Klima-krisa:

Har ikke skjedd på 12 000 år

Temperaturen har aldri vært så høy siden den menneskelige sivilisasjonen startet, hevder forskere.

SMELTER: Verden har aldri vært varmere enn den er nå. Denne isbreen i Kina har krympet vesentlig etter at gjennomsnittstemperaturen stadig blir høyere. Foto: REUTERS/NTB.
SMELTER: Verden har aldri vært varmere enn den er nå. Denne isbreen i Kina har krympet vesentlig etter at gjennomsnittstemperaturen stadig blir høyere. Foto: REUTERS/NTB. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jorda er varmere nå enn den har vært på minst 12 000 år, ifølge en ny forskningsrapport.

Forskningen bekrefter at jorda opplever de varmeste temperaturene helt siden forrige istid, og faktisk kan være på sitt varmeste punkt på 125 000 år, men grunnlaget for den analysen er mindre sikker da det finnes mindre bakgrunnsmateriale så langt tilbake i tid.

Et «ukjent territorium»

Analyser av havets overflatetemperatur viser at menneskedrevne klimaendringer har ført verden i et «ukjent territorium», hevder forskerne.

Forskningen, som er publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature, kom fram til disse konklusjonene ved å løse et langvarig puslespill kjent som «Holocene temperature conundrum».

- Temperaturen på havoverflaten har en reell innvirkning på jordas klima. Hvis vi vet det, er det den beste indikatoren for å forstå den globale klimasituasjonen, sier Bova.

- Å forstå tidligere klimaendringer er avgjørende for å sette moderne global oppvarming i sammenheng, sier Jennifer Hertzberg, fra Texas A & M University.

Knekte en uløst kode

Forskerne har slitt med å finne svaret på hvorfor forskjellige klimamodeller ikke har klart å kalkulere hvordan temperaturen har endret seg de siste 12 000 åra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer