Corona og smittestopp-app

Har ikke oppdaget coronasmitte

Etter et par ukers prøveperiode, har ikke FHIs smitteapp klart å spore opp corona-smittede på egen hånd. Nå vil FHI prøve ut en ny kommune, med flere corona-smittede.

CORONA-STENGT: Hovedstadens paradegate, Karl Johan, har fått være i fred siden midten av mars, og Norge synes å ha lykkes i å holde covid-19-viruset i sjakk. Nå vil Folkehelseinstituttet innføre en ny testkommune for smittestopp-appen sin. Kanskje appen da vil klare å spore opp nye corona-smittede. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
CORONA-STENGT: Hovedstadens paradegate, Karl Johan, har fått være i fred siden midten av mars, og Norge synes å ha lykkes i å holde covid-19-viruset i sjakk. Nå vil Folkehelseinstituttet innføre en ny testkommune for smittestopp-appen sin. Kanskje appen da vil klare å spore opp nye corona-smittede. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 119 000 +312
innlagt109 -17
døde 774
påvist smittet 163 000 000+627.5K
døde 3 370 000 +11.6K
Se mer

Fra å være ett av de landene med fleste corona-smittede per innbygger i midten av mars, har Norge rast nedover på lista over verdens mest covid-19-rammede, viser statistikken.

Nå tar vi sakte, men sikkert tilbake vår gamle hverdag.

Men Folkehelseinstituttets omdiskuterte smittestopp-app sliter: Denne uka hadde appen under 700 000 aktive brukere - i tillegg til at det er få antall nye covid-19-smittede i landet.

CORONAVIRUSET: Greta Thunberg var gjest hos CNN, det har i etterkant fått mye kritikk. Video: CNN Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Det gjør at appen hittil ikke har verifisert én eneste smittet i de tre prøvekommunene, som ikke i forkant ble funnet av de manuelle sporfinnerne.

Få har appen

Smittestopp-appen er foreløpig i test-modus. Det er tre kommuner som har startet med appen: Drammen, Trondheim og Tromsø. Drammen var først ut, og startet sporingsarbeidet for drøye to uker siden.

TESTER UT: Smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen leder testarbeidet i kommunen. Foto: NTB Scanpix
TESTER UT: Smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen leder testarbeidet i kommunen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi har hatt sju registrerte corona-smittede i Drammen siden vi startet testingen, og bare to av dem var registrert i appen. Den har registrert noen nærkontakter, men det har ikke dukket opp noen kontakter fra appen som vi ikke hadde sporet opp sjøl, på forhånd, sier Einar Sagberg, smittevernoverlege i Drammen.

I Tromsø har de registrert fire nye corona-tilfeller siden smittestopp-app-start.

- Ingen av disse var registrert. Tre av dem har fortalt at de har blitt smittet av kjente, mens én kanskje ble smittet på ferie i Frankrike, sier Trond Brattland, smittevernoverlege i Tromsø.

Også Trondheim har relativt lav andel registrerte smittestopp-app-brukere, med 21 prosents andel brukere over 16 år.

- Vi har flere registrerte corona-tilfeller enn andre kommuner. Siden 1. mai har vi registrert 42 personer som positive. Fem av disse har hatt appen, men vi har gått gjennom disse og appen har ikke funnet noen nærkontakter som vi ikke har sporet manuelt, sier Eli Sagvik, smittevernoverlege i Trondheim.

Vil ha ny kommune

Selv om alle nordmenn kan registrere seg i smitteappen, er det altså bare i de tre testkommunene som kan motta sms fra appen.

TESTER UT: Områdedirektør Gun Peggy Knudsen har ansvaret for smitteappen i FHI. Foto: FHI
TESTER UT: Områdedirektør Gun Peggy Knudsen har ansvaret for smitteappen i FHI. Foto: FHI Vis mer

- Vi har valgt å ha en utprøvingsperiode først. Og jeg vil understreke at det er bra at antallet nye registrerte corona-tilfeller ikke er så høyt i Norge nå. Samtidig jobber vi nå med å få inn en kommune med flere smittetilfeller for å teste ut appen mer. Vi håper på at den er klar allerede neste uke, sier Gun Peggy Knudsen, områdedirektør i FHI.

Ved uttesting av appen, gjøres såkalt parallell sporing: I testkommunene kartlegger og ringer ansatte opp folk som har vært i nærkontakt med registrerte corona-smittede.

- Så sammenlikner vi de manuelle med de appen sporer opp og ser om vi treffer de samme. Det er en nitid, men viktig gjennomgang og vi ser flere ting, sier Knudsen og fortsetter:

COVID-19: Sveriges coronastrategi har vært gjenstand for hard kritikk blant flere. Den svenske partilederen Ebba Busch har både norsk og svensk statsborgerskap, og er klar i sin dom. Video: Expressen TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er eksempler på at appen registrerer kontaktpunkt som ikke det manuelle arbeidet sporer opp, og omvendt, sier Knudsen.

Ønsker flere

Folkehelseinstituttet (FHI) hadde håpet på en høyere brukerprosent enn drøye 20 prosent, og oppfordrer nordmenn til å registrere seg i appen.

- Akkurat nå er det jo få registrerte i Drammen og det er ikke så vanskelig å gjøre sporingsarbeidet manuelt. Samtidig er det jo litt utfordrende at bare 25 prosent av befolkningen har lastet ned og tatt i bruk appen. Vi hadde ønsket oss vesentlig mer, sier Sagberg.

Han og FHI har fortsatt stor tro på at smittestopp-appen kan bli et godt verktøy.

- Vår rolle er å gjøre den manuelle sporingen og melde inn til FHI om hva vi gjør og finner. Poenget er å få testet ut metoden sånn at den kan rulles videre ut. Særlig kan den være god å ha om det blir oppbluss av sykdommen, sier Sagberg.

Tida teller

Smittevernoverlegen viser til at manuell smittesporing er et «ekstremt krevende arbeid».

KRITIKK: Tidligere president Barack Obama skal ha kritisert Trump-administrasjonens håndtering av coronaviruset forrige uke. Nå slår republikaneren Mitch McConnell tilbake. Vis mer

- En modelleringsstudie viser at dersom man kan redusere varsling ved manuell smittesporing med en automatisert metode med tre dager, vil det kunne være forskjellen mellom å klare og få en epidemi under kontroll eller ikke, gitt at appen blir brukt av en stor nok del av befolkningen, sier Sagberg.

FHI har ikke satt seg et klart mål for hvor mange brukere som er registrert, men håper at halvparten av befolkningen vil ta i bruk smitteappen.

- Vi er usikre på hvorfor tallene for antall registrerte er lavere nå enn i forrige uke. Vi er redd for at det er fort gjort å gjøre en feil. At folk tror de logger seg på, men at de i stedet logger seg ut, sier hun.

På grunn av personvern, sletter FHI brukere som ikke har sendt inn data de siste sju dagene.

- Om vi har 25 prosent registrerte brukere, har dette uansett nytteverdi for smittesporing. Men denne øker jo høyere andel mennesker som tar i bruk appen, sier hun.

Forventer utbrudd

Selv om antallet covid-19-smittede er relativt lavt, forventer helsemyndighetene at tallet vil stige.

- Vi forventer at det kan komme utbrudd. Når vi nå åpner opp samfunnet igjen, blir det gradvis mer kontakt og risikoen for utbrudd her og der kan bli større, sier Knudsen.

At nordmenn nå har fått bedre grunnleggende rutiner når det gjelder håndvask og distansering vil bidra til at tallet smittede holder seg lavt.

Jobber med batteri

Batteri-kapasitet kan være en annen årsak til at færre nordmenn nå bruker smittestopp-appen.

- Vi har jobbet mye med det og oppfordrer folk til å laste ned de nye versjonene av appen. Det vil hjelpe for noen, sier Knudsen.

Om du har en gammel telefon, kan appen likevel bli en utfordring.

- Vi blir dessverre ikke helt kvitt problemet, sier Knudsen.

- Bli med

Smittestopp-appen lages av forskningsorganisasjonen Simula for FHI. Simula-direktør Olav Lysne ønsker først å juble over at det er såpass få smittede i Norge om dagen.

- Ønsket er jo at smittetallet skal være så lavt at vi aldri trenger appen, men sånn blir det neppe. Det som er bra, er at de første smittetallene ser gode ut. Appen gjør det den skal, sier han.

Direktøren anbefaler folk flest å laste ned smittestopp-appen.

- Jo flere som er med, jo mer effektivt. En vitenskapelig artikkel i Oxford viste at om vi klarer å finne fram til 60 prosent av smittebærerne, og få dem i karantene, er det nok til å holde smittetallet nede, sier Lysne og fortsetter:

- Om vi klarer det, kan vi gå tilbake til å ha fotballkamper, gå på festivaler og gi hverandre klemmer igjen. Appen vil være med og redusere, sier Lysne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer