Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har ikke råd til å henrette folk

Antall henrettelser i USA sank med 12 prosent i år.

FASTSPENT DØD: Bildet viser USAs mest effektive dødskammer, i Huntsville-fengselet i Texas. I år har 17 personer fått den dødelige injeksjonen med tiopental mens de har ligget fastspent til «dødssenga». Foto: DAVID J. PHILIP/AP/SCANPIX
FASTSPENT DØD: Bildet viser USAs mest effektive dødskammer, i Huntsville-fengselet i Texas. I år har 17 personer fått den dødelige injeksjonen med tiopental mens de har ligget fastspent til «dødssenga». Foto: DAVID J. PHILIP/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det samlede antallet henrettelser i USA sank med 12 prosent i forhold til i fjor. Årsaken er blant annet begrenset tilgang til giftstoffet som brukes, samt at de harde økonomiske tidene rammer gjennomføringen hardt, skriver Reuters.

Halvert på elleve år Disse opplysningene kommer fram i den ideelle organisasjonen Death Penalty Information Centers årsrapport. Ifølge rapporten har nedgangen i antall henrettelser vært hele 50 prosent siden 1999.

I tillegg har 2010, som 2009, vært et bunnår hva nye dødsdommer angår; ikke siden de amerikanske delstatene på ny fikk tilgang til å dødsdømme kriminelle i 1976, har tallet vært lavere - 114.

Ikke overraskende topper Texas også i år lista over stater med flest henrettelser; 17 av alle som fikk fullbyrdet dødsdommen, 46, ble henrettet der. Men George W. Bushs hjemstat er også den med størst nedgang siden i fjor - 29 prosent.

- Klar tendens Ifølge Death Penalty Information Centers direktør Richard Dieter er det et sammensatt bilde som danner bakgrunnen for den nasjonale nedgangen.

- Det kan være de høye kostnadene i ei tid da budsjetter blir kuttet, frykt for å ta livet av uskyldige, urettferdighet eller andre ting; uansett kan vi fastslå at USA fortsatte å bevege seg bort fra dødsstraff i 2010, fastslår Dieter.

Like fullt kan man i mange tilfeller fastslå at mangelen på giftstoffet tiopental satte en effektiv stopper for en rekke planlagte henrettelser i fem delstater.

Arizona importerte nødforsyninger av stoffet fra Storbritannia, som for lengst har avskaffet dødsstraff både praktisk og formelt - men britene har nå lagt begrensninger på eksporten.

Siden 1976 har 1234 personer blitt henrettet i USA. Nær halvparten av disse døde i Texas eller Virginia.

DØDSDØMT: Ronald Smith (53) er den eneste kanadieren som sitter på dødscelle i USA. Etter planen skal han henrettes i Montanas statsfengsel 31. januar neste år, for å ha drept to menn i 1982. Foto: BILL GRAVELAND/THE CANADIAN PRESS/AP/SCANPIX
DØDSDØMT: Ronald Smith (53) er den eneste kanadieren som sitter på dødscelle i USA. Etter planen skal han henrettes i Montanas statsfengsel 31. januar neste år, for å ha drept to menn i 1982. Foto: BILL GRAVELAND/THE CANADIAN PRESS/AP/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!