«Har ikke flere tårer igjen»

ÅSNES (Dagbladet): 150 russ fra Åsnes og Elverum videregående skole samlet seg ved ulykkesstedet i går ettermiddag. Gråtkvalte omfavnet de hverandre og la ned blomster for å minnes de fire omkomne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med politieskorte kjørte 21 russebiler samlet til ulykkesstedet ved 17-tida i går ettermiddag. De fleste hadde vært på et russetreff i Elverum torsdag kveld, sammen med de sju guttene i ulykkesbilen.

En av initiativtakerne bak turen til ulykkesstedet var russepresidenten på Elverum videregående skole, Aslbn W.A. Farshchian (18).

- Det føltes riktig å markere dette. Selv om ikke vi er så veldig mye sammen med russen fra Åsnes, er det mange her på skolen som har venner der. Vi var jo også sammen med dem på Alexis natt til fredag, sier han til Dagbladet.

Lære av ulykka

Han forteller at det var fullt på utestedet, men at det ikke var et arrangement i regi av noen av skolene. I dag skulle han - som mange russ fra Åsnes - til russetreffet på Lillehammer.

- De fleste ble hjemme. Hva som skjer videre i russetida, er for tidlig å si. Selv om det er dumt at noe slikt kanskje må til, håper jeg vi kan ta lærdom av ulykka. Jeg håper og tror folk vil ta enda mer ansvar nå, sier han.

Russebilulykker

Oslo 1989: En 18 år gammel gutt ble alvorlig skadet da han fikk russebilen over seg.

Bergen 1989: Av elleve som var i russebilen, mistet fem ungdommer livet, og tre ble alvorlig skadet. Ved inngangen til en tunnel mistet føreren kontroll over bilen.

Oslo 1990: En større russebil gikk rundt og havnet i et gjerde i Fredensborgveien på Bygdøy. Sjåføren hadde ikke førerkort for buss.

Oslo 1993: En russebil kjørte ned en kvinnelig syklist. Sjåføren av bilen stakk av.

Oslo 1993: «Kong Kurs» het russebilen som ikke fikk stoppet for trikken, og politiet mente bruk av bilbelte gjorde at russen kom fra ulykka uten alvorlige skader. Bilen veltet inn i en hage og måtte fjernes med kran.

Oslo 1994: Ei jente fra Fredrikstad skulle gå inn i en russebuss i Oslo, og idet hun trådte inn i bussen, ga sjåføren gass. Hun ble alvorlig skadet.

Gardermoen 1995: Ei jente fra Gjøvik omkom etter å ha blitt påkjørt av en buss under et russetreff.

Oslo 1995: Samme dag ble ei russejente påkjørt av en buss på Furuset i Oslo. Hun ble sendt til sykehus med store, men ikke livstruende skader.

Tønsberg 1995: Fire kvinnelige russ ble skadet da bilen de kjørte i, skar ut av veien og inn i ei steinrøys på riksvei 35, utenfor Tønsberg. Alle fire måtte skjæres løs fra bilvraket.

Oslo 1998: Ei 19 år gammel blårussjente endte på Ullevål sykehus med lettere skader etter at hun ble påkjørt av en russebil i Holmenkollveien.

Lillehammer 2001: Russ fra Odalen kjørte ned to 19 år gamle gutter fra Oslo-området med en russebuss i mai i fjor. Ulykken skjedde utenfor Birkebeinerstadion på Lillehammer, der rundt 7000 russ var samlet til en stor russefest. Sjåføren stakk av, og da politiet innhentet ham i hans hjem i Odalen, rømte han ut bakdøra. Den ene 19-åringen som ble overkjørt, ble lagt inn på sykehus med alvorlige skader.

Kristiansand 2001: En 20 år gammel gutt og ei 19 år gammel jente ble brakt til sykehus etter å ha blitt overkjørt av en russebil.

2002: Tallene for årets russ ser dystre ut. Foruten den tragiske ulykka i Våler har det, ifølge Aftenposten, så langt vært fire ulykker på fem dager. 15 russ er kjørt til sykehus og legevakt.

Tidligere på dagen var det en jevn strøm av barn, ungdom og voksne som også kom for å legge ned blomster der russebilen kjørte av veien.

- Jeg har selv et barnebarn som var på dette russetreffet, sier Ola Jansrud fra Våler kommune.

- Men heldigvis ringte han hjem før moren hans hørte om den tragiske ulykka på radioen.

Et mareritt

Elevene ved Åsnes videregående skole fikk den tragiske meldinga da de ankom skolen fredag morgen. Ledelsen ble oppringt av rektor, Bjørn Myrvang, allerede kl. 6.15, som videre informerte alle klasseforstanderne.

Deretter ble et kriseteam fra Sundanes sykehus innkalt til skolen for å hjelpe elevene, sammen med presten og helsepersonell.

- Dette er som et mareritt. Jeg venter bare på å våkne opp, sier Myrvang.

- Hvert år har jeg bedt til høyere makter om at noe som dette ikke skulle skje med russen, men nå har det altså skjedd. Han forteller at det var en fin russegjeng i år, og at han hadde jevnlig kontakt med russepresidenten.

- Paradoksalt nok skulle jeg faktisk ha møte med russestyret i dag på formiddagen for å diskutere videre kjøreregler for russefeiringa, sier han.

- Her er det helt stopp for russefeiringa i år - i anstendighetens navn. Jeg håper det som har skjedd, kan skape ettertanke om man virkelig skal sette livet på spill for å feire russetida, sier Myrvang.

Flotte gutter

I går morges kl. 9.30 ble det holdt en minnestund i kinosalen i Åsnes. Her snakket rektor og far til en av de omkomne.

- Russen var veldig nedfor og brast i gråt, sier inspektør Einar Knudsen ved Åsnes videregående skole. Han hadde i fjor undervist tre av guttene i fysikk og også vært på skoletur med dem til Praha og Berlin.

- De var flinke og kjekke gutter tvers igjennom. De var positive representanter for skolen, sier Knudsen.

En lærer ved skolen sier til Dagbladet at det var helt uvirkelig å komme opp i klasserommet og se tre tomme pulter stå ved siden av hverandre. Hun og de andre lærerne er tydelig preget av det som har skjedd.

Etter initiativ fra russen selv samlet de seg på skolen ved 18-tida i går ettermiddag.

- Nå skal elevene få gråte og sørge for seg selv, sier rektor Bjørn Myrvang.

Seint i går kveld møttes rundt hundre pårørende, venner og russ ved ulykkesstedet. De kom sammen i små grupper, holdt rundt hverandre og gråt. De tente over hundre lys ved steinblokka der russebilen kolliderte.

- Jeg har ikke flere tårer igjen, sa ei ung jente som ble trøstet av venninnene sine.

SAMMEN I SORG: Rundt hundre pårørende, venner og russ samlet seg i går ved ulykkesstedet. De kom sammen i små grupper, holdt rundt hverandre og gråt.