Ahus

- Har ikke gjort jobben sin

Sykehusdirektør Øystein Mæland forsvarte i ettermiddag Ahus' intensivkapasitet og hvorfor han mener de ikke har kapasitetsproblemer. Overlege Jon Laake ved Rikshospitalet mener Mæland ikke har gjort jobben sin.

SVARER: Kapasiteten ved Akershus universitetssykehus er sprengt. Sykehusdirektør, Øystein Mæland, forklarer hvilke tiltak de nå innfører. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 103 000 +759
innlagt280 -1
døde 687 +3
påvist smittet 135 000 000+748.0K
døde 2 920 000 +13.5K
Se mer

Tirsdag denne uka sa sykehusdirektør Øystein Mæland til NTB at Akershus universitetssykehus ikke hadde kapasitetsproblemer.

I dagene før dette ble uttalt, sendte Ahus flere pasienter over til andre sykehus fordi intensivavdelingen deres var full, forteller tillitsvalgt og overlege ved Ahus, Ståle Clementsen, til Dagbladet.

Fredag ettermiddag kalte Ahus inn til pressekonferanse, hvor Mæland erkjente at de har hatt flere episoder med en presset intensivsituasjon.

- Når jeg sier vi ikke har kapasitetsproblemer, går det på det at vi har en kapasitet vi kan ta opp dersom vi gjør det vi nå har gjort, sa Mæland.

KAPASITET: Sykehusdirektør Mæland møter pressen for å informere om sykehusets intensivkapasitet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KAPASITET: Sykehusdirektør Mæland møter pressen for å informere om sykehusets intensivkapasitet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Skrekkelig dårlig

Det var torsdag ettermiddag at VG kunne melde at Oslo universitetssykehus (OUS) det siste døgnet hadde overtatt alvorlig syke coronapasienter fra Ahus fordi pågangen er for stor.

Jon Henrik Laake, leder i Norsk anestesiologisk forening og overlege ved Rikshospitalet, går hardt ut mot Mæland. Han beskriver intensivkapasiteten ved Ahus som skrekkelig dårlig.

- Her ser dere en mann som ikke har gjort jobben sin, skriver Laake på Twitter og legger ved skjermdump av VG-saken med bilde av sykehusdirektøren.

Overfor Dagbladet utdyper han:

- Intensivkapasiteten på Ahus er skrekkelig dårlig sammenliknet med befolkningsgrunnlaget de er satt til å ha ansvar for. Ingen av de andre store sykehusene har så dårlig kapasitet i forhold til befolkningsmengde. Det betyr at foretaksledelsen systematisk har nedprioritert intensivkapasiteten i forhold til andre aktiviteter.

AHUS: Torsdag ble det kjent at kapasiteten på intensivavdelingen ved Akershus universitetssykehus var sprengt. Fredag informerte sykehusdirektøren om at ytterligere tre coronapasienter ble overført fra Ahus. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
AHUS: Torsdag ble det kjent at kapasiteten på intensivavdelingen ved Akershus universitetssykehus var sprengt. Fredag informerte sykehusdirektøren om at ytterligere tre coronapasienter ble overført fra Ahus. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

- I knestående

Laake påpeker at det har gått ett år siden pandemien kom til Norge.

- I vår klarte legene og sykepleierne på intensivavdelingen på Ahus å mobilisere, slik at de hadde tredobling av kapasiteten. Når de nå har henvendt seg til sykehuset for å prøve å holde beredskapen oppe, med tanke på at det kunne komme nye bølger, har de blitt møtt med en kald skulder. Nå ser vi resultatet, sier han.

Per torsdag hadde Ahus 28 coronapasienter, elleve av disse på intensiven, ifølge VG.

- 11 pasienter, på et sykehus med ansvar for 600 000, er det som skal til for å få sykehuset til å gå i knestående, sier Laake.

Han hevder administrerende direktør Mæland har vært fraværende i de nevnte diskusjonene om beredskapen.

- De har stort sett pågått på nivået under ham. Man må lenger ned for å finne de som faktisk har stått på og gjort jobben. Når de har forsøkt å gi beskjed om at det trengs ekstra beredskap, har de ikke blitt møtt med forståelse. Det er fordi sykehuset forsøker å ta igjen det tapte fra i vår, da de måtte utsette masse planlagte inngrep.

- Fullstendig feil

Ifølge Laake har Ahus ti plasser til ordinær drift på intensivavdelingen. Norsk gjennomsnittskapasitet er 5,4 senger per 100 000 innbyggere.

- For Ahus med ansvar for 600 000 innbyggere tilsier dette 32-33 intensivsenger. Gjennomsnittet for OECD-landene er 12 senger per 100 000 innbyggere, så vi har lang vei å gå, sier han og legger til:

- Men kapasiteten på Ahus er som i et fattig land i Øst-Europa.

- Det er heldigvis fullstendig feil og en usaklig måte å diskutere dette spørsmålet på, sier sykehusdirektør Mæland om Laakes påstand.

Etter pressekonferansen forteller Mæland til Dagbladet de har økt kapasiteten nå, i tråd med at smittebelastningen og antall innlagte har økt.

- Vi har iverksatt tiltak for å håndtere dette løpende. Vi har gått til gul beredskap og stengt ned planlagt kirurgi for å mobilisere personell fra de områdene inn i de intensive overvåkningsområdene våre.

