Wagner-base skal ha blitt angrepet:

- Har igjen lyktes

Det angivelige hovedkvarteret til Vladimir Putins «private hær» i Øst-Ukraina skal være truffet av et ukrainsk angrep.

ANGREP: Bildet skal vise ødeleggelsene ved adressen i Popasna der Wagner-gruppas angivelig har hatt tilhold. Foto: Wagner-gruppa
ANGREP: Bildet skal vise ødeleggelsene ved adressen i Popasna der Wagner-gruppas angivelig har hatt tilhold. Foto: Wagner-gruppa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

8. august publiserte den russiske «krigskorrespondenten» Sergej Sreda bilder på Telegram av det som angivelig skulle være Wagner-gruppas hovedkvarter, i byen Popasna i den østukrainske regionen Luhansk.

Ei uke seinere meldes det både fra ukrainsk og russisk side at basen skal ha blitt angrepet.

- Ukrainske styrker har igjen lykkes i å slå til mot fiendens hovedkvarter, sier Luhansk-guvernør Serhij Haidai i en uttalelse.

Skal ha avslørt adressen

Sergej Sreda skrev aldri hvor i Popasna det angivelige Wagner-hovedkvarteret befant seg, eller når besøket fant sted, men Telegram-innlegget inneholder flere bilder med potensielle hint.

- Soldatene våre agerte raskt etter at en av Kremls soldater lekket Wagner-hovedkvarterets lokasjon. De måtte verifisere informasjonen raskt, og ødelegge hovedkvarteret. Spesialoperasjonen var en suksess, skriver den ukrainske politikeren Oleksij Hontsjarenko på Facebook.

Sreda har i etterkant slettet innlegget, men det er republisert av flere kanaler, og dermed fortsatt tilgjengelig.

BESØKTE BASEN: Dette er et av bildene den russiske «krigskorrespondenten» Sergej Sreda publiserte på Telegram forrige uke. Foto: Sergej Sreda
BESØKTE BASEN: Dette er et av bildene den russiske «krigskorrespondenten» Sergej Sreda publiserte på Telegram forrige uke. Foto: Sergej Sreda Vis mer

Da han besøkte basen ryktes det at den russiske forretningsmannen Jevgenij Prigozjin, kjent som «Putins kokk», skal ha oppholdt seg der. Dette er verken bekreftet eller avkreftet fra noe hold.

Oligarken anklages av blant andre USA og EU for å finansiere den private militærgruppa. Han nekter selv for enhver tilknytning.

KNYTTES TIL ANGREPET: Dette bildet skal angivelig være fra angrepet og vise Jevgenij Prigozjin - «Putins kokk» - på stedet. Om han var på basen eller om bildet er fra etter angrepet, er ikke bekreftet. Foto: Wagner-gruppa
KNYTTES TIL ANGREPET: Dette bildet skal angivelig være fra angrepet og vise Jevgenij Prigozjin - «Putins kokk» - på stedet. Om han var på basen eller om bildet er fra etter angrepet, er ikke bekreftet. Foto: Wagner-gruppa Vis mer

Telegram-gruppa «Baksiden av medaljen», som knyttes til Wagner-gruppa, var blant de første som rapporterte om hendelsen og publiserte bilder fra det som skal være basen etter angrepet. Bildene er seinere republisert av andre russiske propagandakanaler.

Ifølge den uavhengige russiske avisa Meduza, som har sammenliknet bilder fra før og etter angrepet, skal de være fra samme adresse.

- Ut fra skadene på bygningen å dømme, kom angrepet fra ukrainsk-kontrollert territorium nær Seversk, skriver avisa.

FRONTEN: Video skal vise byen Pisky ved fronten i Ukraina som bombes av russiske styrker. Video: Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Ekspert: Vil trolig slå tilbake

Ifølge Luhansk-guvernøren jobbes det med å avklare eventuelle antall drepte i angrepet. Russiske propagandakanaler melder om flere skadde, og «tilsynelatende» ett dødsfall.

Ruslan Leviev, som leder den undersøkende gruppa Conflict Intelligence Team, mener mye fortsatt er uklart omkring angrepet og det slettede Telegram-innlegget.

I en Twitter-tråd greier han ut om hvordan selv «dummeste prorussiske militærkorrespondentene» kjenner til risikoen for å røpe koordinater ved å avbilde lokasjoner.

- Og her poserer de direkte i nærheten av hovedkvarteret?

Levievs teori er at russerne skal ha planlagt publisering av bildene som en provokasjon, for å lokalisere ukrainske styrkers utstyr, og slå tilbake.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer