- Har ikke mulighet til å avhjelpe nød

Soldater og offiserer kritiserer norske Afghanistan-politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Norske soldater og offiserer kritiserer i en ny rapport den norske politikken i Afghanistan. De mener at Norges sivile innsats uteblir eller kommer for sent.

I en rapport fra Stortingets ombudsmann for forsvaret som Aftenposten har fått tilgang til, kommer norske offiserer i Afghanistan med til dels skarp kritikk.

- Mangler samordning «Det understrekes det inkonsekvente i at mens de militære styrkene bygger opp sikkerhet, så mangler til dels samordningen og samvirket mellom sikkerhetsarbeidet og de to andre utviklingspilarene fra Norges side: utviklingstiltak som skal bygge opp det sivile samfunn samt myndighets- og nasjonsbygging», skriver ombudsmannen.

Ombudsmannen skriver i rapporten at de norske soldatene føler seg som «soldater med humant ansikt», og at de reagerer kraftig på at de ikke har mulighet til å avhjelpe nød og bistå afghanerne direkte.

Tirsdag inviterer SV til seminar i Stortinget om nettopp Afghanistan.
(NTB).

 NORSK I KABUL:  En afghansk æresvakt passer på det norske flagget utenfor presidentpalasset i Kabul 17. mai i forbindelse med besøket til statsminister Jens Stoltenberg. FOTO: MASSOUD HOSSAINI, REUTERS/SCANPIX.
NORSK I KABUL: En afghansk æresvakt passer på det norske flagget utenfor presidentpalasset i Kabul 17. mai i forbindelse med besøket til statsminister Jens Stoltenberg. FOTO: MASSOUD HOSSAINI, REUTERS/SCANPIX. Vis mer