STRAMMER INN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte nye, strenge corona-tiltak i Oslo på pressekonferansen 28. februar. Foto: NTB Vis mer

Ønsker å styrke kapasiteten

Mæland understreker at han mener sykehuset har gjort jobben sin hver dag gjennom pandemien.

- Det gjelder ikke bare meg, men alle som jobbet på dette sykehuset for å håndtere en krevende situasjon. Så kan vi diskutere hva som er riktig nivå av intensivkapasitet under normale omstendigheter, men den diskusjonen må vi ta når pandemien er bak oss, sier han og fortsetter:

- Da har jeg et sterkt ønske om at vi skal styrke vår intensivkapasitet i forhold til hva vi har i dag.

Han mener dette ikke er diskusjonen nå, som heller dreier seg om hvordan sykehuset mobiliserer for å ta hånd om «den akutte belastningen og det som fortsatt kan bli en belastning fortsatt mot sommeren.»

- Smitten øker i Oslo – hva gjør dere om også Oslo får sprengt kapasitet?

- Når man har vært redd for det, har man innført veldig strenge samfunnstiltak. Hvis vi nå skulle bevege oss i en situasjon som går i den retningen igjen, føler jeg meg trygg på at vi igjen vil få strenge samfunnstiltak som kan bidra til å ta denne toppen ned. Selv om vi har planer, er det ingen som ønsker å komme på toppen av de planene, for da kommer vi til å få det ganske vondt alle sammen, svarer Mæland.

For dårlig kapasitet

- Vi har, over veldig lang tid, hatt for dårlig kapasitet. Vi har et lavt antall intensivsenger sammenliknet med befolkningsgrunnlaget, sier Ståle Clementsen, tillitsvalgt ved Ahus og overlege på Ortopedisk klinikk.

Da covid-19 kom til Norge i vår, gjorde sykehuset plass til flere intensivsenger og ga hurtigopplæring i intensivbehandling til annet helsepersonell. Kvalifisert personell beskriver han som en sårbar ressurs.

- Den kapasiteten vi hadde i vår har blitt tatt ned i sommer. Ahus har hatt mange coronapasienter siden bølge to startet over sommeren, men har som eneste sykehus ikke vært i beredskap før nå. Det har vært tilnærmet normal drift. Dette handler om at vi skal få gjennom det vanlige programmet, men har gjort at bemanningen som ble hentet til intensivavdelingen i vår ikke har vært tilgjengelig.

Han forteller at det er ingen tvil om at ansatte på intensivavdelingen i årevis har ment at kapasiteten har vært for dårlig, uten at sykehuset har gjort noe med den situasjonen.

- Du vil møte veldig få ansatte som jobber med pasienter på Ahus som ikke er enig i det.

Sykehuset har ment at de har hatt kontroll, ifølge Clementsen. Grunnen til at de ikke bemanner opp igjen nå, er ifølge han at det ikke er mer å hente.

VELDIG SYK: Svenske Dennis (16) fikk følgesykdommen MIS-C etter at han hadde hatt en mild form for corona. Video: Expressen Vis mer

- Et paradoks

- Det har lenge vært økende smitte i Oslo-området. Hva tenker du om at de ansatte ikke blitt hørt?

- Det er veldig stor frustrasjon for de ansatte at man må ty til etterpåklokskap. I en sånn situasjon begynner det å bli prekært å ikke bli hørt på det. Jeg og mange andre har i lengre tid ment at intensivbemanningen burde styrkes. Men klart det er vanskelig, tar man ned elektiv kirurgi, det vil det gå utover pasienter som har mindre akutte tilstander som også trenger behandling.

- Laake peker på administrerende direktør Mæland og mener han ikke har gjort jobben sin. Hva tenker du om det?

- For noen dager siden uttalte Mæland til NTB at vi ikke har kapasitetsproblemer, men at vi i en kritisk situasjon vil kunne få bistand fra andre sykehus. I dagene før dette ble uttalt, sendte Ahus flere pasienter over til andre sykehus fordi intensivavdelingen vår var full. Direktøren vedkjente dermed at kriseplanen allerede var tatt i bruk, samtidig som han hevdet at det ikke var kapasitetsproblemer på Ahus. Det framstår for meg som et paradoks.

Ikke aktuelt å trappe opp

Mæland forklarte på pressekonferansen at sykehuset har mulighet til å mobilisere det personellet de trenger dersom trykket øker, men at det ville bety at de må slutte å gjøre annet.

Sykehusdirektøren forklarte også at dersom et sykehus opplever særlig høy pågang, vil andre sykehus i Helse sør-øst bidra med å ta imot pasienter.

Administrerende direktør i Helse sør-øst RHF, Cathrine M. Lofthus, sier i en pressemelding at det ikke vil være aktuelt for Ahus å gå ytterligere opp i beredskapen før kapasiteten ved andre helseforetak og sykehus er benyttet.

- Det gjennomføres faste møter i regi av Oslo universitetssykehus som skal bidra til at den samlede intensivkapasiteten benyttes best mulig og slik at belastningen pandemien gir fordeles på tvers av avdelinger og sykehus, sier viseadministrerende direktør Jan Frich i Helse sør-øst.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer