Kina og Russland:

- Har ikke blitt sagt før

Kinas tredje mektigste, Li Zhanshu, siteres på ting som vekker oppsikt blant eksperter og politikere i Norge. NTNU-professor Jo Jakobsen mener at Li nå sier ting som ikke har blitt sagt offentlig før fra offisielt hold.

NYE UTTALELSER: Kinas tredje mektigste person siteres på at Kina støtter Russland, særlig når det gjelder Ukraina-krigen. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB
NYE UTTALELSER: Kinas tredje mektigste person siteres på at Kina støtter Russland, særlig når det gjelder Ukraina-krigen. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

Nylig besøkte Li Zhanshu, Kinas tredje mektigste person, Statsdumaen i Russland. I etterkant har russiske myndigheter frigjort et referat fra møtet hvor Li siteres på at Kina forstår og støtter Russland, særlig når det gjelder Ukraina-situasjonen. Dette vekker oppsikt blant både eksperter og politikere.

- Det er all grunn til å anta at Li har sagt det som påstås av russiske myndigheter. Samtidig ser det ut til at det ikke har blitt omtalt av kinesiske medier, noe som signaliserer at dette er et veldig sensitivt tema for Kina. Disse uttalelsene representerer den hittil klareste støtten fra offisielt hold i Kina til Russlands virkelighetsforståelse.

Det sier professor Jo Jakobsen ved NTNU, som er ekspert på internasjonal politikk, til Dagbladet.

- Disse uttalelsen er uvanlige. Dette fordi at Kina har lagt seg på ei linje hvor de ikke har villet kritisere Russland, men samtidig har vært forsiktig med å støtte dem. Kina ønsker nok å opprettholde denne balansegangen, og derfor tror jeg ikke at disse uttalelsene signaliserer et radikalt brudd.

BEKYMRET: Det hvite hus er redd Kina skal støtte Russland i krigen. Vis mer

- Ikke sagt før

I referatet siteres Li på at «Kina forstår og støtter Russland i spørsmål som angår landets vitale interesser, særlig når det gjelder situasjonen i Ukraina». I tillegg siteres han på at «Kina legger merke til at USA og deres allierte i Nato utvider sitt nærvær langs grensa til Russland», noe som de mener at utgjør «en alvorlig trussel for Russlands nasjonale sikkerhet og livene til russiske borgere».

«Vi forstår fullt ut nødvendigheten av grepene som Russland har tatt med sikte på å beskytte sine kjerneinteresser, og vi bistår dem», siteres Zhanshu på, ifølge CNN som gjengir referatet.

«Når det gjelder Ukraina-spørsmålet, har vi lagt merke til at Russland har blitt satt i en umulig situasjon. Og i dette tilfellet tok Russland et viktig valg og svarte bestemt».

Dette er noe som aldri har blitt sagt før, sier Jakobsen.

- Slik jeg forstår det siteres Li på at Russland har blitt satt i en umulig situasjon som følge av Natos utvidelse. Dette har ikke blitt sagt før, og representerer den mest direkte støtten til Russlands krigføring. Samtidig er det en parallell til Kinas egne bekymringer, nemlig den storpolitiske rivaliseringen med USA i forbindelse med Taiwan-krisen.

INVOLVERING: Henrik Stålhane Hiim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier forklarer hva som kan skje om Kina involverer seg i Ukraina-krigen. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

- En dreining

Professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole opplever sitatene fra Li som en dreining.

- Sitatene fra Li Zhanshu går fram av et referat utarbeidet av russiske myndigheter. Derfor er det vanskelig å vite om det er nøyaktig det han har sagt. Videre er det riktig at Li er Kinas tredje mektigste og at han er en høytstående person i Kinas kommunistparti, men det er vanskelig å si hvor mye innflytelse han faktisk har på Xi Jinping, sier Tunsjø til Dagbladet og fortsetter:

- Med disse to forbeholdene i bakhodet, vil jeg si at det er klart at det virker å være en viss dreining fra Kina. Kina har forsøkt å framstå nøytrale i offentligheten om dette spørsmålet, men det har vært tydelig at de ikke har vært nøytrale for folk som har fulgt med.

NTNU-professor Jakobsen oppfatter Li Zhanshus uttalelser som en forsmak på møtet mellom Kina-president Xi Jinping og Russland-president Vladimir Putin torsdag. Tunsjø opplever at møtet forsterker bildet av at det har skjedd en dreining i Kinas Russland-håndtering.

- Det forsterker dette bildet. Samtidig har Kina hele tida et øye til Vesten og USA, og må trå varsomt for å unngå sanksjoner.

STORMAKTENE: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ga hard kritikk mot stormaktene Kina og Russland under pressekonferanse før kommende utenriksministermøte. Vis mer

- Groteske sitater

Venstre-leder Guri Melby og utenrikspolitisk talsperson Carl Johansen for Miljøpartiet De Grønne mener at Li Zhanshu-sitatene må få Norges regjering til å stanse de pågående forhandlingene med Kina om en frihandelsavtale.

- Disse groteske sitatene viser at det er en elendig idé at Norge knytter seg tettere til Kina gjennom en frihandelsavtale og Venstre ber regjeringen stanse disse forhandlingene, sier Melby til Dagbladet og fortsetter:

- Samtidig som EU står opp for demokrati og samarbeid går altså det kinesiske regimet ut med støtte til Putins brutale invasjon av et fredelig naboland. Det sier alt om regimets verdier og jeg frykter at om Norge knytter seg tettere Kina, vil det straffe seg på sikt.

- Vi kan ikke basere vår økonomi og våre interesser på et regime som støtter Russlands krig.

TALTE: - Putin mener i sitt forvirrede hode at han kan bestemme hva Ukraina skal gjøre, tordnet Nato-sjef Jens Stoltenberg under en tale til AUFs sommerleir på Utøya. Vis mer

- Norge må velge

Johansen i MDG er enig.

- Vi mener det er opplagt at planene om en frihandelsavtale med Kina nå må skrotes én gang for alle, og den skandaløse felleserklæringen som ligger til grunn for dem må rives i stykker, sier Johansen til Dagbladet.

MDG har nå bestemt seg for å stille spørsmål i Stortinget om Kinas støtte til Russland i krigen mot Ukraina vil få konsekvenser for felleserklæringen og frihandelsforhandlingene med Norge.

- Å knytte oss tettere politisk og økonomisk til historiens mektigste diktatur, er både umoralsk og ikke i Norges interesse. Huitfeldt har svart svært unnvikende om dette før, men med krig i Europa og Kina som nå viser sitt sanne ansikt, må regjeringen velge om kortsiktige eksportinteresser eller langsiktig fred og demokrati veier tyngst.

Statssekretær Henrik Thune (Ap) ved utenriksdepartementet har uttalt følgende til Dagbladet om frihandelsforhandlingene:

«Vi er opptatt av å vurdere avtalen bredt og bruke den tiden vi trenger for å få ivareta våre interesser i forholdet til Kina. Russlands invasjon av Ukraina vil selvsagt kunne påvirke framdriften i arbeidet og de generelle vurderingene vi gjør».

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer