Kristelig Folkeparti

- Har ikke hørt Siv beklage «imamsleiking»

Knut Arild Hareide savner Frp-lederens beklagelse av Sylvi Listhaugs angrep.

TØFF KAMP: KrF-leder Knut Arild Hareides råd om å søkre regjeringsmakt med Sp og KrF splitter partiet. Nå starter han en runde i partiet for å overbevise om at hans råd er det beste. I kveld starter kampen i Vennesla i Agder. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
TØFF KAMP: KrF-leder Knut Arild Hareides råd om å søkre regjeringsmakt med Sp og KrF splitter partiet. Nå starter han en runde i partiet for å overbevise om at hans råd er det beste. I kveld starter kampen i Vennesla i Agder. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Også på andre dag av årets trontaledebatt i Stortinget er det KrF-leder Knut Arild Hareide og KrF interessen kretser rundt.

I kveld starter KrF-lederen og nestleder Kjell Ingolf Ropstad «valgkampen» i eget parti, i Vennesla. Der strømmer KrFs lokalpolitikere fra hele Agder til Frikirkens storsal i Vennesla for å diskutere KrFs samarbeidsvalg.

For Ropstad fra nabokommunen Evje og Hornes er dette hjemmebane, og de fleste lokalpolitikerne som har uttalt seg, vil at KrF skal gå inn i dagens regjeirng og absolutt ikke felle Erna Solberg.

For Hareide blir det som å komme i løvens hule.

- Venter ikke jubel

Flere røster fra KrF i Agder har tatt til orde for lederskifte etter Hareides venstresving.

- Jeg gleder meg, men jeg venter ikke jubel og stormende applaus, sier Hareide itl Dagbladet.

Men Vennesla er den avdøde, folkekjære Jon Lilletuns hjemkommune. Og det er en gammel industrikommune der arbeiderbevegelse og kristenliv har gått hånd i hånd.

Hareides tøffe jobb er å argumentere for at KrF får mer gjennomslag ved å samarbeide med Senterpartiet og Ap enn å gå inn i regjering med Frp.

- Jeg underslår ikke de politiske resultatene vi har fått med regjeringen. Det er ikke Høyre som er problemet. Høyre og KrF står sammen om viktige verdisaker. Det er Frp som er problemet.

- Vil ikke i Frp-retning

- Når vi snakker om et regjeringssamarbeid, snakker vi også om retning for landet og samfunnet. Når den retningen skal pekes ut, er det vanskelig for meg å si at jeg skal i samme retning som Frp, sier Hareide.

Han mener KrF har et sterkt fellesskap med Sp, og understreker at KrF som sentrumsparti kan samarbeide til begge sider i politikken.

- Jeg tror veldig mange i Vennesla vil være enig i at det er veldig rart at det politiske skillet i Norge har gått mellom KrF og Senterpartiet, som jo har det sterkeste verdifellesskapet.

Det er sammen med Sp og Ap at KrF vil få størst gjennomslag som sentrumsparti. Lykkes jeg med mitt prosjekt, får vi for første gang siden 2005 en regjering uten et ytterfløyparti, sier Hareide.

- Ikke hørt fra Siv

På spørsmål om hvor mye anklager om «imamsleiking» og manglende politisk ryggrad spiller inn for Hareides standpunkt om samarbeidsstrategi, svarer han:

- Det er jo noen episoder som har preget det politiske ordskiftet. Etter Per Sandbergs angrep, kom det tydelige beklagelser både fra Siv og Erna. Men etter Sylvi Listhaugs påstand om «imamsleiking», har jeg ikke hørt at Siv har sagt noe om det.

- Listhaug sa også at vi ikke var opptatt av å øke bistandsbudsjettene for å hjelpe, men for å vise at vi er gode. Skulle jeg sitte stille i den debatten? Nei, jeg fyrte meg opp, og det med rette. En statsråd som vi har samarbeidet med, mente at jeg manglet ryggrad.

