- Har ikke brutt loven

Helseminister Bent Høie (H) sier han aldri hadde til hensikt å holde informasjon tilbake i sykehussaken.

- INNENFOR LOVEN: 
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sa at han ikke har brutt helseforetaksloven under en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- INNENFOR LOVEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sa at han ikke har brutt helseforetaksloven under en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Professor Jan Fridthjof Bernt hevdet da sykehussaken på Norvestlandet i dag ble behandlet for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, at statsråd Bent Høie har begått lovbrudd i sykehussaken.

Etter høringa sa Høie til pressen at dette ikke er tilfelle.

Helseministeren mener han har holdt seg innenfor helseforetaksloven, og at vedtaket om å legge et nytt sykehus til Molde er gyldig.

- Jeg kan gi uttrykk for mitt foreløpige syn i samtaler. Styrene har en plikt til å ta en beslutning og fatte det vedtaket som de selv finner riktig, sa Høie.

Det er fullt lovlig for eier å si til et styre at man må sørge for å for at foretaket er godt nok drevet, la han til..

- Innenfor paragraf 16 Helseministeren bekreftet at han ga styreleder Marthe Styve Holte en tidsfrist på å starte prosessen med å finne en ny administrerende direktør enn Trond Michael Andersen.

- Jeg ville ha fremstilt samtalen slik som Styve Holte gjorde, sa han.

- Utøvde du en eierstyring?

- Jeg fulgte opp det jeg opplevde som veldig viktig, om at varslingsbrevet omtalte styrets manglende oppfølging av varslingen situasjonen, sa Høie og fortsatte:

- Jeg er innenfor paragraf 16 i loven. Hvis ikke hun hadde trukket seg, ville jeg innkalt til foretaksmøte og avsatt styreleder og deler av styret.

Ønsklet lukkede dører Helseministeren ba flere ganger om at høringen måtte gå for lukkede dører dersom han skulle svare på noen av komiteens spørsmål, fordi han mente han da måtte gå inn på personalpolitikk. Dette mente komiteen ikke var nødvendig.

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) ville ha svar på Høies forhold til loven og «påstanden din om at du kan opptre i fortrolighet», skriver NTB.

- Stortinget måtte spørre fem ganger før du oppga at du hadde gitt et signal i august. Det var først da Stortinget spurte at du svarte, sa Kolberg.

- Jeg prøvde ikke å skjule at jeg hadde hatt kontakt, men begrunnet overfor Stortinget hvorfor jeg ikke opplyste om dette. Jeg hadde ikke til hensikt å holde tilbake informasjonen, svarte Høie.