Omstridt vaksinestrategi:

Har ikke en plan på plass

Regjeringen valgte å gå for en ny vaksinestrategi til tross for at 100 kommuner ikke vet om de klarer å gjennomføre det som de blir bedt om. Men foreløpig foreligger det ikke en helt konkret plan for hvordan disse kommunene skal bistås.

ADVARER: Bent Høie er klar. Ikke gjør dette når du får tilbud om coronavaksine. Foto: Edward Stenlund / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Onsdag kveld kunngjorde helseminister Bent Høie at regjeringen har besluttet å gå for en sterkere geografisk omfordeling av vaksiner i Norge. Dette til tross for at 100 kommuner har sagt at de ikke klarer, eller er usikre på om de klarer, å gjennomføre det de blir bedt om.

Den geografiske omfordelingen fører nemlig til at 266 kommuner må oppskalere vaksinasjonskapasiteten sin betydelig i siste del av juli og starten av august. Helsemyndighetene mener imidlertid også at den fører til at vi blir raskere ferdig med epidemien i Norge og at færre blir alvorlig syke.

OMFORDELER: Regjeringen vil følge anbefalingene fra FHI, og omfordele vaksiner til 24 kommuner som har vært hardt rammet av pandemien, opplyser helseministeren. Vis mer

Bistand

Helseminister Bent Høie sier til Dagbladet at regjeringen og helsemyndighetene nå skal se på tiltak som kan gjennomføres for å bistå kommuner i den aktuelle perioden.

- Vi vil blant annet se på mulighetene for å hjelpe dem med personell, se om statsforvalterne kan bidra til samarbeid på tvers av kommuner, samt høre med de kommunene som blir ferdige noe tidligere, om de kan hjelpe disse kommunene med personell, sier Høie til Dagbladet og fortsetter:

- Mange av tilbakemeldingene som vi fikk i dag handlet om forutsigbarhet, og FHI vil forsøke å gjøre en enda bedre jobb med å forsøke å gi kommunene mer forutsigbarhet slik at de også har bedre grunnlag for planleggingen.

Dagbladet spurte Høie om hvorfor disse spørsmålene ikke var blitt utredet allerede, og om hvorfor de ikke har en helt konkret plan for hvordan man skal kunne bistå disse kommunene på plass.

- Det er rett og slett fordi at vi måtte få denne tilbakemeldingene først, og nå som vi har fått tilbakemeldingene, så sier vi at vi skal følge det opp.

FRIVILLIG: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier han ikke vil anbefale Janssen-vaksinen over mRNA-vaksiner, i forbindelse med spørsmålet om frivillige Janssen-vaksiner. VIDEO: Edward Stenlund Vis mer

Betydelig motstand

Dagbladets kartlegging viser at regjeringens strategi er svært omstridt. Statsforvalteren i Troms og Finnmark har opplyst til Dagbladet at det for noen kommuner er en forutsetning at man tidlig får på plass en plan for vaksineleveranser, samt at det er knyttet bekymring til at uvaksinerte ikke vil få samme lettelser som de vaksinerte, «og den misnøyen i befolkningen som dette vil medføre».

Assisterende fylkeslege Vegard Ansok hos Statsforvalteren i Møre og Romsdal opplyste til Dagbladet at de er bekymret for at konsekvensene kan bli store dersom en kommune får et utbrudd i juni eller juli, som krever at man innfører tiltak og setter folk i karantene. I tillegg til vaksinasjon, skal personell i kommunene også opprettholde TISK og innreiserelaterte tiltak.

Høie svarer følgende om bekymringene knyttet til coronapass og utbrudd:

- Det er slik at vi alle ønsker å bli vaksinert raskt, det forstår jeg, og det å være vaksinert vil etter hvert kunne gi noen fordeler. Det vil kunne oppleves som urettferdig for dem som ikke blir like raskt vaksinert, men det er dessverre noe som vi må leve med i innspurten av denne pandemien.

- Man må uansett håndtere utbruddene med de smitteverntiltakene som man har, men dette dreier seg i realiteten om de kommunene som har minst risiko for utbrudd, og som i veldig stor grad har klart å kontrollere utbrudd veldig raskt når de har kommet. Det er ingen tvil om at en del av de utbruddene som vi har hatt i Norge har kommer fra områder med mye smitte, så resten av Norge vil også tjene på å redusere risikoen for smitte i det sentrale østlandsområdet.

Helseministeren framholder at han anser denne kartleggingen som har blitt gjort, som en måte å vise at de tar hensyn til kommunene som må avgi doser.

Annet personell

Helsedirektør Guldvog opplyser at det ikke er andre yrkesgrupper enn helsepersonell som kan vaksinere.

- Det er nok ikke andre yrkesgrupper som kan vaksinere, men det er jo både sykepleier- og medisinstudenter som kan hjelpe til i slike situasjoner. Men nøyaktig hvilken løsning man velger i den enkelte kommune må vi komme tilbake til. Det kan hende at man får hjelp på tvers av kommunegrenser, eller at kommunene som får vaksinert befolkningen tidligere kan assistere noen av dem som har et større behov utpå sommeren. Dette er løsninger som vi må se nærmere på.

Smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI poengterer overfor Dagbladet at mange sannsynligvis vil være vaksinert i uke 29 til 31.

- Vi håper at smittesituasjonen holder seg rimelig stabil, men det vil selvfølgelig være risiko for at det kan oppstå lokale utbrudd. I uke 29 til 31 tror vi likevel at det er så mange som har blitt vaksinert, at effekten av et eventuelt utbrudd blir ganske minimal. Vi tenker nok også at lokale utbrudd utenfor Oslo-regionen kan være relativt enkle å ta ned med helt andre midler enn vaksinasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer