TRENGER MER BLOD: Her oppbevares blodet fra blodgiverne i Oslo. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
TRENGER MER BLOD: Her oppbevares blodet fra blodgiverne i Oslo. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

Har ikke fått tak i en tredje-del av terrorblodgiverne

Blodbanken opplevde enorm respons 22. juli, men er skuffet over at mange ikke følger opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22. juli jobbet Blodbanken i Oslo på intenst med å skaffe blod etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

Pågangen var så stor at det oppstod kø utenfor Blodbanken, tusenvis tok kontakt på telefon og over 250 blodgivere ga blod det første døgnet. Mange ble avvist, fordi det bare var kapasitet til å ta i mot registrerte givere.

Blodbanken er takknemlig for mobiliseringen.

- Responsen var enorm og viktig.. Vi mobiliserte for at det skulle være dobbelt så mange skadde som det ble, sier Vibeke Svenningsen, fagleder ved Blodbanken i Oslo, til Dagbladet.

Ingen kontakt Samtidig har de et problem. I meldte det seg 1402 nye blodgivere. Men over 500 av dem har ikke Blodbanken fått kontakt med igjen.  

- Folk var ganske emosjonelle etter det som hadde skjedd og vi har aldri opplevd liknende pågang. Men nå er det godt over 500 av de som meldte seg som ikke har svart, verken på telefon eller epost. Det er ganske alvorlig, for det er helt avgjørende at vi har nok blodgivere, sier Svenningsen.

Da terroren rammet hadde Blodbanken i Oslo 55 poser O Rh negativt blod på lager. Det er under minimumsnivået på 80 poser, opplyser Blodbanken i en pressemelding.

Manglende rekruttering Behovet for nye blodgivere bare i Oslo er på 5000 personer i året. Så langt i år er 2334 nye givere registrert.

- 20 prosent av blodet vi bruker i Oslo må vi få levert fra andre blodbanker. Det er et høyere tall enn vi er komfortable med, sier Svenningsen.

- Nå er det ca 16 500 blodgivere i Oslo. I 1991 var det 20 000. Vi har en utfordring ved at andelen eldre givere har økt og nyrekrutteringen har vært for svak, sier Svenningsen.

- Vi gjør jevnlig framstøt blant studenter for å få nye blodgivere, men det er ofte de ikke kan gi, da de er i en ustabil livssituasjon der de for eksempel ikke har en fast partner.

Slik gir du blod Det er mulig å gi blod fire ganger i året, 450 milliliter hver gang.

- I snitt i Oslo gir blodgiverne 2,5 ganger i året. Hvis man klarer å sette av en time en til to ganger i året, ville vi vært veldig fornøyd, sier Svenningsen.

Blodbanken er spesielt interessert i givere med blodtype O Rh negativ.

Du kan registrere deg som blodgiver her eller ved å ringe 22 11 89 00.

• Les også: Sjekk om du kan gi blod