- Og det har Erna Solberg ikke tatt avstand fra?

- Jeg vet ikke hva Erna har sagt, men Siv har ikke korrigert det bildet, Det må hun stå til ansvar for, sier Hareide.

I kveld skal han altså forsøke å ovebevise sine partifeller i Agder om at frelsen for KrF ikke ligger i å gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp, men ved å søke samarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet, med støtte fra SV.

VIL LYTTE: KrF-ordfører Nils Olav Larsen i Vennesla vil lytte til argumentene i kveld, men tror det er best for KrF å gå inn i en flertallsregjering. Foto: Jørn Moen
VIL LYTTE: KrF-ordfører Nils Olav Larsen i Vennesla vil lytte til argumentene i kveld, men tror det er best for KrF å gå inn i en flertallsregjering. Foto: Jørn Moen Vis mer

- Samarbeidet godt med Ap

Ordfører i Vennesla, Nils Olav Larsen, sa tidligere i høst til Dagbladet at KrF bør gå inn i regjering.

- Nå er vi i dødens posisjon, sa han.

I kveld vil han lytte til både leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

- I utgangspunktet heller jeg til venstresida. Jeg vil understreke at her i Vennesla fungerer samarbeidet med Ap veldig bra. Men jeg tror det er en fordel med flertallsregjering. På venstresida blir vi avhenge av SV, og kanskje Rødt og MDG, sier Larsen.

Leder i Kristiansand KrF, Viggo Lütcherath, er derimot ikke i tvil.

KLAR TALE: Leder i KrF i Kristiansand, Viggo Lütcherath ( t.h.) og varaordfører fra KrF, Jørgen H. Kristiansen, er tydelige på at KrF bør gå inn i dagens regjering. Foto: Jørn Moen
KLAR TALE: Leder i KrF i Kristiansand, Viggo Lütcherath ( t.h.) og varaordfører fra KrF, Jørgen H. Kristiansen, er tydelige på at KrF bør gå inn i dagens regjering. Foto: Jørn Moen Vis mer

- Jeg støtter nestledernes råd. Begrunnelsen er det vi har fått til sammen med regjeringen. Og så må vi trekke fram at i åtte år med rødgrønt styre ble KrF stemoderlig behandlet. Hadde det vært genuin interesse for oss, kunne de lyttes til oss da. Det gjorde de ikke, og det må vi ta lærdom av, sier Lütcherath.

Tre alternativer

Leder i Agder KrF, Per Sverre Kvinlaug, er opptatt av prosessen fram mot landsmøtet.

- Jeg har sagt at jeg heller mot høyre, og har i uttalelsene fra fylket sett at det er tendens til det, men samtidig er det andre stemmer også. Som fylkesleder er jeg opptatt av en god prosess fram mot landsmøtet, der alle får være med og bli hørt. Mange gleder seg til å komme sammen og ha en god dialog om det vanskelige samarbeidsspørsmålet. Jeg vil følge debatten tett, sier Kvinlaug.

VARA: Leder i Agder krF, Per Sverre Kvinlaug ( til venstre), er inne på Stortinget som vara, Her under åpningen av Stortinget sammen med partileder Knut Arild Hareide. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VARA: Leder i Agder krF, Per Sverre Kvinlaug ( til venstre), er inne på Stortinget som vara, Her under åpningen av Stortinget sammen med partileder Knut Arild Hareide. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Så du er ikke absolutt på at KrF må gå inn i den sittende regjeringen?.

- Jeg ønsker å følge debatten i fylkesrådet og i fylkesårsmøtet, og legge vekt på det jeg hører. Det foreligger tre alternativer.

- Kan det bli et kompromiss at KrF forblir i dagens posisjon, som vippeparti i Stortinget?-

- Det får tiden vise. Tilbakemeldingene tyder på at en ønsker å gå inn i regjering, samtidig er det viktig å bruke tid på alle tre alternativer, sier Kvinlaug.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer