IKKE SETT SIDEN OKTOBER: Den nordkoreanske generalen Hwang Pyong-So har ikke blitt sett offentlig siden oktober. Nå spekuleres det i om han kan ha blitt henrettet. Foto: KCNA/AFP/Sscanpix
IKKE SETT SIDEN OKTOBER: Den nordkoreanske generalen Hwang Pyong-So har ikke blitt sett offentlig siden oktober. Nå spekuleres det i om han kan ha blitt henrettet. Foto: KCNA/AFP/SscanpixVis mer

Har ikke sett nordkoreansk general på flere måneder. Det gir fart på spekulasjonene

Har blitt ansett som landets nest mest mektige.

(Dagbladet): General Hwang Pyong-so har tidligere blitt beskrevet som Kim Jong-uns høyre hånd.

Han har vært medlem av den indre sirkelen av Nord-Koreas Arbeiderpartis sentral komité, og han har også ha hatt landets nest høyeste militære stilling, skriver The Telegraph.

Nå har han imidlertid ikke vist seg i offentligheten på flere måneder, som igjen har medført spekulasjoner om hans skjebne.

En av dem er at mannen har blitt henrettet, skriver Newsweek.

GENERAL: Hwang Pyong So. Foto: KCNA/Reuters/Scanpix
GENERAL: Hwang Pyong So. Foto: KCNA/Reuters/Scanpix Vis mer

Avbildet i september

Sist generalen ble sett offentlig, var den 13. oktober i år.

I september var han en av fire personer som sto sammen med Kim Jong-un på et bilde tatt i forbindelse med landets sjette atomprøvesprengning.

General Hwang skal siden angivelig ha blitt utvist fra partiet.

- Bestikkelser

En anonym sørkoreansk kilde har ifølge Korea JoongAng Daily uttalt at generalen ble utvist, mistenkt for å ha mottatt bestikkelser. Kilden gir ingen opplysninger om når denne utvisningen skal ha funnet sted.

Diktator Kim Jong-un har gjentatte ganger tidligere henrettet høyt rangerte nordkoreanske tjenestemenn, av ulike årsaker.

Den mest kjente av henrettede statstopper er onkelen Jang Song-thaek, som ble tatt av dage for bl.a. høyforræderi i 2013.

Feilaktige rapporter

Det er ikke alle saker fra Nord-Korea som viser seg å holde vann. I 2016 meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at stabssjefen i den nordkoreanske hæren, Ri Yong-gil, var henrettet. Noen måneder seinere var han imidlertid ført opp som medlem av sentralkomiteen i det nordkoreanske kommunistpartiet.

Det har vært stilt spørsmål ved hvorvidt det faktisk kan stemme at det nordkoreanske regimet henretter folk med kanoner. Men i fjor rapporterte den amerikanske organisasjonen Committee for Human Rights in North Korea at påstandene trolig er sanne, og la fram satellittbilder som bevis.