«Har ikke hørt fra politiet»

Faren døde av metanolsprit - barna har mistanke om hvor han fikk den fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagfinn Johansen Dybdal (53) døde plutselig av metanolforgiftning.

Metanol-dramaet for søskenparet Gry Jeanette(27) og John Ole(22) begynte søndag 22. september. Da ble de oppringt fra Moss sykehus med beskjed om at deres far, Dagfinn Johansen Dybdal(53), var lagt inn i bevisstløs tilstand. Diagnose: Metanol-forgiftning.

Gry Jeanette dro til sykehuset umiddelbart og fulgte også med da faren ble flyttet til sykehuset i Fredrikstad der de kunne gi dialyse-behandling. John Ole hadde besøkt faren sin i Askim fredag kveld og ble hjemme.

- Jeg er ikke så sterk så jeg hadde ikke lyst til å se pappa slik, sier han.

Hjernedød

Ved 16-tida mandag sa legene at alt håp var ute. - Pappa var hjernedød og de lurte på om vi kunne ta stilling til om respiratoren kunne skrus av og om vi ønsket å donere noen av pappas organer. Det var selvfølgelig et sjokk, men vi vet at legene i Fredrikstad gjorde alt de kunne. De var flinke. Derfor var det heller ikke vanskelig å svare ja på spørsmålene, forteller Gry Jeanette som satt hos sin døende far det siste døgnet.

Etter det plutselige dødsfallet og alt det praktiske med begravelse og dødsbo har søskenparet brukt flere uker på å snakke om det som skjedde. Med sin mor først og fremst. Mora og faren skilte seg i 1994 og faren hadde flyttet fra Ski til Askim der han bodde sammen med en samboer.

- Vi er kommet til at vi er ganske oppgitte og forbanna på politiet. Vi hører i radio og TV og leser i aviser at dette er en meget stor og alvorlig kriminalsak, men vi har ikke hørt et ord fra politiet. Den første telefonen vi får fra noen utenom familien, kommer fra en Dagblad-reporter og det synes vi er ganske håpløst.

Kjøpte sprit

- Kunne dere hjulpet politiet?

- Vi forsto at pappa av og til supplerte sitt forbruk med smuglersprit, og vi har jo våre mistanker om hvor pappa har fått dette fra. Vi er helt overbevist om at pappa har kjøpt sprit av noen han stolte på og vi klandrer heller ikke den som har har solgt, men vi mener det ville være interessant for politiet å forsøke å finne ut hvem som har solgt, sier Gry Jeanette.

De har også reagert på et oppslag med private bilder som sto i Se og Hør to dager før begravelsen.

Både fordi det var et glansbilde som ble presentert og fordi noen har gitt bladet bilder mot betaling og uten å varsle de etterlatte.

- Pappa var ingen bondeknøl i grilldress, slik det så ut i ukebladet. Vi så på ham som rene oppslagsverket og kunne spørre ham om alt mulig. Og han var en mann som ikke var altfor glad i oppmerksomhet. Også derfor virket artikkelen smakløs på oss, forteller John Ole.

Var alkoholiker

Gry Jeanette og John Ole var veldig glade i faren sin som var en kreativ og svært arbeidssom forretningsmann helt fram til skilsmissen. Nå var han uføretrygdet og virket sliten, selv om han var glad i mennesker og glad i å diskutere, reise og oppleve nye steder.

- Vi hadde en flott oppvekst i Kråkstad. Pappa var et samfunnsengasjert og snilt menneske, men en ganske streng oppdrager. Vi lærte tidlig at ærlighet er viktig. Derfor ønsker vi også å være ærlige når vi nå ikke ønsker å framstille ham som en mann som koste seg med en dram i festlig lag. Pappa var alkoholiker, han, de siste årene. Han la selv ikke skjul på det og vi snakket åpent om det.

Besøkte faren

Fredag 20. september ble John Oles siste kveld sammen med faren.

- Jeg ble invitert inn til naboen der også pappa var for å spise pizza. Jeg så jo fort at han hadde drukket, men reagerte på at han virket i dårligere form enn vanlig. Han fortalte at han hadde falt i trappa og hadde blåmerker over hele ryggen. Han spøkte med at han var i ferd med å bli en gammel mann og var helt klar da jeg reiste hjem.

Søskenparet tror faren på det tidspunkt hadde fått i seg den metanolen han døde av. Han kjøpte sprit på polet, men også smuglervarer.

Drikker ikke

- Vi sitter naturlig nok på en hel del informasjon om hvem pappas omgangsvenner var og hvem vi tror han kjøpte sprit av. Det er merkelig at det ikke er interessant for politiet.

- Hva med deres eget forhold til alkohol?

- Jeg er avholds. Jeg liker det rett og slett ikke, sier Gry.

- Jeg drikker utrolig sjelden. Jeg liker ikke å være berusa og har nok fått en frykt på grunn av det med pappa, sier John Ole.

Kontakter etterforskerne

Politiinspekter Jon Aga kunne i går ikke svare på hvorfor de to ikke har blitt kontaktet av politiet.
- Men det er klart interessant for oss å få kontakt med dem. Jeg vil ta kontakt med etterforskerne umiddelbart for å finne ut hva som har skjedd, sier Aga til Dagbladet.

<B>POLITI-KRITIKK: - Vi sitter på veldig mye informasjon om hvem pappa kjøpte sprit av og hvem som var hans omgangsvenner, men politiet bryr seg ikke. Det gjør oss småforbanna, sier søskenpartet Gry Jeanette og John Ole Dybdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer