- Har ikke lykkes hos arbeiderklassen

Men Obama vant mest!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Obama har ikke nådd godt nok fram til arbeiderklassevelgerne. Hvis han skal lykkes videre må han få med seg dem.

Det sa Dagbladet.nos valgekspert Michael Mayer før nattens primærvalg i Indiana og North Carolina.


I dag klokken 11.00 når resultatet av valgene er klare, stiller Mayer til nettmøte. Send inn ditt spørsmål om valget nederst i saken!


Har tapt terreng


Obama har tapt terreng i forhold til Clinton den siste tiden, og de to ledet før nattens valg på målingene i hver sin stat.

- Jeg tipper Hillary tar Indiana knapt og at Obama vinner med knapp margin i North Carolina. Hvis hun tar begge statene er det mulig at superdelegatene setter større spøsmålstegn ved Obama. Men jeg tror fremdeles det blir Obama til slutt, sa Mayer mandag.

Resultatet tirsdag morgen er at Obama vant North Carolina med solid margin, mens Clinton vant med knappest mulig margin i Indiana.

Betydning 

Valget i natt sto om flere delegater enn i noen av de andre gjenværende statene. Nesten 200 delegater blir fordelt etter nattens valg.

Begge kandidatene har fokusert mye på økonomi den siste tiden, noe som opptar velgerne. Mat- og energi-prisene stiger, og det amerikanske finansvesenet vakler:

- Begge kandidatene prøver å være så populistiske som mulig. For eksempel er de kritiske til NAFTA (den amerikanske frihandelsavtalen) nå, mens de i tidligere var sterke forsvarere av den, sier Mayer.

Clinton har blant annet lovet skattelette og lavere bensinpriser.

- Det svekker Obama, den klassiske republikaneren får et bilde av ham som en kandidat som bare vil bruke penger og øke skattene, sier Mayer.

TRENGER ARBEIDERKLASSEN: Obama og Clinton ligger relativt jevnt på meningsmålingene før nattens nominasjonsvalg. Foto: Emmanuel Dunand/AFP
TRENGER ARBEIDERKLASSEN: Obama og Clinton ligger relativt jevnt på meningsmålingene før nattens nominasjonsvalg. Foto: Emmanuel Dunand/AFP Vis mer
«NATIVE»: Dagbladet.nos USA-ekspert, forskeren Michael Mayer fra IFS, svarer på dine spørsmål onsdag klokken 11.00. Han er selv amerikaner fra den «republikanske» landsbygda.