene lagt restriksjoner på bruk av appen.

Leide inn First House Men allerede i juni kunne Dagbladet avsløre at Uber snuste på det norske markedet, og at de leide PR-byrået First House som døråpner.

I en epost fra First House-rådgiver Erlend Engh Brekke til Reynir Johannesson (Frp)
, som er rådgiver fra samferdselsministeren, sto det:

«Uber er ikke lansert i Oslo ennå, men de er i en fase der de raskt ruller ut tjenesten i byer verden over, og Oslo er en aktuell kandidat». 

I eposten blir Ubers virksomhet presentert slik: «Uber er et teknologiselskap som utvikler en app som lar reisende i store byer finne sjåfører som er villig til å kjøre dem dit de skal mot et vederlag - raskere, tryggere og enklere enn taxi».

Norges Taxiforbund har tidligere uttalt at dette vil utgjøre pirattaxi-virksomhet:

- Den norske lovgivningen på dette området er såpass tydelig at Ubers virksomhet i norsk sammenheng vil være klart ulovlig, hvis de satte i gang her, rett og slett fordi du må ha taxiløyve for å transportere personer mot betaling i Norge, sa redaktør Atle Hagtun Hagtun etter avsløringene i juni.

Regjeringen var i sommer i gang med en gjennomgang av dagens taxiregelverk.