«Har ikke gjort noe innbrudd i noe hus på en uke»

Politiet hadde videobevis med 22-åringens påståtte uttalelse til tyverikameratene. Ble likevel frikjent.

SLIK SÅ DET UT: Slik så det ut i en av villaene mennene slo til mot. En 22 år gammel mann ble i forrige uke Borgarting lagmannsrett frikjent for ti grover tyverier, men dømt for heleri av tyvgodset. Lagmannsretten var likevel overbevist om at mannen fra Romania kom til Norge for å begå kriminalitet. Foto: Privat
SLIK SÅ DET UT: Slik så det ut i en av villaene mennene slo til mot. En 22 år gammel mann ble i forrige uke Borgarting lagmannsrett frikjent for ti grover tyverier, men dømt for heleri av tyvgodset. Lagmannsretten var likevel overbevist om at mannen fra Romania kom til Norge for å begå kriminalitet. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Borgarting lagmannsrett var sikker på at 22-åringen fra Romania kom til Norge for å begå kriminalitet sammen med kompiser fra Romania og politiet hadde avslørende videobevis.

Mannen ble frikjent for tyveriene, og i stedet dømt for heleri av tyvgods - noe som ga en lavere straff enn i tingretten.

Borgarting lagmsannrett var enig med politiet at han var sjåfør og involvert i forbindelse med en rekke villainnbrudd i Oslo og omegn i fjor høst, heter det i en fersk dom fra lagmannsretten.

Ikke troverdig En person (23) er tidligere dømt i saken. I juni sto han fram i Dagbladet og forklarte hvordan han gikk fram da han robbet hus. Han har i ettertid trukket anken til lagmannsretten og dommen mot ham er rettskraftig. I tingretten ble tre andre menn frifunnet. En mann er stadig etterlyst nasjonalt og internasjonalt i saken.

Dommen mot 22-åringen ble avsagt i slutten av forrige uke. Han var tiltalt for ti grove tyverier og heleri.

Lagmannsretten valgte å se bort fra tiltaltes forklaring og mente den var lite troverdig.

Opprullingen av saken startet 5. november i fjor da ukjente menn hadde slått til mot et hus i Oppegård. Dagbladet har i en tidligere sak omtalt datteren i huset som kom hjem og overrasket tyvene som stakk fra stedet til fots. Politiet ble tilkalt og ble etter hvert oppmerksom på en mistenkelig bil. Det utviklet seg til en biljakt som endte i et gjerde.

To av tre personer kom seg unna.

I bilen fant de tyvgodset fra deres siste innbrudd. Det ledet politiet til en leilighet der de fant gjenstander fra andre villainnbrudd. Etter hvert kom de to som stakk fra bilen tilbake til leiligheten og rett i fanget til politiet. En av dem, den 22 år gamle domfelte, ble pågrepet. Den andre personen stakk av igjen og er nå altså etterlyst.

Avslørende uttalelse Lagmannsretten mener 22-åringen fungerte som sjåfør under innbruddene. Ett av bevisene mot ham og de andre er en video der han skal ha sagt:

«Har ikke gjort noe innbrudd i noe hus på en uke. Vi kan ta bilder på forhånd.»

Lagmannsretten skriver:

«Uttalelsen anses svært avslørende enten det var aa som uttalte dette, noe det sannsynligvis var, eller om det var bb.»

Ikke gode nok beviser Selv om retten var sikre på at 22-åringen var involvert i banden, mente de at det ikke forelå gode nok beviser mot ham.

«Lagmannsretten finner imidlertid at bevisene, herunder det påberopte om tid, sted,  modus, kameratskap og tidvise behov for transport, ikke gir tilstrekkelig grunnlag for å slutte med nødvendig grad av sikkerhet aa, bb og cc var sammen om alle innbruddene eller hvilke konkrete innbrudd bb hadde befatning med», heter det i dommen.

Derfor bestemte retten at mannen skulle frikjennes for grove tyverier bortsett fra ett, men skulle dømmes for heleri. Mannen ble dømt til 1 år og 2 måneders fengsel.

- Lagmannsretten er nokså knusende, men utelukker ikke at han ikke var med på alle innbruddene. Beviskravene er veldig strenge. Jeg forstår lagmannsretten, slik bevissituasjonen ble, sier politiadvokat Morten Reppen, som var aktor i saken.

Oppklart Politiet er fornøyde med dommen.

- Det viktigste for oss er at det er en dom som tydelig påpeker hans kriminalitet. Vi mener saken er oppklart og at vi har forebygget en rekke andre forhold, sier Reppen, som omtaler videobeviset som et «spesielt funn».

Også 22-åringen er fornøyd med dommen.

- Han er glad for å få redusert straffen sin og er godt fornøyd med å bli trodd på at han ikke var med på alle dissen innbruddene, sier advokat Ketil Magnus Berg, som forsvarte mannen.

Han sier hans klient har sittet i nesten 300 dager i varetektsfengsel.

- Han har fått en skikkelig straff. Han er allerede i praksis ferdigsonet og vil bli sendt tilbake til Romania om noen dager, sier han til Dagbladet.

- Det er betryggende å se at dommerne holder hodet kaldt, og lar tvilen komme også en øst-europeer til gode i en vinningssak, sier Berg videre.

ENDEVENDT: Skuffer var trukket ut og garderobeskap var endevendt av tyvene som tok seg inn i villaen i Oppegård i novemeber i fjor. Foto: Privat
ENDEVENDT: Skuffer var trukket ut og garderobeskap var endevendt av tyvene som tok seg inn i villaen i Oppegård i novemeber i fjor. Foto: Privat Vis mer