Leirskredet i Gjerdrum

- Har ikke gjort noe med varslene

Regjeringens ekspertutvalg har funnet årsaken til skredet på Gjerdrum. Tore Grønås er fornøyd med rapporten, som han mener bekrefter at sikringsarbeidet i kommunen har vært langt under pari.

«VAFFELRØRE»: Gjerdrum-innbygger Tore Grønås er fornøyd med Gjerdrum-utvalgets rapport, og forteller om de fortsatte utfordringene i rasområdet. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Øystein Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

GJERDRUM/OSLO (Dagbladet): Ni måneder etter leirskredet i Gjerdrums kommunesenter Ask, har det regjeringsoppnevnte Gjerdrum-utvalget lagt fram sin første delrapport.

I sin konklusjon peker utvalget på «kraftig» erosjon i Tistilbekken - rett i nærheten av skredområdet - som den utløsende årsaken til skredet. Rapporten viser også at stabiliteten i skråningen der skredet startet, var «svært dårlig».

Tore Grønås er blant dem som har ventet på utvalgets konklusjon. Tobarnsfaren og hans familie var fram til skredet bosatt i boligfeltet Ingelstun - bare noen steinkast fra rasgropa der ti mennesker mistet livet.

Han omtaler rapporten som «overraskende konkret».

- Tør ikke bo her

Grønås og familien ble evakuert etter skredet. I februar fikk de og rundt 600 andre beboere grønt lys for å flytte tilbake til hjemmene sine, etter anbefaling fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

I likhet med flere andre har Grønås ikke ønsket å flytte tilbake. I slutten av mai ble huset solgt - for en vesentlig lavere sum enn forventet. Familien leier nå en bolig et stykke unna skredområdet i Gjerdrum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer