- KAN JO FORHANDLE VIDERE: Arbeidsminister Dag Terje Andersen mener politiet kan forhandle seg til en kompensasjon for at de mister hviletida, i det kommende lønnsoppgjøret. - Jeg har stor respekt for arbeidslivets spilleregler, men vet ikke om det budskapet har nådd fram til Politiets Fellesforbund, sier Dag Terje Andersen til Dagbladet.no.  Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
- KAN JO FORHANDLE VIDERE: Arbeidsminister Dag Terje Andersen mener politiet kan forhandle seg til en kompensasjon for at de mister hviletida, i det kommende lønnsoppgjøret. - Jeg har stor respekt for arbeidslivets spilleregler, men vet ikke om det budskapet har nådd fram til Politiets Fellesforbund, sier Dag Terje Andersen til Dagbladet.no. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

- Har ikke med politi-aksjonene å gjøre

Å kunne nekte politiet hviletid er ikke en straff. Det er fordi de er viktige, svarer regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Debatten har rast etter at det ble klart at regjeringen vil tvinge politiet til å akseptere unntak fra arbeidsmiljølovens vernebestemmelser om hviletid, og frata de tillitsvalgte forhandlingsretten på dette punktet.

Avgjørelsen er fattet av arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap)
.

- Samfunnets sikkerhet
Politiets Fellesforbund er svært provoserte over forslaget og svarer med halvannen time streik torsdag formiddag. Selv mener statsråd Andersen at forslaget understreker politiets viktige rolle i samfunnet.

- Vi ønsker at en bestemmelse om hviletid ikke skal stå i veien når politiet virkelig behøves av hensyn til samfunnets sikkerhet. Dette gis det åpning for i arbeidsmiljøloven og derfor sendes nå forslaget ut på høring, sier Dag Terje Andersen (Ap) til Dagbladet.no.

Kan tjene mer penger
I lønnsoppgjøret er politiets motpart Fornyings- og administrasjons-departementet. Statsråden understreker at bestemmelsen om hviletid ikke står i veien for en klekkelig kompensasjon for å jobbe ekstra.

-  De kan jo forhandle seg til en kompensasjon - det er ikke mitt bord. Jeg har stor respekt for arbeidslivets spilleregler, men vet ikke om det budskapet har nådd fram til Politiets Fellesforbund, sier Andersen.

Ingen hevn
- Er denne bestemmelsen en liten hevn for at politiet gjennom hele 2008 har gjort livet hardt for regjeringen, gjennom stadige aksjoner?

- Nei, dette har overhode ikke noe med det siste årets politiaksjoner å gjøre, men vi bestemte oss for litt siden for å få klarhet bestemmelsen om hviletid i politiet, sier Andersen.

- Politiet er en veldig viktig gruppe, akkurat slik Arne Johannesen i Politiets Fellesforbund gjentar ofte. Derfor er det slik at vi må kunne sette hviletiden til side når det er behov for politiets innsats i samfunnet, understreker statsråden.

«Arbeider-partiet»
Leder i Oslo politiforening Sigve Bolstad mener Arbeiderpartiet som nå sitter i regjering ikke lever opp til navnet sitt, når de lanserer forslaget om å fjerne muligheten for å forhandle om retten til hviletid.

- Dette er jo litt av noen signaler fra den rødgrønne regjeringen som har partier som skal være forsvarere av forhandlingsinstituttet og et ansvarlig arbeidsliv, sier Bolstad.

Regjeringen, og spesielt Arbeiderpartiet, har vært sterke kritikere av Fremskrittspartiets arbeidslivspolitikk. Bolstad vil ikke sammenlikne partienes politikk, men sier følgende:

- Hør på det ordet. Arbeiderpartiet (Bolstads utheving, red anm.). Når arbeidstidsbestemmelsene skal forhandles må vi stille som likeverdige parter. Dette er regjeringen i ferd med å ødelegge for, sier Bolstad.

Regjeringen mener på sin side at saken dreier seg om å «sikre at vi har et velfungerende politi- og lensmannsvesen til enhver tid.»

Frykter ikke for ryktet
Dag Terje Andersen (Ap) mener regjeringen har sitt på det tørre og frykter ikke at Bolstads angrep vil svekke Aps troverdighet i arbeidslivsspørsmål.

- Vi er tydelige i saker som sosial dumping, i styrkingen av arbeidstilsynet og i vårt samarbeid med partene i arbeidslivet for øvrig. Jeg vil ikke kommentere politiets utspill utover det, sier Andersen.

- Trekk forslaget
Jan Arild Ellingsen, justispolitisk talsmann i FrP, ber i en pressemelding om at regjeringen trekker forslaget om å fjerne hviletidsbestemmelsene for politiet.

- Regjeringen bør umiddelbart trekke det varslede forslaget om å vedta politiets unntak fra hviletidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Det er et klart overgrep som kun er egnet til å provosere politiet, sier Ellingsen.

 - Dette vil være en helt unødvendig streik som kommer som følge av regjeringens klønete håndtering av politikrisen i landet. Den vil bare ramme en uskyldig tredjepart, mener Ellingsen.

- TREKK FORSLAGET: Det mener stortings- representant Jan Arild Ellingsen (Frp). 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
- TREKK FORSLAGET: Det mener stortings- representant Jan Arild Ellingsen (Frp). Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
SVARER DEG: Leder i Oslo politiforening Sigve Bolstad svarer deg i nettmøte etter streiken i morgen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SVARER DEG: Leder i Oslo politiforening Sigve Bolstad svarer deg i nettmøte etter streiken i morgen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer