Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har identifisert mistenkte etter giftangrepet mot Skripal

Britisk politi mener de har identifisert flere mistenkte gjerningspersoner etter giftattentatet mot Sergej Skripal og hans datter.

ANGREP: Den tidligere russiske spionen Sergei Skripal og datteren Julija ble funnet på en benk i Salisbury i begynnelsen av mars. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ANGREP: Den tidligere russiske spionen Sergei Skripal og datteren Julija ble funnet på en benk i Salisbury i begynnelsen av mars. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskere mener de har identifisert de mistenkte gjerningspersonene fra novitsjok-angrepet, gjennom materiale fra overvåkingskameraer, sier en kilde med kjennskap til saken til Sky News.

Det skal være snakk om mer enn én gjerningsperson. Politiet tror flere russiske personer er involvert i giftattentatet mot den russiske eksspionen.

En kilde sier til Sky News at det er videoovervåkning og registrering av hvilke personer som kom til Storbritannia i det aktuelle tidsrommet, som er blant de mest sentrale bevisene. Kanalen melder også at de er sikre på at det er snakk om russiske gjerningspersoner.

Funnet på benk

Skripal, som er bosatt i den sørengelske byen Salisbury, ble funnet sammen med datteren Julija (33) på en benk i byen 4. mars. Begge var bevisstløse og hadde kritiske skader. De har ligget på sykehus siden.

Etterforskningen avdekket tidlig at de to hadde fått i seg den sovjetiskutviklede nervegiften Novitsjok, og britiske myndigheter beskyldte Russland for å ha forsøkt å drepe den tidligere spionen.

Dobbeltagent

Fram til 1999 jobbet Sergej Skripal for russisk militæretterretning. Siden arbeidet han i russisk UD fram til 2003, før han gikk inn i næringslivet. I 2004 ble han pågrepet i Moskva, og i avhør innrømmet han angivelig å ha blitt rekruttert av britisk etterretning så tidlig som i 1995.

I 2006 ble Skripal dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia. Fire år seinere ble mannen benådet som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland, og fikk asyl i Storbritannia

Skripals datter bor i Russland, men var på besøk i Storbritannia da hun ble funnet livløs sammen med sin spiondømte far. 23. mai uttalte hun i et intervju med nyhetsbyrået Reuters at hun håper å vende hjem til Russland på sikt.

Flere angrep?

I begynnelsen av juli ble det kjent at 44 år gamle Dawn Sturgess døde etter å ha blitt eksponert for nervegiften novitsjok åtte dager tidligere. Også hennes ektemann ble utsatt for giften, men overlevde.

Forgiftningen skjedde bare 13 km unna Salisbury, hvor eksspionen Sergej Skripal og dattera Julija ble forsøkt drept med den samme giften i mars.

Ifølge The Guardian har lederen for det britiske antiterror-politiet uttalt at det er meget sannsynlig at Sturgess er blitt drept av den samme nervegiften som ble brukt i angrepet mot Skripal og datteren.

Politiet vet foreløpig ikke om hendelsene er knyttet til hverandre, men har uttalt at det er noe av det mest sentrale de undersøker.