Har ikke råd til sykler eller leker

Disse brødrene mangler uteleker etter Namsos-raset.

MANGLER LEKER: - Jeg har lyst til å sykle i dag, sier Nikolay (3). Men sykkelen står innesperret i huset hans i rasområdet i Namsos. Bak han sitter brødrene Benjamin (5) og Tobias (7), som også vil sykle. Foreldrene Lars og Renate Stene står i bakgrunnen. (Foto: Hans Arne Vedlog)
MANGLER LEKER: - Jeg har lyst til å sykle i dag, sier Nikolay (3). Men sykkelen står innesperret i huset hans i rasområdet i Namsos. Bak han sitter brødrene Benjamin (5) og Tobias (7), som også vil sykle. Foreldrene Lars og Renate Stene står i bakgrunnen. (Foto: Hans Arne Vedlog)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAMSOS (Dagbladet): Tobias (7), Benjamin (5) og Nikolay (3) fra Namsos har ikke hatt sykler etter at leirraset gikk Kattmarkveien for om lag åtte uker siden. Nesten alle lekene til guttene er fortsatt igjen i huset deres nær rasstedet. Dit kan de ikke gå, for rasfaren er fortsatt stor.

Savner sykkelen
- Jeg savner sykkelen min, og gravemaskinen, sier Benjamin.
Tre år gamle Nikolay sier at han gjerne vil sykle. Helst med en gang.

- Det er spesielt vanskelig for dem når de ser andre barn i gaten sykle forbi, sier Lars Stene, far til guttene.

Trenger penger
- I påsken manglet guttene ski og akebrett. Nå mangler de sykler, og etterhvert melder behovet seg sommerleker og sommertøy. Men alt ligger i huset, sier Renate Stene, mor til guttene.

De foreløpig utbetalte midlene fra forsikringsselskapet har gått med til senger, kjøleskap, komfyr og tørketrommel, samt toalettartikler, klær og sko.

- Vi fikk 40 000 kroner fra Gjensidige. Og det mener de vi skal klare oss på i ett år, sier Lars, og utdyper:

- Vi har ikke råd til å kjøpe alt nytt til guttene. De kunne klart seg uten leker for en kriseperiode, men ett år er lenge å vente.

Bor trangt
Foreløpig bor familien hos guttenes bestemor. Der bor også deres onkel. Barna er fordelt rundt på soverommene til de voksne. Renate og Lars deler et kott.

- Vi håper å komme oss i en leilighet etter hvert for det er litt trangt her, men i så fall vil vi trenge møbler også. Det kan bli vanskelig, sier Renate.

Informasjonsrådgiver i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad, sier at de ikke har fått tilbakemelding misnøye fra familien Stene.
- De har fått dekket oppholdsutgiver etter vanlige prosedyrer, sier Rysstad.

Må kjempe alene
Kjetil Kristensen, talsperson for beboerne i Namsos etter raset, forteller at flere familier står uten leker og sykler til barna.
- Behovene er mange, men de foreløpige summene fra forsikringsselskapene strekker ikke til, sier han.

KJEDELIG: Benjamin (5), Tobias (7) Nikolay (3) synes det er kjedelig å se andre barn sykle i nabolaget, uten at de kan være med. (Foto: Hans Arne Vedlog)
KJEDELIG: Benjamin (5), Tobias (7) Nikolay (3) synes det er kjedelig å se andre barn sykle i nabolaget, uten at de kan være med. (Foto: Hans Arne Vedlog) Vis mer

Ifølge Kristensen er flere beboere opprørt over å måtte kjempe alene mot sine selskap.

- Vi trodde det ville bli satt opp retningslinjer slik at alle fikk like mye midler å klare seg på i overgangsperioden. Men det viser seg at de som roper høyest, får mest.

Er for beskjeden
De involverte selskapene etter Namsos-raset er If skadeforsikring, Gjensidige, Sparebank1, TrygVesta og Terra forsikring.

- Hvis de berørte av raset er misfornøyd med utbetalingene de har fått så langt, bør de ta direkte kontakt med sine forsikringsselskap,
Tonje Westby, kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Hun oppfordrer folk til ikke å vente på at forsikringsselskapene skal ta kontakt.
- Ring selv! Folk er for beskjedne, sier Westby.