-Har ikke kirken lært?

- Betydde ikke døden til vår homofile sønn noen ting for Kirken? spør Anne Lise og Jan Erik Andersen. De er rystet over striden rundt ansettelsen av den homofile presten Jens Torstein Olsen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I vår sto de fram på TV og fortalte historien om sin sønn som begikk selvmord. Han klarte ikke å leve med hemmeligheten om at han var homofil. Nå opplever de at soknepresten i sønnens menighet gikk imot ansettelsen av den homofile presten. I stua hjemme på Nesbru utenfor Oslo brenner det et lys foran bildet av sønnen Bjørn Erik. I sofaen sitter hans foreldre og blar gjennom alle brevene de har mottatt siden dokumentarfilmen om sønnen ble vist på TV.

Jan Erik og Anne Lise Andersen valgte å stå fram og fortelle sønnens historie. Nå er de skuffet over at det fortsatt er ledere i Kirke-Norge som ikke har forstått.

Skuffet

Biskop Odd Bondeviks angrep på kollega Gunnar Stålsett etter at Oslo-biskopen var med og ansatte en homofil prest har gjort sterkt inntrykk. En av dem som stemte mot bispedømmerådets flertall for å ansette presten, er sokneprest i den menigheten Bjørn Erik vokste opp. Det gjør vondt for familien. - Vi er både oppgitt og skuffet. Hvorfor har ikke Kirken lært av vår sønns død? Vi kan ikke akseptere at noen regner vår sønn som mindreverdig fordi han er homofil.

Første intervju

Dette er det første intervjuet ekteparet har gitt etter at dokumentarfilmen ble vist. Filmen skapte stor debatt både i Norge og Sverige, og ble blant annet vist i Stortinget. Bjørn Erik forsvant i 1992. Noen få dager før han forsvant, var han vitne til en demonstrasjon mot partnerskap foran Stortinget.

Homseprest-striden

  • Den homofile presten Jens Torstein Olsen blir kapellan i Majorstuen menighet i Oslo. Vedtaket i Oslo bisperåd har skapt strid både i og utenfor Kirken.
  • I vår sto ekteparet Anne Lise og Jan Erik Andersen fram på TV og fortalte om sin homofile sønn som tok sitt liv. Han orket ikke lenger å leve med hemmeligheten om sin seksuelle legning.
  • Ekteparet er sjokkert over at soknepresten i sønnens menighet gikk imot ansettelsen av den homofile presten Jens Torstein Olsen.

- Jeg ser mange likhetstrekk mellom situasjonen den gang og situasjonen i dag. Rett før Bjørn Erik forsvant, gikk daværende leder i KrFU, Gåsland, ut og fortalte at han var homofil. Også da gikk sentrale ledere i Kirke-Norge ut med harde påstander, sier Jan Erik. Han ser bort på kona som blar i permen med støtteerklæringer. På bordet ligger avisa som omtaler ansettelsen av Jens Torstein Olsen i Majorstua menighet.

- Jeg har et sterkt ønske om at jeg skal få oppleve en holdningsforandring fra Kirkens side. At også de eldre kirkelederne innser at alle mennesker er like mye verdt. Kirken kan ikke støte de homofile fra seg, sier Jan Erik.

Svarte ikke

Familien blir jevnlig oppringt og tilskrevet over Internett av unge homofile som forteller om sin hverdag. Jan Erik og Anne Lise tar seg god tid til å besvare henvendelsene. Samtidig har de også krevd svar fra flere av kirkelederne og politikerne som er omtalt i filmen om Bjørn Erik. Størst er skuffelsen over at stortingsrepresentant Valgerd Svarstad Haugland ikke vil gå tilbake på sine harde ord om homofile samliv.

- Jeg skrev et brev til henne rett etter at filmen ble vist i Stortinget der jeg stilte henne en rekke konkrete spørsmål. Svarbrevet inneholdt ikke svar på halvparten av dem, sier Jan Erik og viser fram brevet.

- Hvor mange ungdomstragedier skal samfunnet godta? spør han oppgitt.

SJOKKERT: Det er tungt og vanskelig for Anne Lise og Jan Erik Andersen å takle at det fortsatt er mange i Kirke-Norge som ikke aksepterer homofile. - Hvor mange ungdomstragedier skal samfunnet godta?