- Har ikke fått inntrykk av at PST ligger med brukket rygg

- Jeg vet hva jeg går til, sier den nye PST-sjefen.

UTNEVNT I DAG: Politimesteren i Vestfold, Marie Benedicte Bjørnland, blir ny sjef for Politiets sikkerhetsstjeneste (PST).
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTNEVNT I DAG: Politimesteren i Vestfold, Marie Benedicte Bjørnland, blir ny sjef for Politiets sikkerhetsstjeneste (PST). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som etterfølger til en PST-sjef som måtte gå etter løsmunnethet om etterretningshemmeligheter, voktet Marie Benedicte Bjørnland (47) seg i dag vel for å komme med bastante uttalelser om sikkerhetstjenesten.

Selv om hun ikke vil kommentere Janne Kristiansen, understreker den påtroppende PST-sjefen flere ganger at hun er forberedt på å balansere åpenhet utad med nødvendig hemmelighold.

- Jobben handler også om å vite hva man ikke skal si, sier Bjørnland, som har en lederstil hun er komfortabel med å videreføre.

- Det er mye å lære av alle tidligere PST-sjefer. Men jeg har min form, som er upåvirket av hvordan de andre har vært, sier 47-åringen.

Vestfold-politimesteren kommer fra det justisminister Grete Faremo kaller «landets kanskje beste og mest veldrevne politidistrikt» og har gått gradene der siden hun ble politifullmektig etter juristutdannelsen ved Universitetet i Oslo. Hun sier PSTs viktige samfunnsoppdrag er hovedgrunnen til at hun søkte stillingen.

- Mye læring i 22. juli I dag gjorde hun intervjuer foran den raserte og inngjerdede høyblokka i Regjeringskvartalet.

- Hva tenker du om det du ser bak deg?

- 22. juli rystet oss til margen, og det er mye læring for det norske politiet i disse hendelsene, sier Bjørnland til Dagbladet.

- Hvilke tanker har du gjort deg om terrorbekjempelse etter 22. juli?

- Jeg har gjort meg noen tanker, men nå vil ikke jeg mene noe om det før jeg har fått startet og blitt kjent med PSTs virksomhet fra innsiden i Nydalen og med kollegene der oppe. Ikke minst er det viktig å vente på 22. juli-kommisjonens rapport. Jeg vil ikke bli overrasket om den dekker mye av PSTs virksomhet. Det som kommer i rapporten vil være viktige premisser for PSTs arbeid framover.

- Frykter du at du vil få mye å rydde opp i?

- Jeg har ikke fått et inntrykk av at PST er en virksomhet som ligger med brukket rygg, sier Bjørnland til Dagbladet.

Hun peker på at hun kjenner PST via tjenestens lokale avdeling i Vestfold, som en «meget kompetent og i høy grad kunnskapsstyrt virksomhet».

- Så er det vel slik at det i alle virksomheter er ting som kan bedres, men det er for tidlig for meg å mene noe om hva

- Er ikke ekspert Bjørnland er ikke redd for å ta fatt på en lederjobb i en organisasjon som omfatter blant andre etterretningsveteraner som nå har «overlevd» en rekke PST-sjefer.

- Jeg tror ingen forventer at kommer  og skal være ekspert på noen av de spesielle fagfeltene som ligger i PSTs portefølje. Jeg tror og håper at de forventer å få en person med gode lederegenskaper som har fagelementer med seg inn i den jobben, sier den nyutnevnte sjefen.

I dag vil hun ikke avsløre hvilke omstridte metoder hun mener PST bør kunne benytte seg av .

- Det er et vanskelig og svært viktig arbeid. Til syvende og sist er det en politisk diskusjon hvor samfunnets krav på trygghet møter enkeltpersonens krav på personvern. Den debatten vil ikke jeg gå inn i nå, men jeg ser den ligger der. Forøvrig er jeg vant til å vurdere terskelverdier, sier Bjørnland til Dagbladet.

- Vet hva jeg går til Allerede har hun nye sikkerhetstiltak rundt seg, og må venne seg til en hverdag med ivvakter og blant annet et svært strengt regime på telefon- og databruk.

- Jeg  gjort et bevisst valg og vet hva jeg går til, i stor grad, tror jeg. Jeg tror det går an å leve et godt liv også som PST-sjef og ivareta familien.

- Hva er det første du kommer til å si til de du møter i Nydalen i ettermiddag?

- Jeg gleder meg til å komme på jobb.