Mobbing

Har ikke råd til å anke

Familien tapte mobbesaken mot Grimstad kommune, nå våger de ikke å anke, fordi de frykter økonomisk ruin.

INGEN ANKE: Foreldrene «Per» våger ikke å anke dommen inn for lagmannsretten. - Vi mener dommen er feil og gjør «Per» rettsløs. - Vi risikerer økonomisk ruin, og de kan vi ikke ta sjansen på, sier faren. til Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
INGEN ANKE: Foreldrene «Per» våger ikke å anke dommen inn for lagmannsretten. - Vi mener dommen er feil og gjør «Per» rettsløs. - Vi risikerer økonomisk ruin, og de kan vi ikke ta sjansen på, sier faren. til Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Publisert

Familien tapte mobbesaken mot Grimstad kommune, nå våger de ikke å anke, fordi de frykter økonomisk ruin.

I flere år ble sønnen mobbet på barneskolen i Grimstad. Etter år med konflikt med skolen og skoleeier - Grimstad kommune - gikk foreldrene til søksmål. Før jul kom saken opp for Agder tingrett i Arendal.

I tingretten tapte familien, og fikk ikke medhold. Grimstad kommune ble frikjent.

Ikke råd

- Vi har rådet familien til å anke saken inn for lagmannsrett. Men familien har dessverre ikke økonomi til at de våger å anke, sier advokat Nadia Hall i advokatfirmaet Elden.

- Retten valgte å ikke legge vekt på den rettsoppnevnte sakkyndiges vurdering. Rettspsykiateren mente det var åpenbart at gutten var blitt mobbet, og at mobbingen hadde fått fortsette, sier Hall.

- Vi mener dommen er feil, sier advokat Hall til Dagbladet.

- Det er trist at økonomi skal avgjøre om folk skal få rettferdighet, sier advokat Hall.

Faren til den nå 12 år gamle gutten bekrefter overfor Dagbladet at familien av økonomiske årsaker ikke har mulighet til å anke.

Økonomi

Foreløpig har søksmålet kostet familien rundt 1,5 millioner kroner. Ved et eventuelt tap i Agder lagmannsrett, risikerer familien å måtte betale nærmere tre millioner kroner.

- Vi ønsket å gå videre og anke dommen, fordi vi og våre advokater mener dommen er helt feil. Men en ankesak i lagmannsretten kan knekke vår families økonomi, sier faren til «Per».

Etter at dommen i Agder tingrett falt, har familien vurdert fram og tilbake om de skulle anke.

- Vi tør ikke satse hus og alt vi eier på videre sak. Det gir ikke barna våre noen god framtid. Våre barn trenger mer enn noen gang trygge rammer, sier faren til Dagbladet.

- Det er noe grunnleggende galt, når vi som vanlig familie ikke kan ta sak som videre på grunn av økonomi.

- Vi har også vært i kontaktet med andre jurister som har anbefalt oss å anke. De mener som oss og vår advokat at dommen er feil, sier faren.

MOBBING: Advokat Nadia Hall som representerte den mobbede gutten mener dommen er feil. Grimstad kommunes advokat, Gro Hamre (t.h.) mener hele saken er trist, men at dommen er korrekt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MOBBING: Advokat Nadia Hall som representerte den mobbede gutten mener dommen er feil. Grimstad kommunes advokat, Gro Hamre (t.h.) mener hele saken er trist, men at dommen er korrekt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Vår sønn som systematisk har blitt mobbet og derved fratatt mulighet for skolegang, sitter igjen som den store taperen. Hadde vi vært rike, hadde vi selvfølgelig fulgt saken helt til topps, sier fare.

Foreldrene mener rettssystemet er urettferdig.

- Vår opplevelse er at makta urettmessig vinner en sak de aldri burde ha vunnet. Makta, kommunen, har ubegrenset med midler, mens vi med normal inntekt ikke har økonomisk mulighet. Etter vår oppfatning er det et alvorlig rettsikkerhets problem, som rammer vanlige mennesker knallhardt.

- Rettsløs

Foreldrene mener deres sak ikke bare gjelder «Per» og dem som familie.

- Egentlig handler vår sak om alle barn i tilsvarende situasjon som opplever mobbing og systematisk vold over tid. Vår oppfatning etter rettssaken er at barn er rettsløse, sier faren.

- Kommunen mener tingrettens dom helt klart er riktig. Dersom kommunen ikke hadde ment det, ville kommunen løst saken utenfor rettssalen, sier Grimstad kommunesprosessfullmektig, advokat Gro Hamre.

- Saken er nok blitt kostbar for foreldrene, men de må kun betale utgifter til egen advokat og rettslig medhjelper. Disse utgiftene (ca. 1,2 millioner) er det dobbelte av det kommunen har betalt egen advokat, sier advokat Gro Hamre til Dagbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer