RISIKERER DØDSSTRAFF: James Eagan Holmes er tiltalt for å ha drept 12 personer under kinomassakren i Colorado i fjor sommer. Det er ikke kjent hvorvidt hans forsvarere vil argumentere for at han er utilregnelig eller ikke. Foto: REUTERS/RJ Sangosti/Pool/Files
RISIKERER DØDSSTRAFF: James Eagan Holmes er tiltalt for å ha drept 12 personer under kinomassakren i Colorado i fjor sommer. Det er ikke kjent hvorvidt hans forsvarere vil argumentere for at han er utilregnelig eller ikke. Foto: REUTERS/RJ Sangosti/Pool/FilesVis mer

Har holdt all informasjon om Batman-massakren hemmelig i et halvt år

I dag skal mannen som er tiltalt for 12 drap, møte i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag vender massedrapssiktede James Holmes (24) tilbake til rettssalen for en innledende rettslig høring.

24-åringen er tiltalt for å ha drept 12 personer etter massakren under premieren av Batman-filmen «The Dark Knight Rises» på Cinemark kino i Colorado i fjor sommer.

70 personer ble skadd i den dramatiske skyteepisoden.

- Trolig avtale Den rettslige høringen som starter i dag er ventet å vare i ei uke. Aktoratet vil gi en oversikt over saken mot Holmes, noe som vil bli den første offentliggjøringen av påtalemyndighetens bevismateriale.

Dommeren skal deretter avgjøre hvorvidt det blir en rettssak eller ikke, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Juseksperter sier til nyhetsbyrået at bevisene mot 24-åringen synes å være så sterke at han trolig vil innrømme skyld og inngå en avtale med påtalemyndigheten, så det ikke blir noen ordentlig rettssak.

«Mini-rettssak» I slike tilfeller kan den innledende høringen legge rammene for en avtale, ved at begge sider kan vurdere motpartens styrker og svakheter, ifølge Laurie Levenson, tidligere statsadvokat og nå professor ved Loyola Law School i Los Angeles.

- Innledende høringer er ofte det første skrittet på veien mot å løse saken, en slags «mini-rettssak», så begge sider kan se skriften på veggen, sier hun til AP.

Holmes kunne gitt avkall på retten til en innledende høring, så forsvarerne hadde hatt bedre tid til å forberede en eventuell rettssak, men forsvarere ønsker av og til å gjennomføre høringen for å få et bedre bilde av bevismaterialet.

I SORG: Venner og familie av Jonathan Blunk, ett av ofrene for massakren, er samlet i begravelsen. Foto: AP Photo/Cathleen Allison
I SORG: Venner og familie av Jonathan Blunk, ett av ofrene for massakren, er samlet i begravelsen. Foto: AP Photo/Cathleen Allison Vis mer

- I dette tilfellet tror jeg at det virkelige formålet med høringen er at forsvaret ønsker å innhente informasjon, sier Mimi Wesson, jusprofessor ved University of Colorado.

Varslet av psykiater Det er ventet at mange pårørende og overlevende etter massakren vil overvære rettsmøtet, og det er satt av minst to ekstra rom med lyd- og videooverføring for tilhørerne.

Etterforskere og advokater har fått forbud mot å uttale seg om saken, og mange av rettsdokumentene har blitt forseglet.

Lite er derfor kjent om hvordan James Holmes gikk fra å være en lovende nevrovitenskap-student til å bli en massedrapsmann i juli i fjor.

24-åringen hadde imidlertid fått behandling av en schizofreni-ekspert før kinomassakren, og University of Colorado Denver ble varslet om oppførselen hans.

Våren 2012 skal han ha begynt å kjøpe inn våpen, ammunisjon og eksplosiver. Etter at han strøk på en muntlig eksamen sjuende juni, sluttet han på universitetet hvor han tok en doktorgrad.

Risikerer dødsstraff Holmes ble arrestert rett utenfor kinoen like etter skuddramaet 20. juli. Ifølge myndighetene gikk han inn i salen med gyldig billett, men sneik seg seinere ut til bilen sin og hentet våpnene. Da han kom inn i salen igjen, begynte han å skyte vilt rundt seg.

Da politietterforskerne skulle ta seg inn i leiligheten hans noen timer seinere, fant de en felle med dødelige eksplosiver.

Da massedrapsmannen møtte i retten under det første fengslingsmøtet, hadde han farget håret knall oransje, og han så ut som han satt i halvsøvne. På ferskere bilder har han kortklippet, brunt hår og vidt oppsperrede øyne.

12 DREPT: 24-åringen er tiltalt for å ha drept tolv personer, skadd 70. Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP
12 DREPT: 24-åringen er tiltalt for å ha drept tolv personer, skadd 70. Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP Vis mer

Holmes risikerer dødsstraff, men kan unngå dette hvis han blir kjent utilregnelig. Hans mentale helse antas å være en svært viktig faktor i forhold til om det blir rettssak eller ikke.

Hans forsvarere har tidligere argumentert for at han var psykisk syk.

GJERNINGSMANNEN: Dette bildet av James Holmes ble offentliggjort i september i fjor. Foto: AFP PHOTO / ARAPAHOE COUNTY SHERIFF'S OFFICE
GJERNINGSMANNEN: Dette bildet av James Holmes ble offentliggjort i september i fjor. Foto: AFP PHOTO / ARAPAHOE COUNTY SHERIFF'S OFFICE Vis mer