- Har ikke brutt kildevernet

Journalist Finn Bjørn Tønder i Bergens Tidende påstår at han ikke har brutt kildevernet i «Greven»-saken. - Advokat John Christian Eldens brev oppfatter jeg som et urettferdig personangrep, uten rot i virkeligheten, sier Tønder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På vegne av draps- og kirkebranndømte Varg «Greven» Vikernes krever advokat John Christian Elden avisa Bergens Tidende for 4,7 millioner kroner for brudd på kildevernet.

Elden og Vikernes mener BT-journalist Tønder har brutt pressens kildevern.

BT-journalisten har ingen problemer med å erkjenne at han lot seg avhøre av politiet om kirkebrannene og avisas journalistiske arbeid om og rundt Varg Vikernes.

Opphevet kildevernet?

- For andre journalister er kildevernet absolutt, hvorfor bryter du det?

- Jeg har ikke brutt kildevernet. Varg Vikernes innrømmet selv i retten at det var han som var intervjuet i Bergens Tidende.
- Det betyr ikke at han har opphevet kildevernet.

- Jo, det gjør det.

- Hvordan kan du påstå det? Du har foretatt et intervju med en anonym person, og forteller deretter om intervjuet, dine meninger og vurdering, det må bli galt?

- Advokat Elden tar feil. Jeg har bare fortalt om hva som sto på trykk, og de ting jeg måtte sjekke rundt Varg Vikernes for å få bekreftet at det han fortalte var korrekt, sier Tønder.

- Likevel har du forklart deg til politiet om forhold BT ikke har skrevet om?

- Denne saken er svært spesiell. Bakgrunnen for at jeg lot meg avhøre er at det var fare for liv og helse.
- Vikernes påstår at han aldri har opphevet noe kildevern?

- Da lyver han! Det gjorde han da han i forhørsretten bekreftet at det var han som var intervjuet, sier Tønder.

Han føler seg urettferdig behandlet og nærmest sjikanert.

Minefelt

- Som journalist har jeg alltid vært opptatt av presseetikk. Denne saken er svært ubehagelig for meg. Jeg forstår at det vi i BT gjorde kan oppfattes som vanskelig. Det var det også, vi var i et presseetisk minefelt. Men etter en nøye vurdering sammen med daværende sjefredaktør Magne Gaasemyr valgte jeg til slutt å la meg avhøre av politiet, et år etter intervjuet med Vikernes.

Advokat Elden skriver i brevet til Bergens Tidende at journalisten satt i avhør i ti og en halv time. Dette avviser Finn Bjørn Tønder.