Har ikke fått en krone

Guyanas president etterlyser de 30 millionene som Norge lovet til bevaring av regnskog i år.

LURER PÅ HVOR PENGENE BLIR AV: Guyanas president Bharrat Jagdeo (t.h) takker Norge og Jens Stoltenberg for generøsiteten, men etterlyser bedre systemer for å sikre at pengene faktisk dukker opp. Foto: AFP PHOTO/Juan BARRETO.
LURER PÅ HVOR PENGENE BLIR AV: Guyanas president Bharrat Jagdeo (t.h) takker Norge og Jens Stoltenberg for generøsiteten, men etterlyser bedre systemer for å sikre at pengene faktisk dukker opp. Foto: AFP PHOTO/Juan BARRETO.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANCUN (Dagbladet.no): Norge får mye ros i Cancun for skogprosjektet, der Norge skulle gi ut tre milliarder kroner i året til regnskogbevaring fra 2007. Men foreløpig har ikke Guyanas president Bharrat Jagdeo sett snurten av pengene han ble lovet for 2010.

- Norge har vært ekstremt generøse. Visjonære og generøse. Men ennå har vi ikke sett en eneste krone til noen av våre prosjekter. Vi leverer resultater, men får ikke penger, sa Jagdeo på et regnskogseminar onsdag kveld. Der deltok også Jens Stoltenberg.

Skylder på Verdensbanken
Stoltenberg antyder at Guyanas prosjekter ikke er gode nok til at pengene kan betales ut.

- Norge har overført penger til Verdensbanken, men de stiller strenge krav til godkjenning av prosjektene. Det er grunnleggende sett viktig at det stilles strenge krav. Vi kan ikke kutte hjørner, det vil slå tilbake både på oss og på regnskogen. I Brasil er det mye lettere. Der gir vi pengene til Amazonasfondet og unngår denne typen problemer, sier Stoltenberg.

- Ikke pinlig
I november i fjor inngikk Norge avtale om å gi 30 millioner dollar til Guyana i 2010. I pressemeldingen står ingenting om at pengene kunne bli holdt tilbake.

- Å redde verdens tropiske skoger er et viktig element i kampen mot klimaendringer, og vi er stolt av å kunne støtte Guyanas bidrag til det. Vi forplikter oss til å bidra med 30 millioner dollar til GRIF i 2010. Dersom de forventede resultatene er oppnådd og andre elementer av partnerskapet faller på plass, kan støtten vår i årene fram til 2015 komme opp i så mye som 250 millioner dollar, sa Solheim da.

- Er det ikke pinlig at Norge skryter av å gi penger, og så viser det seg at de kommer de ikke fram?

- Nei, dette er et stort tema hver gang jeg og Jagdeo møtes. Han kritiserer egentlig ikke Norge, hans oppmerksomhet er rettet mot Verdensbanken. Norge har ikke ansvar for den praktiske gjennomføringen, de har ikke vi ekspertene og systemene til. Det er Verdensbanken som må gjøre dette. Vi har løpende dialog med Jagdeo, og vi har snakket med Verdensbanken om dette flere ganger. Pengene er der, sier statsministeren.

«Mareritt»
President Jagdeo forteller at Verdensbanken er et «mareritt» å forholde seg til.

- Når vi leverer resultater, burde pengene komme. Hvis vi eksporterer ris, får vi pengene våre og ingen spør hva de går til. Her skal noen fortelle oss hvordan vi skal bruke pengene våre. Når det er sagt, trenger vi sikkerhetsmekanismer for å unngå korrupsjon, sier Jagdeo.

Heller ikke Indonesia har fått noe ennå. Foreløpig er det bare Brasil som mottar penger. I vår skrev Dagbladet at Norge ikke er i nærheten av å betale ut tre milliarder kroner i året til regnskogbevaring. Når 2010 er omme, har Norge ikke betalt ut ni, men tre milliarder kroner. Resten står på konto.