Har ikke bruk for Gjelsten

Kjell Inge Røkke har ikke lenger bruk for kameraten Bjørn Rune Gjelsten i ledelsen av Aker RGI. I Røkkes turbojakt på finansmilliarder oppfyller ikke Gjelsten vennens ambisjoner. Nå skiller de lag som forretningspartnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1987 gjorde Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten sin første investering sammen. De puttet penger i et kjøpesenter utenfor Molde.

Når de to nå langt på vei skiller lag, er det én hovedgrunn til det:

Røkke har ikke lenger bruk for barndomskameratens tjenester.

Helt siden Bjørn Rune Gjelsten høsten 1993 hjalp en nedfor Kjell Inge Røkke på beina og sammen med ham la planene om RGI, har de to stått side ved side. Likevel har det aldri vært tvil om hvem som var den reelle sjefen.

Kjell Inge Røkkes dominerende væremåte, forretningsmessige kløkt og klare pengemessige overtak har ikke levnet tvil om hvem som har bestemt på Aker Brygge.

Til tross for dette var Bjørn Rune Gjelsten en viktig brikke i erobringen og driften av Aker RGI. Der Røkke var framfusende og impulsiv, skulle Gjelsten være den ansvarlige som glattet over og ryddet opp.

Elendige resultater

Samtidig håpet Røkke at Gjelsten etter år i Røkke-skolen var moden for å skape et kreativt Aker RGI med raske og lønnsomme klipp som spesiale.

Slik ble det ikke.

Under Bjørn Rune Gjelstens ledelse har Aker RGI tvert imot levert begredelige resultater.

Verdiene har stått på stedet hvil. Aksjekursen har sågar falt betydelig. Nesten alle satsingsområdene har gått dårlig: Olje- og gassdivisjonen har ikke vært mye å skryte av, ei heller fiskeri- eller skipsvirksomheten. På toppen har resultatene fra eiendomsvirksomheten vært nær katastrofale. Bare sementvirksomheten har vist gode resultater. Den ble solgt i fjor sommer.

Under press

Sommeren 1999 framsto Aker RGI som et selskap i forvitring. Både driften og eierskapet avslørte at selskapet fungerte som Kjell Inge Røkkes personlige pengeskrin.

Støyen rundt selskapet var sterkere enn noensinne. Røkkes raid vakte reaksjoner i mange leirer. Samtidig ville hissige banker ha sitt fra den belånte fiskemilliardæren.

Kjell Inge Røkke ble presset fra alle kanter - og Gjelsten maktet ikke den nesten umulige oppgaven å skape ro rundt selskapet.

I denne situasjonen bestemte Røkke seg for å ta all makt i Aker RGI. 16. august i fjor la han inn bud på resten av aksjene - målet var å ta selskapet av børs og sikre seg fri tilgang til pengene. Bare slik kunne det bli ro rundt selskapet.

Tvunget til salg

Røkke lyktes langt på vei. Etter kort tid skaffet han seg kontroll over nesten 90 prosent av aksjene. Selv om analytikere karakteriserte budet som lavt, solgte samtlige nære medarbeidere lydig sine aksjer til Røkke.

Også Gjelsten solgte. Som selskapets største enkeltaksjonær utenom Røkke eide han 2,5 millioner aksjer i Aker RGI. 2. september meldte han fra til Oslo Børs at han aksepterte budet som ga ham 296 millioner kroner. Også kona Solveig solgte.

Etter mange år med felles eierskap i ulike bedrifter gikk Gjelsten og Røkke fra hverandre som økonomiske partnere.

Fire og en halv uke seinere ga Gjelsten de ansatte i Aker RGI beskjed om at han trappet ned sin aktivitet i selskapet. Den offisielle begrunnelsen var at han var sliten og ønsket å vie mer tid til familien. Pausen skulle bare vare et halvt år, bedyret han den gang.

Tre grunner

Men Gjelsten kommer altså ikke tilbake. Trolig hadde han heller ikke fått lov dersom han hadde bedt om det. Ikke fordi Røkke vil slå hånda av sin venn gjennom 30 år, men fordi han verken er fornøyd med eller avhengig av forretningsmannen Bjørn Rune Gjelsten lenger. Gjelstens nedtrapping i Aker RGI er en logisk konsekvens av følgende tre forhold:

  • De dårlige resultatene har ergret Røkke. Gjelsten har ikke maktet å leve opp til kameratens krav og ambisjoner. Røkkes tålmodighet kjenner absolutt sin grense.
  • Gjelsten har ikke vært noen populær mann i konsernledelsen eller blant sentrale aktører i Aker RGIs datterbedrifter. Kritikken har blant annet gått ut på at han mangler strategiske og organisatoriske evner.
  • Røkke har lenge hatt bruk for Gjelstens evne til å framstå som konsernets balanserte og seriøse ansikt utad. Med full aksjekontroll over et Aker RGI som tas av børs, forsvinner Røkkes behov for Gjelsten. Konsernsjefen i Aker RGI har hele tida vært en gallionsfigur for selskapet. Når selskapets fremste oppgave nå i enda større grad blir å administrere Røkkes private formue, blir behovet for konsernsjef Gjelsten enda mindre.

Dette betyr ikke at vennskapet mellom Røkke og Gjelsten er over. Langt ifra. Deres nære, forretningsmessige fellesskap er derimot på det nærmeste slutt for denne gang. Nå må Kjell Inge Røkke bevise at han kan gjøre jobben bedre aleine.

torgeir.lorentzen@dagbladet.no

HVER SIN VEI: 13 år etter at de investerte sine første kroner sammen, har ikke Røkke lenger bruk for Gjelsten.