Astronomi

Har ikke skjedd på 800 år

For første gang siden 1226 blir fenomenet godt synlig fra jorda.

«JULESTJERNA»: Saturn (i midten til venstre) og Jupiter (i midten til høyre) har nærmet seg hverandre siden i sommer. Bildet er tatt like etter midnatt 27. juli. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB

«JULESTJERNA»: Saturn (i midten til venstre) og Jupiter (i midten til høyre) har nærmet seg hverandre siden i sommer. Bildet er tatt like etter midnatt 27. juli. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB

Vis mer
Publisert

Lei av mørketida allerede? Om knappe to uker snur sola, og dagene blir sakte, men sikkert lengre.

På årets mørkeste dag - 21. desember - er det i år én spesiell grunn til å komme seg ut etter solnedgang for å ta en titt opp på himmelen, forutsatt at du befinner deg på rett plass.

Da kommer vårts solsystems to største planeter, Jupiter og Saturn, nærmere hverandre enn de har vært på nesten 400 år.

60 år til neste gang

På fagspråket kalles dette en konjunksjon - når to himmellegemer i solsystemet kan sees i samme retning. Ifølge NASA oppstår fenomenet med Jupiter og Saturn hvert 20. år, men i år er det ekstra spesielt.

De to planetene har ikke stått så nær hverandre på himmelen som de kommer til å gjøre 21. desember, siden 1623.

Den gang gjorde planetenes plassering det nærmest umulig å se fenomenet fra jorda, forklarer Amy C. Oliver ved Center for Astrophysics ved Harvard & Smithsonian til New York Times.

Ifølge Oliver er årets konjunksjon den næreste og mest synlige konjunksjonen mellom de to planetene siden 1226.

Neste gang vi kan overvære fenomenet, anslås å være om 60 år - altså i 2080.

Synlig fra Sør-Norge

Vil du se «julestjerna» ekstra tydelig, oppfordrer ekspertene til å bruke en kikkert eller et teleskop. Det skal imidlertid være fullt mulig å få øye på planetene også med det blotte øyet.

Går man for sistnevnte, vil de ifølge NBC News kunne se ut som én stor stjerne.

- Det er en av de sjeldne astronomiske hendelsene der du kan se planetenes bevegelse rundt sola uten å være astronom, sier professor Konstantin Batygin ved California Institute of Technology til New York Times.

For oss her i Norge er det imidlertid én dårlig nyhet - det vil ifølge NRK være vanskelig å få øye på planetene mange steder. Oppholder du deg på Sørlandet den aktuelle dagen, skal det være mulig å få øye på dem fra rundt klokka 17, hvis du har fri sikt mot vest.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer