FBI avslutter etterforskningen:

Har ikke funnet noe straffbart i nye Clinton-eposter

Elleve dager før valget, rammet FBIs nye undersøkelser av Clinton-epostene som en bombe i den amerikanske valgkampen. Nå er saken allerede ferdig etterforsket. 

INGEN ENDRING: Hillary Clinton kan være fornøyd med konklusjonen som ble offentliggjort fra FBI søndag. Her er hun fra da hun samlet nærmere 15000 velgere i Philadelphia i staten Pennsylvania tre dager før valget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
INGEN ENDRING: Hillary Clinton kan være fornøyd med konklusjonen som ble offentliggjort fra FBI søndag. Her er hun fra da hun samlet nærmere 15000 velgere i Philadelphia i staten Pennsylvania tre dager før valget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FBI har ikke funnet noe straffbart i den siste granskningen av Hillary Clintons eposter.

Det ble klart da sentrale medlemmer i Kongressen ble varslet i et brev fra FBI-sjef James Comey søndag ettermiddag.

Det skriver Washington Post.

I brevet skriver FBI-sjefen at de har jobbet døgnet rundt for å undersøke saken, og at de nå har funnet ut at det ikke er noen grunn til å endre den opprinnelige konklusjonen fra i juli om å ikke ta ut tiltale mot Clinton.

Nyheten blir godt mottatt i Clinton-leiren.

ÅPNET OPP: Hillary Clinton ba FBI frislippe informasjon under sin tale i Des Moines lørdag. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Vi var alltid sikre på at ingenting kunne endre avgjørelsen fra juli. Nå har James Comey bekreftet det, skriver Brian Fellon, en av talsmennene for Clinton-kampanjen på Twitter.

Hardt vær

FBI-direktør James Comey har vært i hardt vær etter at det i slutten av oktober ble klart at FBI gjenopptar etterforskningen av Clinton-epostene - bare 11 dager før valget.

De argeste kritikerne har beskyldt ham for lovbrudd, og for å forsøke å påvirke valget 8.november til konkurrenten Donald Trumps favør.

FBIs opprinnelige etterforskning av i alt 30.000 eposter fra Clintons private epostserver konkluderte med at verken hun eller medarbeiderne hadde gjort noe lovstridig, men at de hadde opptrådt «ekstremt skjødesløst».

Nå - to dager før valget - blir det altså klart at den opprinnelige konklusjonen blir stående.

Grunnen til at etterforskningen ble gjenopptatt var at nye eposter som kunne være relevant for etterforskningen av Hillary Clintons tidligere private epostserver fra tiden da hun var utenriksminister.

De nye epostene skal ha blitt funnet på en PC som tilhørte den skandaliserte eks-politikeren Anthony Weiner og hans nå fraseparerte kone Huma Abedin, en av Clintons nærmeste rådgivere.

- Heler ikke skaden

Avsløringen av de siste epostene, slo ned som en bombe i den amerikanske valgkampen - og har sørget for bedre oppslutning til republikanernes presidentkandidat Donald Trump.

DRAMATIKK: Under et valgmøte i Reno i Nevada ble Donald Trump plutselig dratt av scenen av to sikkerhetsvakter. Video: CNN Vis mer

Faktisk passerte han Hillary Clinton på to landsdekkende meningsmålinger, knappe to døgn før presidentvalget, skriver NTB.

Nå gjenstår det å se hvordan søndagens nyhet slår ut på målingen, og på valgresultatet.

- Det er umulig å fullt ut gjøre bot for skaden som er gjort de siste ni dagene. Det åpnet et sår som ikke raskt kan bli leget, sier en kilde i Clinton-kampanjen til CNN.

Fakta om epostsaken og Clinton

* I mars 2015 ble det kjent at Hillary Clinton brukte en privat epostkonto og – server til tjenestekorrespondanse i sin tid som USAs utenriksminister fra 2009 til 2013.

* Serveren sto i kjelleren i Clintons hus i New York og myndighetenes sikkerhetseksperter visste ikke om den.

* Det føderale politiet FBI etterforsket Clinton for å se om hun sendte hemmeligstemplede dokumenter gjennom det private systemet.

* Saken kom fram da en komité i Representantenes hus ba om innsyn i Clintons epostkorrespondanse om angrepet på den amerikanske ambassaden i Benghazi i Libya i 2012.

* 30.000 eposter ble overlevert til utenriksdepartementet. Clinton beklaget bruken av en privat epostserver, men påpekte at Colin Powell hadde samme praksis i sin utenriksministertid.

* Utenriksdepartementets interne gjennomgang av saken førte til krass kritikk av Clinton.

* I juli 2016 konkluderte FBIs gransking med at Clinton hadde behandlet fortrolige opplysninger ytterst uforsiktig, men anbefalte at det ikke skulle reises sak mot henne.

* 28. oktober orienterte FBI Kongressen om at det var funnet flere eposter som kunne være relevante for saken. Epostene ble oppdaget på en PC som Clintons nære medarbeider Huma Abedin og hennes nå fraseparerte ektemann Anthony Weiner delte.

* 6. november – to dager før presidentvalget – opplyste FBI at de ikke har funnet noe straffbart og står fast på sin beslutning om ikke å reise tiltalte mot Clinton.

(Kilde: NTB) (©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer