Ordførere reagerer på nasjonal transportplan:

Har ikke hørt noe om E6 gjennom Gudbrandsdalen: - Det er urovekkende

Ordførere i Gudbrandsdalen er bekymret for om ferdigstilling av E6 gjennom Gudbrandsdalen ikke vil bli prioritert i nasjonal transportplan.  

SAVNER INFORMASJON: Ny E6 forbi Vinstra i Gudbrandsdalen åpnet for trafikk i desember 2016, nå frykter ordførerne i området at ferdigstillingen av veien ikke blir en del av nasjonal transportplan.
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
SAVNER INFORMASJON: Ny E6 forbi Vinstra i Gudbrandsdalen åpnet for trafikk i desember 2016, nå frykter ordførerne i området at ferdigstillingen av veien ikke blir en del av nasjonal transportplan. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Regjeringen orienterte om nasjonal transportplan på Oslo S torsdag formiddag, nærmere bestemt ved rulletrappen ned til spor 19. Partilederne fra de fire partiene - Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, samt samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) deltok.

Der kom det fram at det skal satses stort på jernbane i flere deler av landet. I forkant av orienteringen lekket også informasjon om andre punkter i NTP gjennom media, som ny Oslotunnel og ferdigstilling av Inercity-triangelet på Østlandet, i tillegg til det ytre Inercity-triangelet helt til Lillehammer, Halden og Skien.

Den endelige nasjonale transportplanen blir ikke lagt fram før nærmere påske.

Statsminister Erna Solberg reiste tirsdag landet rundt for å presentere flere av satsingene i nasjonal transportplan. Blant annet på en pressekonferanse i Bergen ved Arna stasjon presenterte hun samferdselsplanene for Hordaland. Der er Bergensbanen, E16 og E39 blant satsingsområdene.

Ordførere i Gudbrandsdalen reagerer nå på at E6 ikke har blitt nevnt.

- Jeg har ikke hørt noen ting, og det er jo litt urovekkende at vi ikke har hørt noe om etappe to på E6 i Gudbrandsdalen, sier Arne Fossmo (Ap), ordfører i Ringebu kommune, med støtte fra ordførerne i Nord-Fron, Øyer og Sel kommune.

- Skuffet over regjeringen

Utbygging av E6 gjennom Gudbrandsdalen har lenge vært en kampsak for Arbeiderparti-ordførerne i kommunene som ligger på strekningen.

Ifølge Brit Kramprud Lundgård (Ap), ordfører i Øyer kommune, er én etappe ferdigstilt og én står igjen. Strekningen som er ferdig og åpna er Frya - Sjoa, mens resterende etappe som skal bygges ut, gjelder strekningen mellom Fåvang kirke og Frya, samt Sjoa - Otta.

LEKKASJER: Ordfører i Øyer kommune, Brit Kramprud Lundgård (Ap), håper på flere lekkasjer som inkluderer E6. Foto: Øyer kommune
LEKKASJER: Ordfører i Øyer kommune, Brit Kramprud Lundgård (Ap), håper på flere lekkasjer som inkluderer E6. Foto: Øyer kommune Vis mer

- Det er litt rart at vi ikke hører noe mer i forhold til lekkasjene som har kommet når det gjelder andre distrikter i Norge. De drar til Nord-Norge og Vestlandet og presenterer lekkasjer, men da burde de sikkert tatt en tur her også, sier Lundgård til Dagbladet.

Hun legger til at de nå forventer at regjeringen og samarbeidspartiene kommer på banen med flere lekkasjer, slik at de skal slippe å leve i uvissheten.

- Vi er skuffa over regjeringen og måten dette blir lagt fram på. Det er vanskelig å forholde seg til på lokalt nivå, sier Øyer-ordføreren.

- Håpløst om vi ikke får penger

Ordførerne er alle opptatt av at dette ikke gjelder en lokal vei, men at det er snakk om europaveien mellom Trondheim og Oslo, og hovedfartsåra til Nord-Vestlandet.

PRIORITERT: Arne Fossmo (Ap), ordfører i Ringebu kommune, frykter at ferdigstilling av E6 ikke blir prioritert. Foto: Privat
PRIORITERT: Arne Fossmo (Ap), ordfører i Ringebu kommune, frykter at ferdigstilling av E6 ikke blir prioritert. Foto: Privat Vis mer

- Får vi ikke penger i NTP nå, viser det at det ikke er noen satsing på distriktnorge. Hvert fall med den europaveien som vi mener er nødvendig. Da registrerer vi at mindre steder blir tilsidesatt og at det fokuseres på større steder, sier Ringebu-ordføreren.

- Det er et nasjonalt prosjekt som ikke minst er viktig for Nord-Vestlandet, eksportindustrien og maritime næringer. Det er viktig for oss i Gudbrandsdalen, men det er kanskje enda viktigere for tyngdepunktet i norsk næringsliv, sier Dag Erik Pryhn (Ap), ordfører i Sel kommune.

Har ennå håp om at E6 står i NTP

Ordførerne nevner alle at de fremdeles håper at E6 gjennom Gudbrandsdalen står i NTP, bare at det ikke er offentliggjort enda.

- Vi føler oss ikke prioritert. Vi har jobba iherdig med å få ferdigstilt E6 fra Ringebu til Otta, sier Støstad, Nord-Fron-ordfører.

Han legger til at de likevel håper at dette er noe av det som kommer seinere, da stortinget har vært tydelig på at dette skal prioriteres.

- Vi hadde et håp og vi har det fortsatt. Men uten signaler er det urovekkende, sier Fossmo i Ringebu, og legger til:

- Veien er helt elendig, så det er virkelig nødvendig. Vi kommer til å føle oss veldig snytt dersom vi ikke får penger nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer