Flere smittede enn totalt i fjor:

- Har ikke kontroll

I Longyearbyen har over 20 personer testet positivt for corona i løpet av årets første ti dager.

LONGYEARBYEN: Svalbard opplever sin største smittebølge siden pandemiens start. Foto: Siri Åbø Wiersen/Svalbardposten
LONGYEARBYEN: Svalbard opplever sin største smittebølge siden pandemiens start. Foto: Siri Åbø Wiersen/Svalbardposten Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

- Vi hadde totalt 13 positive prøver forrige uke. Jeg har fått nye tall i dag, onsdag, og når jeg er ferdig med å gå gjennom dem kommer tallet til å være over 20 totalt, sier smittevernoverlege ved Longyearbyen sykehus, Knut Selmer, til Dagbladet.

Det er mer enn dobbelt så mange smittede sammenliknet med hele fjoråret - og 2020. Siden Svalbards første coronatilfelle 6. oktober 2021, testet totalt ti personer positivt fram til nyttår.

Fire av prøvene er bekreftet som omikron-varianten av viruset. Ikke alle prøvene blir analysert, opplyser Selmer. Prøvene som nå har kommet tilbake fra analyse på UNN er PCR-prøver tatt til og med mandag denne uka. Smittevernlegen forventer derfor at antallet smittetilfeller vil øke i tiden framover.

Reiserestriksjoner

Mens det i fjor hovedsakelig var importsmitte fra fastlandet brer smitten seg nå lokalt blant fastboende som ikke har vært på reise.

- Nå har vi ikke kontroll. Vi vet ikke hvor de har vært eller hvor de har fått smitten. Det er det vi kaller for villsmitte. Det blir spennende framover, fordi hotellene er fullbookede i mars og april, forteller Selmer.

- VILLSMITTE: Smittevernoverlege ved Longyearbyen sykehus, Knut Selmer, betegner smitten som nå sprer seg som villsmitte. Man vet ikke hvor folk har blitt smittet. Foto: Siri Åbø Wiersen/Svalbardposten
- VILLSMITTE: Smittevernoverlege ved Longyearbyen sykehus, Knut Selmer, betegner smitten som nå sprer seg som villsmitte. Man vet ikke hvor folk har blitt smittet. Foto: Siri Åbø Wiersen/Svalbardposten Vis mer

Alle tilreisende til Svalbard må framvise dokumentasjon på negativ hurtigtest tatt seinest 24 timer før avreise fra fastlandet, i tillegg til at man må ta en hurtigtest innen et døgn etter ankomst.

- På denne måten siler man ut en god del av de coronapositive på fastlandet. Det fungerer som et filter. Jeg tror ikke det er nå man skal snakke om å fjerne dette kravet - når smittetallene er høyere enn noen gang, mener Selmer.

Krevende høysesong

Svalbard, som nå er på vei ut av mørketida, har sin høysesong i turismen fra midten av februar til midten av mai. Det fører ofte med seg merarbeid for de ansatte på sykehuset, da skader som en følge av snøscooterkjøring ikke er sjelden kost.

- Det vil belaste oss stort om vi skal drive med prøvetaking i tillegg til mange snøscooter-relaterte ulykker. De skadene er ofte krevende, med brukne bein og armer. De pasientene skal kanskje sendes til Tromsø med fly, noe som igjen krever mye av våre ressurser. Samtidighet med pandemi er krevende, sier legen.

Han har inntrykk av at ikke alle turistene som reiser til Svalbard har tenkt over at de må bli på øya ut karantenetida hvis de skulle teste positivt på corona.

- Jeg håper også at de som velger å reise hit er fullvaksinert. Det ønsker jeg sterkt. Man bør absolutt ikke reise hit uten å være vaksinert, oppfordrer smittevernlegen.

- Nå må vi våkne

I Longyearbyen levde man fram til oktober 2021 uten coronasmitte. Øygruppen har fulgt nasjonale retningslinjer, men har ellers vært skånet for smittetrykk.

- Vi har levd i en boble, og nå må vi våkne litt. Vi lever såpass tett her, sier Selmer.

Kun én person har vært innlagt i Longyearbyen med corona. Vedkommende er over 80 år, og var på sykehuset for det Selmer betegner som en kort innleggelse.

- Jeg var i daglig kontakt med pasienten for å få vite status. I den alderen vet man at man fort kan bli alvorlig syk, men vi kan ikke rekvirere ambulansefly til noen som kan bli syk i framtida. 113-oppdragene med fly må fylle vilkår, sier han.

Høy vaksinasjonsgrad

Ingen skoleelever eller ansatte i skolen, til det Selmer kjenner til, har testet positivt på corona så langt.

ESKTREMVÆR: Ekstremværet Gyda feier inn over landet. Dagbladets reporter på Alnes fyr utenfor Ålesund fikk kjenne vinden på kroppen. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Foto: Emma Thingstad Dalen / Dagbladet TV Vis mer

Vaksinasjonsgraden på Svalbard, for personer med to doser, er på omtrent 90 prosent ifølge smittevernoverlegen. Tirsdag denne uka gjennomførte de en massevaksinering hvor de fikk satt rundt 300 doser. Før jul fikk 700 personer en vaksinedose i armen.

- Vi har en høy vaksinasjonsgrad, uten tvil. Helt nøyaktig vaksinasjonsgrad tør jeg ikke å uttale meg om fordi det er mange til- og fraflyttere på Svalbard. Mange har også fått vaksine på fastlandet i juleferien, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer