TJØME: Tuva Linnea Hesmyr og Mikael Hesmyr koste seg på ferie på Tjøme i fjor sommer. — Dette er et kjempeviktig tilbud til alle som har dårlig råd, sier mamma,
Hilde Marie Svendsen. Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet
TJØME: Tuva Linnea Hesmyr og Mikael Hesmyr koste seg på ferie på Tjøme i fjor sommer. — Dette er et kjempeviktig tilbud til alle som har dårlig råd, sier mamma, Hilde Marie Svendsen. Foto: Sveinung Uddu Ystad / DagbladetVis mer

Har ikke råd til ferie

I fjor fikk Tuva Linnea og Mikael ferietur med Røde Kors. I år blir det hjemmesommer. 85 000 barn lever i fattige familier i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mange kommuner og bydeler støtter fattige barn og unge med ferietilbud og fritidsaktiviteter. Likevel er det mange barn som må tilbringe ferien hjemme.

— Det er fryktelig tungt å avvise folk. Foreldre gråter på telefonen når vi sier at de ikke får plass på ferietilbudet vårt, sier generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende.

1000 barn og unge skal i sommer dra på ferie med Røde Kors.

— Viktig med ferie Like mange har fått avslag på søknaden.

— Vi må si nei til om lag halvparten av de som søker. Det er fullt på alle feriesentrene våre, sier Brende.

Røde Kors-tilbudet «Ferie for alle» hvor barn, unge og familier kan sove, bade, spise og delta på mange aktiviteter, helt gratis. Ferieturer er noe av det første som forsvinner i familier med dårlig råd. Firebarnsmor Hilde Marie Svendsen var på Røde Kors-senteret på Tjøme i fjor. De to yngste barna, Tuva Linnea og Mikael var med.

— Vi hadde ekstremt dårlig råd, og jeg hadde ingen mulighet til å ta dem med på ferie. Røde Kors ga oss en fantastisk uke. Det er så viktig for barn å ha vært et sted i ferien, sier Hilde.

Oppholdet var gratis, og for henne var det beste å slippe å bekymre seg for penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

— Det var godt for oss å komme oss bort, og å slippe å tenke på penger. Vi fikk ferdiglaget mat, og barna hadde masse lekekamerater, sier hun.

Hilde søkte om å komme med på tur i år igjen, men denne gangen fikk de avslag.

— Det blir ingen ferietur i år. Men vi skal besøke familie og dra på telttur. Vi kan gjøre ting som ikke koster mer enn det det koster å være hjemme, sier alenemoren.

Vil gi alle ferie Børge Brende håper Røde Kors i framtida skal slippe å si nei til barn som ønsker seg en ferietur.

— I fjor møtte jeg en 13-åring som aldri hadde vært på ferie før. Det var veldig stort for han å endelig oppleve det som alle de andre snakket om hver høst, sier Brende.

En ny rapport fra forskningsstiftelsen Fafo viser at det er 23 kommuner og bydeler som får penger for å hjelpe fattige barn og unge. Men de sliter med å nå fram til dem som trenger det mest.

— Kommunene opplevde det som vanskelig å nå noen av disse gruppene, særlig barn og unge med etnisk minoritetsbakgrunn, sier Fafo-forsker Bjørn Richard Nuland.

Å komme på skolen til høsten uten å ha vært på ferie, er noe mange barn synes er flaut.

— Tidligere undersøkelser viser at barn og ungdom i fattige familier er opptatt av å ikke skille seg ut, sier Nuland.

Barn er også flinke til å skjerme foreldrene, og vil ikke be om penger eller ferieturer dersom de vet at foreldrene ikke har råd til det.

Hilde mener ferieturene til Røde Kors er bra på mange måter.