Har ikke råd til å henrette folk

Antall henrettelser i USA sank med 12 prosent i år.

FASTSPENT DØD: Bildet viser USAs mest effektive dødskammer, i Huntsville-fengselet i Texas. I år har 17 personer fått den dødelige injeksjonen med tiopental mens de har ligget fastspent til «dødssenga». Foto: DAVID J. PHILIP/AP/SCANPIX
FASTSPENT DØD: Bildet viser USAs mest effektive dødskammer, i Huntsville-fengselet i Texas. I år har 17 personer fått den dødelige injeksjonen med tiopental mens de har ligget fastspent til «dødssenga». Foto: DAVID J. PHILIP/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det samlede antallet henrettelser i USA sank med 12 prosent i forhold til i fjor. Årsaken er blant annet begrenset tilgang til giftstoffet som brukes, samt at de harde økonomiske tidene rammer gjennomføringen hardt, skriver Reuters.

Halvert på elleve år Disse opplysningene kommer fram i den ideelle organisasjonen Death Penalty Information Centers årsrapport. Ifølge rapporten har nedgangen i antall henrettelser vært hele 50 prosent siden 1999.

I tillegg har 2010, som 2009, vært et bunnår hva nye dødsdommer angår; ikke siden de amerikanske delstatene på ny fikk tilgang til å dødsdømme kriminelle i 1976, har tallet vært lavere - 114.

Ikke overraskende topper Texas også i år lista over stater med flest henrettelser; 17 av alle som fikk fullbyrdet dødsdommen, 46, ble henrettet der. Men George W. Bushs hjemstat er også den med størst nedgang siden i fjor - 29 prosent.

- Klar tendens Ifølge Death Penalty Information Centers direktør Richard Dieter er det et sammensatt bilde som danner bakgrunnen for den nasjonale nedgangen.

- Det kan være de høye kostnadene i ei tid da budsjetter blir kuttet, frykt for å ta livet av uskyldige, urettferdighet eller andre ting; uansett kan vi fastslå at USA fortsatte å bevege seg bort fra dødsstraff i 2010, fastslår Dieter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer