Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har ikke motgift mot dødspille

DRAMMEN (Dagbladet): Da den 17 år gamle jenta ble lagt inn på Buskerud sentralsykehus (BSS), var hun allerede sjanseløs. Legene kunne i realiteten bare stå og se på at alle hennes indre organer kollapset i tur og orden etter at hun hadde tatt de dødelige ecstasypillene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jentas mor har gitt legene tillatelse til å snakke om sitt eneste barns håpløse kamp. Det er ingen vakker historie. Som Kirsten Dan-Olsen, overlege på anestesiavdelingen ved Buskerud sentralsykehus (BSS), sier det:

- Det er for jævlig.

Grotesk

Da jenta ble lagt inn på sykehuset 8. juli, var legene klar over at hun hadde tatt ecstasy. Hun hadde rukket å fortelle den intetanende moren at hun hadde tatt dødsdopet.

Men det finnes ikke noe motmiddel. Når stoffet først har tatt kontroll over kroppen, kan legene bare behandle symptomene som oppstår underveis.

De forsøkte med en gang å pumpe magesekken til jenta, men det var altfor seint. Stoffet hadde ødelagt nervekoblingene i hjernen, og dermed sviktet alt.

Dan-Olsen og assistentlege Christina Stuedal forteller om hvordan det hele utviklet seg videre hos 17-åringen, en grotesk risiko hver eneste ungdom som tar én eneste ecstasypille løper.

Hjernedød

  • Kroppstemperaturen steg, fordi «reguleringsmekanismen» var ødelagt.
  • Muskelcellene brøt sammen.
  • Nyrene kollapset.
  • Leveren kollapset.
  • Blodet koagulerte ikke lenger, og det oppsto massive blødninger i hjernen og indre organer.

- Vi har også mistanke om at hun fikk et hjerteinfarkt, sier Dan-Olsen.

Alle organer sviktet. Allerede på fredag fikk legene den første mistanken om at jenta var hjernedød. En mistanke som ble styrket dagen etter. Søndag slo de av maskinene.

- Det var egentlig et under at hun overlevde så mye som én dag. Men vi ga egentlig aldri opp. Det skal mye til før du gir opp en 17-åring. Det er alltid en liten sjanse for at det kan være noe annet. Og du håper jo alltid på et under, sier Stuedal.

Følelsene legene selv sitter igjen med, beskriver de meget kort.

- Avmakt og sinne.

Hjerneskade

Stuedal og Dan-Olson kan ikke få advart sterkt nok mot det syntetiske dopet så mange ungdommer leker med.

- De kjenner virkningen av stoffet i fire til seks timer. Men ingen vet hvor lenge giften sitter i kroppen. På sikt kan de utvikle psykose, hallusinasjoner og depresjon, hjerneskader og nerveskader. Dette er ikke noe de blir kvitt etter tre dager. De får det aldri ut av kroppen igjen, sier Stuedal.

- Etter et par uker kan de også utvikle leversvikt. Det eneste som hjelper da, er en levertransplantasjon. Hvis ikke det kan skremme ungdom fra å prøve dette, da vet jeg ikke hva som må gjøres, sier Dan-Olsen.

Bruker prøvekaniner

Ungdommer i 17-åringens vennekrets har fortalt at de vet om personer som kan ta opptil ti ecstasypiller av gangen. 17-åringen selv rakk å fortelle sin mor at hun hadde tatt mange. Hvor mange vil ikke legene fortelle, fordi de vet at ungdom da vil tro de er trygge dersom de tar færre piller. Det stemmer ikke.

- Tenåringer har dødd etter å ha tatt bare to- tre piller. Det er individuelt hvor mye hver enkelt tåler. Enkelte har en svært lav toleransegrense, sier Dan-Olsen.

Ungdommene selv er klar over at ecstasypillene kan inneholde en forskjellig, og muligens livsfarlig, mikstur av stoff.

Så vidt legene har fått opplyst, var dette neppe den 17 år gamle jentas første møte med ecstasy. Hun hadde prøvd det før, til tross for at hun i troverdige samtaler med moren hadde forsikret henne om at dette var noe hun tok fullstendig avstand fra. Moren ble ikke klar over det før hun måtte bringe datteren til sykehuset forrige lørdag. Sist onsdag, mens datteren fremdeles kjempet for livet, kom moren over en artikkel om ecstasy i en avis. Der sto en liste over hvordan man kan se på en person at de misbruker disse pillene.

Hun kjente igjen en hel rekke av symptomene. Fire dager seinere døde datteren.

<B>UTROLIG: Linn Therese Jensen (16), Eline Birgitte Thomassen (16), Marianne Kristensen (17) og Monica Wessel (17), leste om dødsfallet i lokalavisa mandag. - Du tror liksom ikke at dette kan hende her, sier de. - Vi har ikke funnet ut hvem det er, men sannsynligheten for at det er noen vi kjenner er jo ganske stor. Uansett føles det veldig nært når det har skjedd her i Nedre Eiker, sier jentene.
AVMAKT OG SINNE: Assistentlege Christina Stuedal var blant legene som fulgte 17-åringens håpløse kamp mot giften. Men det eneste legene kunne gjøre, var å håpe på et under.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media