Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har ikke fått krisehjelp

Tahir Khan (29) føler familien er dobbelt sviktet av helsevesenet. Lillebroren som ble øyenvitne er uten psykologbistand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De tre brødrene til trippeldrapssiktede Shahzad Khan, mannen som trolig tok livet av deres tre søstre, prøver å fordøye den ubegripelige handlingen, sammen med slektninger som nå strømmer til fra inn- og utland.

Men ifølge familien og advokat Abid Q. Raja har de ikke fått noen helhetlig bistand fra psykolog eller psykiatrien siden drapsnatta.

Kollapset etter avhør

Rundt fire timer etter drapene natt til mandag var Tahir og de to yngre brødrene samlet hos fetteren sin i Oslo.

- Da vi kom fra politihuset etter avhørene kollapset den yngste og ble liggende. Jeg satt med ham i armene og fikk ikke kontakt med ham i det hele tatt, prøvde å kaste vann i ansiktet og riste i ham, uten respons. Da jeg ringte 113 fikk jeg beskjed om at dette ikke var en ambulanse-sak men noe for legevakta, forteller 29-åringen.

Etter å ha prøvd å få gjennomslag for at det var en reell nødsituasjon, kjørte han broren i det han mener er uforsvarlig høy hastighet i bil til legevakta.

- Vi andre var også i sjokk, og overhodet ikke i stand til å kjøre noe sted, sier Tahir.

Dagen etter ble det en ny tur på legevakta, der 20-åringen måtte sette seg på venteværelset og vennene etter hvert ga opp. I går brukte Tahir, som er sjåfør for legevakta, sine kontakter til å få oppmerksomhet.

- TRENGER HJELP UMIDDELBART: Advokat Abid Q. Raja (t.h.) mener den drapssiktedes og ofrenes brødre ikke har fått tilstrekkelig hjelp etter trippeldrapet. Her sammen med siktedes forsvarer Truls Ramer før fengslingsmøtet i dag. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
- TRENGER HJELP UMIDDELBART: Advokat Abid Q. Raja (t.h.) mener den drapssiktedes og ofrenes brødre ikke har fått tilstrekkelig hjelp etter trippeldrapet. Her sammen med siktedes forsvarer Truls Ramer før fengslingsmøtet i dag. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- Men også da fikk han bare en samtale med en sykepleier, som ville gi ham innsovningstabletter. Hva er de tenker på? Han trenger en psykiater eller andre fagfolk som kan få ham ut av sjokket, ikke piller som folk på gamlehjem får!

Fant søstrene drept

Tahirs 20 år gamle lillebror er den som kom til boligen på Kalbakken og fant søstrene drept og ille tilredt - etter alt å dømme mens drapsmannen fremdeles var i bygningen.

- Dette er ikke et syn noen ungdom kan være forberedt på. Når noen finner tre søsken i den tilstanden de skal ha vært i... Det er åpenbart at han trenger øyeblikkelig psykiatrisk hjelp, sier advokat Abid Q. Raja til Dagbladet.no.

Ansatte på hans kontor prøver nå å skaffe nødvendig legehjelp til brødrene.

- Dette viser spennet i denne saken. Nå ligger en bror på sykehus - vel å merke etter at han skal ha drept søstrene sine, mens det nå er en annen bror som trenger hjelp, uten å få det, sier en oppgitt Raja.

Stoler på politiet og Helsetilsynet

I går fortalte Tahir til Dagbladet.no at han for rundt et halvt år siden oppsøkte storebrorens fastlege to ganger for å overtale ham til å tvangsinnlegge den psykisk syke Shahzad (30). Det resulterte ifølge 29-åringen bare i en innkallelse fra sykehus, uten oppfølging.

image: Har ikke fått krisehjelp

Shazhad gikk trolig ennå på antipsykotiske medisiner han hadde fått utskrevet ved tidligere psykiaterbesøk da drapet skjedde.

- Hvis en svært syk person ikke dukker opp, bør det ikke da ringe en bjelle? De kan ikke bare overlate en slik pasient til seg selv, sier broren, som håper helsevesenets granskning av saken vil gi resultater.

- Hvem som sviktet, om det er fastlegen, Aker Sykhus, Grorud psykiatriske eller andre vet jeg ennå ikke. Det håper jeg Fylkeslegen finner ut av, sier Tahir.

Han mener det er hevet over enhver tvil at «ære» ikke hadde noe som helst med drapene å gjøre.

- Hva i all verden kan en 13 år gammel jente ha med ære å gjøre?. Et normalt menneske kan ikke gjøre noe sånt, sier han om drapet på den yngste søsteren.

Han kan ikke få understreket sterkt nok hvor frustrert han er over norskpakistanske politikere og andre eksperter som i mediene spekulerer i årsaken til trippeldrapet.

- Dette har ikke med «kulturelle forhold» eller at han var norskpakistaner å gjøre. Gjerningsmannen har vært syk i hodet, mener Tahir, som ikke vil tro eller mene noe om hva som utløste forbrytelsen.

- Jeg har tillit til politiet og rettsvesenet, de vil finne sannheten om det som har skjedd. Men helsevesenet har jeg mistet all tiltro til etter dette, de har sviktet oss gang på gang, sier den sorgtyngede norskpakistaneren.

I dag ble den ett år eldre broren besluttet varetektsfengslet i fire uker med full isolasjon, men blir liggende på Dikemark sykehus i overskuelig framtid. Der vil det etterhvert bli gjennomført en full rettsmedisinsk vurdering av ham for å vurdere hvordan tilstanden hans var da drapet skjedde.

<B>FANT SØSTRENE DREPT:</B> Den yngste av brødrene kom hjem til dette huset på Kalbakken og en låst dør, før han oppdaget trippeldrapet.