- Har ikke rett til å gi bort en millimeter av Palestina

Harde fronter før Midtøsten-samtalene i Annapolis. Dette skal Bush diskutere med partene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagen før Midtøsten-konferansen i Annapolis skal starte, kommer det harde angrep fra Hamas. Den tilsidesatte palestinske regjeringen som styrer Gaza er ikke blant de over 40 organisasjonene og landene som er invitert på toppmøtet.

Mens palestinernes president, Mahmoud Abbas, og Israels statsminister, Ehud Olmert, tjuvstartet samtalene i Washington i dag, samlet Hamas\' ledere seg i Gaza by for å undertegne et opprop mot president Abbas.

- Palestina er eid av palestinere. Ingen person, gruppe, regjering eller generasjon har rett til å gi bort en millimeter av det, sa Mahmoud Zahar, talsmann for Hamas, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Etter at president Abbas oppløste samlingsregjeringen mellom det mer ytterliggående Hamas og det mer sekulære, pro-vestlige Fatah, kom det til væpnet oppgjør mellom de palestinske fraksjonene.

Les: Fatahland mot Hamastan.

Resultatet ble at Hamas drev Fatah ut av Gaza i juni år, mens Fatah og president Abbas har kontroll på Vestbredden. Splittelsen har satt store spørsmålstegn ved president Abbas evne til å skape fred med Israel.

Dette skal de diskutere:

Det er ikke bare Hamas som er pessimistisk med tanke på hva som kan komme ut av toppmøtet. Iran har på forhånd dømt møtet til å mislykkes.

- Har ikke rett til å gi bort en millimeter av Palestina

Mer enn én gang har partene vært uforsonlige i spørsmål om en palestinsk stat, hvor grensene skal gå, suverenitet over Jerusalem og hva som skal skje med de palestinske flyktningene som mistet sine hjem under opprettelsen av Israel i 1948.

Men det er også andre spørsmål som kommer på dagsorden når Midtøsten-partene inntar den amerikanske sjøkrigsskolen ved Annapolis nær Maryland.

Med strålende utsikt over golfbanen og det naturskjønne Annapolis skal toppmøtedeltakerne komme nærmere en enighet om dette:

• Bush-administrasjonen holder fast på sitt mislykkede veikart for fred og Saudi-Arabia insisterer på at deres forslag fra 2003 om anerkjennelse av Israel mot tilbaketrekking fra okkuperte områder skal stå sentralt.

• Problemet ved tidligere fredsforhandlinger har vært at de vanskelige spørsmålene som man utsatte å drøfte, hele tiden var til stede i partenes bevissthet og strategi, og dermed overskygget alle forsøk på tillitsbyggende tiltak. I de neste dagers forhandlinger skal imidlertid de vanskelige temaene komme til overflaten, med det mål å komme fram til konkrete løsninger.

• Millioner av palestinske flyktninger holder til på Vestbredden, i Gaza, Jordan, Libanon og Syria. Ifølge Reuters, sier visestatsminister Ramon at Israel ikke vil gi grønt lys for at alle disse flyktningene kan returnere til det som i dag er Israel, men at noen av dem kan søke om rett til opphold på humanitært grunnlag.

Statsminister Olmert ønsker at Abbas skal gi opp kravet om flyktnigenes rett tilhjemvendelse i bytte mot Israels kompromissforslag om Jerusalem.

Les også: Dagbladet.nos minileksikom om Midtøsten-konflikten.

FRA GAZA TIL ANNAPOLIS: En Fatah-tilhenger under åpningen av en utstilling til ære for avdøde Yassir Arafat. Mens president Abbas, som representerer Fatah er invitert til å delta på Midtøsten-konferansen, må Hamas bli hjemme. Foto: AP Photo/Hatem Moussa/SCANPIX
FRA GAZA TIL ANNAPOLIS: En Fatah-tilhenger under åpningen av en utstilling til ære for avdøde Yassir Arafat. Mens president Abbas, som representerer Fatah er invitert til å delta på Midtøsten-konferansen, må Hamas bli hjemme. Foto: AP Photo/Hatem Moussa/SCANPIX Vis mer

• Israel tilbyr å avstå grenseområder med arabisk befolkningsflertall i bytte mot de jødiske bosetningene. Olmert har uttrykt han han er villig til å gi fra seg over 90 prosent av Vestbredden og hele Gazastripen, ifølge Reuters. I bytte vil han at dagens jødiske bosettinger i de palestinske områdene skal bli en formell del av Israel. Palestinerne på sin side krever at alle bosetningene fjernes, men har sagt seg villig til å forhandle om temaet.

• Møtet i Annapolis vil trolig føre til en ytterligere internasjonal isolering av Hamas-regjeringen i Gaza. Både USA, EU og Israel, men ikke FN, stempler Hamas som en terrororganisasjon. Hamas vant valget i januar 2006.

• Syria stilte som betingelse for å delta på møtet at den omstridte Golandhøyden, som har vært okkupert av Israel siden 1967, skal være dagsordenen i Annapolis.

• USA håper møtet i Annapolis vil være starten på en prosess for å trekke Syria ut av alliansen med Iran, Hamas og den libanesiske geriljaen Hizbollah.

Viktig fredsinitiativ

Etter samtalene i Washington i dag var det tegn på svært forsiktig optimisme. Både den palestinske utsendingen og den israelske presidenten ga uttrykk for at partene var nær ved å undertegne et dokument som viser den videre veien for fredssamtaler.

Midtøsten-konferansen er det viktigste fredsinitiativet som er kommet på mange år, og USAs utenriksminister Condoleezza Rice har drevet et hektisk diplomati for å få til toppmøtet før president Bush forlater Det hvite hus.

For USA regnes det som en seier at Syria takket ja til å komme, selv om landet valgte å bare sende viseutenriksminister Faisal Mekdad, melder BBC.