Søgne

- Har ikke hørt noe

Onsdag er skjebnedag for Søgne. Nå kommer dommen over en løsrivelse fra Kristiansand fra eksperteneS. Men ordføreren sier det skal mye til om de skal endre mening i saken.

URO: Kommunaldirektøren i Kristiansand forteller om stor uro før Statsforvalterens rapport om en løsrivelse av Søgne er klar. I sommer besøkte kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik det gamle kommunesenteret Tangvall i Søgne. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
URO: Kommunaldirektøren i Kristiansand forteller om stor uro før Statsforvalterens rapport om en løsrivelse av Søgne er klar. I sommer besøkte kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik det gamle kommunesenteret Tangvall i Søgne. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kampen om Søgne kommune ble en av valgkampens store symbolsaker, og klareste valgløfter.

I Kristiansand er det knyttet stor spenning til dommen som kommer onsdag ettermiddag.

Da legger Statsforvalteren sin rapport, eller «kunnskapsgrunnlag» om en mulig oppdeling av nye Kristiansand kommune, fram for bystyret.

Regjeringen og kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) bestemt at det skal gjennomføres en folkeavstemning eller «innbyggerhøring» om Søgne skal løsrive seg fra Kristiansand igjen.

Usikkert om folkeavstemning

Dagbladet har tidligere skrevet om at det kan ende med at de ringer hver enkelt innbygger.

Gjelsvik sier til Dagbladet at de ikke har avgjort hvordan innbyggerhøringen skal gjennomføres.

- Nei. Som det går fram av utredningsoppdraget til statsforvalteren, ønsker departementet å ha en dialog med Kristiansand kommune om et samarbeid om innbyggerhøringen, skriver Gjelsvik i en e-post til Dagbladet.

Til tross for at kommunalministeren sier de ønsker å samarbeide med kommunen om en mulig folkeavstemning, sier kommunaldirektør Camilla Dunsæd at de ikke har hørt noe fra departementet.

- Vi har ikke fått noe mer informasjon om det enn det som har stått i bestillingen til Statsforvalteren. Vi har ikke fått noen henvendelse fra departementet om innbyggerhøring, og vi oppfatter ikke at vi har fått noe oppdrag på det, sier Dunsæd til Dagbladet.

- Mye uro

Kommunestyret i Kristiansand har vedtatt at de ikke ønsker noen folkeavstemning om saken.

Kommunaldirektøren har tidligere fortalt at hun har slitt med søvnen på grunn av oppløsningssaken. Hun forteller at det fortsatt er bekymring i kommunen og stor spenning om hva som kommer i rapporten onsdag.

- Det er mye uro knyttet til denne saken. Vi er nøye på at vi skal levere på det statsforvalteren ber om. Jeg ser ikke hvilke problemer en oppdeling skal løse, snarere tvert imot. Vi er bedre tjent med å beholde kommunen som den er.

Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) har stått i bresjen for kampen mot en oppdeling. Han har kalt det en overkjøring fra regjeringen, og i fjor sommer måtte partileder og statsminister Jonas Gahr Støre rykket ut til Kristiansand for brannslukking.

Skisland er fortsatt sterkt kritisk til prosessen regjeringen har satt i gang.

- I utgangspunktet ønsker ikke kommunen noen oppdeling. Vi ønsker å avslutte prosessen nå, sier Skisland.

- Må være veldig tydelige

Han sier det må komme mange positive argumenter for en oppdeling i Statsforvalteren rapport for at kommunen skal endre mening og gå inn for en oppsplitting.

- Hvis det skal endre på bystyrets holdning, så må det si at det er lurt å gå videre med prosess. Da må de være veldig tydelige på at det er lurt å gå videre med oppsplitting.

Skisland mener det er greit at kommunaldepartementet venter på Statsforvalterens kunnskapsgrunnlag før de tar kontakt om innbyggerhøringen.

- Det er helt greit at man avventer kunnskapsgrunnlaget, sier han til Dagbladet.

Regjeringen har gjort et unntak i saken om Søgne og Kristiansand. Bystyret har nemlig tidligere stemt ned en oppdeling, og kommunen er ikke blant dem som skal løses opp etter kommunevalget i høst, slik som Ålesund og tre fylkeskommuner.

Dagbladet har konfrontert kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik med at kommunen ikke har hørt noe mer om innbyggerhøring.

Kommunaldepartementet svarer at Gjelsvik er «interessert i dialog». Utover dette ønsker ikke kommunalministeren å gi flere kommentarer før kunnskapsgrunnlaget er lagt fram.

Han vil heller ikke svare på hvordan den videre prosessen blir nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer