- Har ikke opplevd terror på 11. september-nivå siden 2001. Det skyldes ikke flaks

USAs etterretningstopper ble grillet om overvåkning i Kongressen i dag. NSA-sjefen svarer med å advare mot nytt 11. september med for harde reguleringer.

11. SEPTEMBER-ARGUMENTER: General Keith Alexander, som er sjef for National Security Agency (NSA), forklarte seg i dag om overvåkningsskandalen for Kongressen. Foto: Reuters/Jason Reed/NTB Scanpix
11. SEPTEMBER-ARGUMENTER: General Keith Alexander, som er sjef for National Security Agency (NSA), forklarte seg i dag om overvåkningsskandalen for Kongressen. Foto: Reuters/Jason Reed/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs etterretningstopper måtte i dag forklare seg i etterretningskomiteen i Representantenes hus i den amerikanske Kongressen.

- Har forhindret terror Der hevdet general Keith Alexander, som er sjef for National Security Agency (NSA), at NSAs overvåkning har vært innenfor lover og regler - og at deres overvåkning har forhindret en gjentakelse av et nytt 11. september-angrep, melder Washington Post.

- Vi kan se truslene som stilles overfor denne nasjonen. Før 11. september 2001 hadde vi ingen måte å knytte informasjonen sammen, men det betyr ikke at vi har tråkket på våre borgerrettigheter og personvern, sa Alexander.

Han mener det ikke er tilfeldig at USA ikke har opplevd et liknende «massedraps-terrorangrep» siden 2001, og sa at mer enn 2300 personer ble drept i terrorangrep utenfor USA i fjor.

- Det skyldes ikke flaks. De stoppet ikke å hate oss. De fortsetter å prøve, hevder NSA-sjefen.

Han advarer de amerikanske politikerne mot å pålegge dem å avslutte enkelte overvåkningsprogram, og mener de vil bli sårbare for større terrorangrep dersom det skjer.

Avviser rapportene Videre avviste general Alexander mye av informasjonen og kritikken som har kommet om den amerikanske overvåkingspraksisen.

- Rapportene i europeiske medier om telefonavlytting er fullstendig feil. Dette er ikke informasjon vi har samlet på europeiske borgere, men representerer informasjon som vi og våre allierte i Nato har samlet for å forsvare våre land og til støtte for militære operasjoner, sier general Alexander.

Han hevdet også at både journalistene og den tidligere NSA-tilknyttede avhopperen Edward Snowden ikke har forstått hva de har undersøkt.

- Han hadde stor tilgang til informasjon, men han forsto virkelig ikke hvordan disse verktøyene fungerte. Han hadde stor tilgang til det vi kaller kjernekapasitetene og han tok mye, sier han.

- Ødeleggende for USA Han hevdet videre at organisasjonen verken har brutt loven eller opptrådt uprofesjonelt, og at dokumentene som er lekket av Snowden har vært svært ødeleggende for USAs sikkerhet.

- Jeg mener informasjonen rulles ut på en måte som gjør at det forårsaker maksimalt med skade. Jeg vet ikke hvorfor de ønsker å skade landet vårt, men de har skadet oss og våre allierte.

Keith Alexander gjentok også påstanden om at USAs overvåkningsprogrammer har reddet liv. Under sikkerhetskonferansen Black Hat i Las Vegas hevdet han at programmet Prism trolig har vært med å avverge 54 planlagte terrorhandlinger.