Har ikke begynt kriseopplæring i UD

Men alt skal være på plass til 4. april.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I tråd med ambassadør Åge Grutles evaluering av UDs håndtering av flodbølgekatastrofen, har departementet fått et midlertidig kriseteam på plass. Uten at den har fått noen spesiell opplæring utover den kompetansen de allerede sitter med.

I forlengelsen av tiltakene Grutle foreslår, lover UD at den nye kriseberedskapen skal være på plass og operativ fra 4. april. Uten at menneskene som skal bemanne den er plukket ut heller.

- Hittil har folk internt tatt kontakt for å være med i kriseberedskapen, og det er et stort engasjement i tjenesten for å være med. Vi har også sendt ut en interessemelding slik at folk som ønsker det kan ta kontakt med oss for å være med i beredskapsgruppa, sier avdelingsdirektør Cecilie Landsverk til Dagbladet.no.

Ikke noe konkret på plass

UDs nye kriseberedskap skal omfatte rundt 50 mennesker, som på kort varsel skal være med å håndtere kriser. I tillegg skal UD ha et feltkriseteam som skal rykke ut til kriseområder på kort varsel.

Akkurat nå planlegger UDs administrasjon opplæringen av denne krisegruppa, fortalte Landsverk på dagens pressekonferanse.

- Hva slags opplæring blir det snakk om?

- Vi har sett på hva andre utenrikstjenester i Europa gjør, med tanke på hvordan vi kan sette sammen et opplegg for oss selv, sier Lansdverk til Dagbladet.no.

BEGYNNER OPPLÆRING SNART: Utenriksdepartementet skal ha sin nye kriseberedskap klar 4. april. - Den første gruppa må trekke i gang opplæringen, sier avdelingsdirektør i UDs administrasjon Cecilie Landsverk. Foreløpig har de ikke noe opplæringsprogram på plass. Foto: Scanpix
BEGYNNER OPPLÆRING SNART: Utenriksdepartementet skal ha sin nye kriseberedskap klar 4. april. - Den første gruppa må trekke i gang opplæringen, sier avdelingsdirektør i UDs administrasjon Cecilie Landsverk. Foreløpig har de ikke noe opplæringsprogram på plass. Foto: Scanpix Vis mer

- Men det vil ikke bli noen omfattende opplæring hvor folk går på skole i flere år, legger hun til.

- Men hva slags opplæring blir det snakk om?

- Vi har ikke noe konkret på plass.

Sikker på å komme i mål

UD vet altså foreløpig ikke hvordan de skal trene sine ansatte i krisehåndtering, men Landsverk forteller at de i størst mulig grad skal gjennomføre realistiske øvelser som en del av treningen. Øvelsene skal lages i tett samarbeid med forsvaret og politiet.

Og selv om datoen for den nye krisehåndteringen nærmer seg med stormskritt, er ikke Landsverk redd for at de ikke rekker det. Til det er interessen innad i UD for stor.

- Jeg er ikke i tvil om at vi får nok dyktige folk på plass til 4. april, sier hun til Dagbladet.no.