- Har ikke sett denne type angrep noen sinne

UDI mener norske asylmottak er rolige, men har ingen oversikt over voldsepisoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Angrepet på Asylmottaket i Våler i Østfold er en enkelthendelse, og ikke representativt for norske asylmottak, mener UDI. - Vi har ikke sett denne type organiserte angrep noen sinne. Det er fullstendig uakseptabelt og vi ser svært alvorlig på det, sier kommunikasjonsjef i UDI Agnar Kaarbø til Dagbladet.no.

Ingen oversikt over voldsepisoder

UDI har ikke noen detaljert statistikk over vold i tilknytning til asylmottak, men Agnar Kaarbø understreker at voldsnivået ikke er høyt på asylmottak rundt om i Norge.

- Selvfølgelig er det enkeltepisoder og det har forekommet alvorlige hendelser. Men generelt er det ganske rolig på asylmottak i Norge. Dette er ikke dagligdags og er ikke representativt for norske asylmottak, sier han.

- Hvordan vet dere at det er rolig hvis dere ikke har noen detaljert statistikk?

- Det vet vi fordi vi har god kontakt med politi og mottakene rundt om i landet, sier han.

UDI avviser at det har vært bråk og konflikter mellom ulike etniske grupper ved mot Nordbybråten transittmottak

- Det var en hendelse i 2005, men den har ikke sammenheng med nattens angrep på mottaket. Siden det er kompetansen og arbeidet med sikkerhet på mottaket, men slike ekstraordinære hendelser som dette er det vanskelig å forebygge.

STORMET: 40-50 personer stormet Nordbybråten asylmottak i Våler i natt. 23 personer ble skadd. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/dagbladet
STORMET: 40-50 personer stormet Nordbybråten asylmottak i Våler i natt. 23 personer ble skadd. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/dagbladet Vis mer

UDI forsøker likevel å ta hensyn til internasjonale konflikter på sine mottak. - Vi forsøker å ta hensyn for eksempel når det gjelder romplassering. Personer som kommer fra samme konfliktområde, men fra hver sin side blir plassert i forskjellige ganger. Men vi er inne i en ekstraordinær situasjon fordi det kommer så mange asylsøkere akkurat nå.

30-60 om dagen

- Det kommer mellom 30-60 asylsøkere om dagen. Så langt i år har det kommet 5400 asylsøkerer til Norge mot 2450 samme periode i fjor. Vi trenger i dag egentlig mellom 5000-7000 nye mottaksplasser. På grunn av dette er det ikke alltid mulig å ta hensyn til hvor man plasser folk, sier kommunikasjonsrådgiver Kari Anne Kvarving

- Kan vi vente oss mer vold ved norske asylmottak framover?

- Dette er en enkeltstående og ekstraordinær hendelse. Vi har ikke mange hendelser ved asylmottak, sier hun.