Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har ikke fortjent suksessen

R.E.M. i eksklusivt intervju med Dagbladet - Vi har ikke fortjent å bli så store som vi har blitt. Ingen fortjener en slik enorm suksess, sier R.E.M.-gitarist Peter Buck. I dette eksklusive intervjuet med Dagbladet forteller han åpent om suksessens pris, vennskapet R.E.M.-medlemmene imellom og bandets nye album, «New Adventures in Hi-Fi».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er snålt å være rockestjerne, melder Peter Buck (39). Han har en stressende hverdag. Ikke bare er han gitarist i et av universets desidert største rockeband. Han er også far til et viltert tvillingpar som raser rundt i huset hans i Seattle.

Spilt inn i dusjen

- Gud, som jeg elsker dem, men de kan være ekstremt ville av seg til tider, sier Peter.

Buck har i motsetning til de tre andre i R.E.M., Michael Stipe (36), Bill Berry (37) og Mike Mills (37), valgt å flytte ut av hjembyen Athens, den lille Georgia-byen vel 11 mil utenfor OL-Atlanta. Men det har ikke hindret bandet som har solgt til sammen 30 millioner av sine tre siste album, «Out Of Time», «Automatic for the People» og «Monster», å lage en ny plate.

- Hele 1995 gikk med til å turnere. Med oss hadde vi familie og et åttespors mobilt studio. På den måten kunne vi spille inn de nye låtene etter som vi skrev dem. Omtrent halvparten av låtene på «New Adventures in Hi-Fi» ble spilt inn mens vi gjorde lydsjekk foran konserter på USA-delen av «Monster»-turneen. En av låtene på plata, «Zither» heter den, ble spilt inn i garderoben i Philadelphia. Dusjen er vel forresten litt mer korrekt, sier Buck.

Mindre støy

Etter at fjorårets turné var over, gikk bandet så i studio i Peter Bucks nye hjemby Seattle. Der ble blant annet singelen «E-Bow The Letter» og åpningskuttet «How The West Was Won and Where It Got Us» spilt inn.

- En del av dem som har fått høre det nye materialet vårt mener det låter som en blanding av «Monster» og «Automatic for the People». Jeg kan si meg enig i det, fordi vi denne gangen veksler mellom støy-låter og de helt neddempede tingene. Det var uansett ikke særlig interessant å lage en så gitarøsende plate som «Monster» en gang til. Som du vet er ikke vi den typen band som lager den samme plata to ganger, understreker Buck. Han rangerer «New Adventures in Hi-Fi» som R.E.M.s beste skive ved siden av «Automatic for the People».

Patti med sønn

- «Automatic ...» hadde den beste lyden. «Hi-Fi» har de beste låtene, oppsummerer Buck.

Singelen «E-Bow The Letter» har allerede vært å høre på norske radioer i et par uker. Det kanskje mest oppsiktsvekkende med den er Patti Smiths gjesteopptreden.

- Michael (Stipe) har vært fan av Patti i alle år. På den forrige turneen dukket hun opp på et par av konsertene sammen med sønnen sin. Vi spurte om hun ville synge på en av de nye låtene våre, og dermed var det gjort.

Buck har slått seg ned i Seattle av private grunner. Dessuten er hjembyen Athens blitt litt av drittby melder han.

- Det at jeg bor i Seattle fører til at det kan gå tre-fire måneder mellom hver gang jeg ser de tre andre, men jeg angrer ikke. Athens har mistet veldig mye av sin sjarm. Byen er i ferd med å drukne i fulle college-elever. Unge folk kommer valfartende til byen, og det verste er at det sannsynligvis er vår feil. Det er jo vi som har gjort byen berømt. For øvrig er Athens en by med få restauranter og mange kriminelle. Det gjorde det ikke spesielt vanskelig å flytte, forklarer Buck, som trives mye bedre i Seattle.

Har forandret seg

De fire R.E.M.-medlemmene har kjent hverandre siden tenårene. Fra å være et totalt ukjent studentband ble R.E.M. 80-åras mest kritikkerroste band etter debuten med «Murmur» (1983). På slutten av 80-tallet nådde de også de store massene.

- De tre siste skivene har alle solgt over 10 millioner eksemplarer. Det er helt enormt, og på ingen måte fortjent, men personlig kan jeg ikke si at jeg lengter tilbake til tida da vi spilte på klubber på størrelse med toaletter.

For å illustrere det på en annen måte: Peter Frampton var Amerikas aller største stjerne i 1976. Tre år seinere hadde han problemer med å fylle middels store klubber. Personlig er jeg ikke i tvil om hvilken av de to fasene i karrieren han satte mest pris på.

- Har stjernestatusen gått utover vennskapet dere imellom?

- Vel, vi bryr oss fortsatt om hverandre. Men når du jobber sammen så mye og intenst som det vi har gjort i over 15 år, så skjer det noe. Du blir kanskje mer kollegaer enn venner etterhvert. Vi liker hverandre godt fortsatt, men jeg tror det ville være løgnaktig å si at man ikke forandrer seg som person med all den suksessen vi har hatt. Jeg vet at jeg har forandret meg, og det har de andre også.

Passert toppen?

- Tror du R.E.M. kan ha passert toppen hva popularitet angår?

- Nedturen kommer før eller siden, men på den annen side føler jeg at «New Adventures in Hi-Fi» er ei knallskive. Jeg kan ikke forstå at publikum skal kunne avvise den. Og jeg tror ennå ikke vi har laget vår beste skive. Men om framtidig popularitet er det i grunnen umulig å spå. Bare tenåringer vet hva de vil.

Buck kan fortelle at R.E.M. ikke akter å turnére i forbindelse med «New Adventures in Hi-Fi».

- Vi fikk nok etter «Monster»-turneen. Derfor dropper vi turné denne gangen. Istedenfor håper vi på å gå i studio for lage vårt neste album allerede til våren. Forhåpentligvis vil den kunne være ute om et års tid. Rundt da er vi sannsynligvis tilbake i Norge for å gjøre konsert igjen, avslutter Buck.

«New Adventures in Hi-Fi» slippes i dag.