TOMME RAMMER: Rammene i «Det nederlandske rommet» i Isabella Stewart Gardener museum i Boston står fortsatt tomme, 23 år etter at tyver stakk av med 13 kunstverk. FBI mener nå at de vet hvem som sto bak tyveriet. I den tomme rammen bak hang «Storm på Genesaretsjøen» av Rembrandt. I den tomme rammen i forgrunnen hang «Konserten» av Vermeer. Foto: AP Photo/Josh Reynolds
TOMME RAMMER: Rammene i «Det nederlandske rommet» i Isabella Stewart Gardener museum i Boston står fortsatt tomme, 23 år etter at tyver stakk av med 13 kunstverk. FBI mener nå at de vet hvem som sto bak tyveriet. I den tomme rammen bak hang «Storm på Genesaretsjøen» av Rembrandt. I den tomme rammen i forgrunnen hang «Konserten» av Vermeer. Foto: AP Photo/Josh ReynoldsVis mer

- Har identifisert ranerne bak tidenes kunsttyveri

Men bildene - verdt tre milliarder kroner - er fortsatt vekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

St. Patrick's day har vært en festdag i Boston siden 1737.

Så også i 1990. Klokken 01.20 18. mars det året, mens byen fortsatt var opptatt med fuktig feiring av den irske helgenen, tok to menn forkledd som politifolk seg inn i Isabella Stewart Gardner Museum i Boston.

Via intercomen lokket de til seg sikkerhetsvaktene, og fortalte dem at de var blitt tilkalt etter en melding om bråk. De overmannet vaktene og bandt dem fast i museets kjeller.

Deretter banet de seg vei til «Det nederlandske rommet», der noen av museets mest verdifulle malerier hang. I løpet av 81 minutter inne i museet, skar de løs kunstverk etter kunstverk.

Da Boston våknet dagen derpå, var det til et museum fullt av tomme rammer.

Tidenes tyveri Tyvene hadde skåret ut uvurderlige verker av blant andre Rembrandt, Vermeer, Manet og Degas. I alt tretten kunstverk, med en estimert verdi på 500 millioner dollar, var vekk.

FANTOMTEGNING: De to tyvene var utkledd som politimenn. Denne fantomtegningen ble laget etter tyveriet. Tegning: FBI
FANTOMTEGNING: De to tyvene var utkledd som politimenn. Denne fantomtegningen ble laget etter tyveriet. Tegning: FBI Vis mer

Tidenes største kunsttyveri var et faktum.

Ifølge Harvard magazine er det tidenes største tyveri noensinne, uansett sjanger.

Nå nøyaktig 23 år etter, har FBI gjort et gjennombrudd i saken:

De hevder de har identifisert tyvene som sto bak rekordranet.

- Transportert til Philadelphia «FBI tror, med stor grad av sikkerhet, at kunstverkene etter tyveriet ble transportert til Connecticut og Philadelphia-området, og noen av kunstverkene ble transportert til Philadelphia hvor de ble tibludt for salg av de ansvarlige for tyveriet. I og med den sikkerheten, har vi identifisert tyvene, som er medlemmer av en kriminell organisasjon med base på østkysten og i New England», sier spesialagent i FBI Richard Deslauriers i en uttalelse, gjengitt hos Boston Globe.

FBI vil ikke gå ut med identiteten til tyvene, men sa at etterforkningen «nærmer seg sluttfasen».

DUSØR: FBI-postere med verk av Johannes Vermeer og Edgar Degas. Dusøren på fem millioner dollar (29 millioner kroner) utbetales for informasjon som leder til at de tretten kunstverkene kommer til rette i god behold. Foto: REUTERS/Jessica Rinaldi
DUSØR: FBI-postere med verk av Johannes Vermeer og Edgar Degas. Dusøren på fem millioner dollar (29 millioner kroner) utbetales for informasjon som leder til at de tretten kunstverkene kommer til rette i god behold. Foto: REUTERS/Jessica Rinaldi Vis mer

De innrømmer imidlertid at de ikke aner hvor det har blitt av de 13 verdifulle kunstverkene.

- Med disse vesentlige framskrittene i etterforskningen de siste årene, er det sannsynlig at noen i løpet av årene som har gått har sett disse kunstverkene hengende på en vegg, på en peishylle, eller lagret på et loft. Vi vil at den personen ringer FBI, sier spesialagent Geoff Kelly.

Dusør Under en pressekonferanse i dag, gjentok sikkerhetssjefen ved Isabella Stewart Gardener-museet at dusøren på fem millioner dollar (29 millioner kroner) står ved lag.

- Man trenger ikke gi oss bildene for å utløse dusøren. Den vil bli utbetalt for informasjon som leder til at vi finner alle gjenstandene i god behold, sier Anthony Amore.

På sine hjemmesider understreker FBI også at tips kan gis anonymt, med advokat som mellommann.

Flere av de mest kjente mafiabossene på nordøstkysten har vært i søkelyset etter kunstranet.

- 99 prosent er døde Enken etter mafiatoppen Robert Guarente, sa til Boston Globe i 2012 at hun husket at mannen, som døde i 2004, ga et bilde videre til den kjente mafiosoen Robert V. Gentile.

STJÅLET:  «Storm på Genesaretsjøen» av Rembrandt. Foto: AP Photo/Isabella Stewart Gardner Museum
STJÅLET: «Storm på Genesaretsjøen» av Rembrandt. Foto: AP Photo/Isabella Stewart Gardner Museum Vis mer

Etter å ha blitt konfrontert med de 13 stjålne kunstverkene, kunne hun imidlertid ikke identifisere noen av dem som bildet hun hadde sett ektemannen overlevere.

Gentile er avhørt av FBI i forbindelse med kunsttyveriet.

- Han kjenner noen av dem som ifølge FBI hadde med kunsttyveriet å gjøre, men 99 prosent av dem er døde, sa Gentiles advokat Ryan McGuigan til Boston Globe i fjor. 

- Den hvite hvalen Blant de stjålne kunstverkene er fem bilder av Degas, og tre bilder av Rembrandt.

Kunstverk av Rembrandt er blant de som blir stjålet oftest.

Anthony Amore, sikkerhetssjefen ved Isabella Stewart Gardener-museet, har selv skrevet boka «Stealing Rembrandts: The Untold Stories of Notorious Art Heists.»

STJÅLET: Vermeers «Konserten» (1658-1660). Foto: REUTERS/Gardner Museum/Handout
STJÅLET: Vermeers «Konserten» (1658-1660). Foto: REUTERS/Gardner Museum/Handout Vis mer

- Rembrandt-bilder har den perfekte kombinasjonen av berømthet og verdi, sier Amore til Harvard Magazine.

Blant de 13 stjålne bildene framhever han imidlertid Vermeers «Konserten».

- Det er den hvite hvalen blant alle stjålne malerier, sier han.  

STJÅLET: Govaert Flincks «Landskap med obelisk» (1638) Foto: REUTERS/Gardner Museum
STJÅLET: Govaert Flincks «Landskap med obelisk» (1638) Foto: REUTERS/Gardner Museum Vis mer