Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Metkel Betew i retten:

- Har ikke sluppet billig unna

Påtalemyndigheten vil forlenge Nokas-dommen med tre nye år. Nokas-dømte Metkel Betew hevder han er ferdig med det kriminelle livet.

I RETTEN: Metkel Betew i Borgarting lagmannsrett. Her avbildet med forsvarer Marius Dietrichson (t.v.). Påtalemyndigheten vil forlenge Nokas-dommen med tre nye år. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
I RETTEN: Metkel Betew i Borgarting lagmannsrett. Her avbildet med forsvarer Marius Dietrichson (t.v.). Påtalemyndigheten vil forlenge Nokas-dommen med tre nye år. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Ikledd svart hettegenser og jeans skal Nokas-dømte Metkel Betew (41) overbevise Borgarting lagmannsrett om at han ikke vil begå ny, alvorlig kriminalitet.

Denne uka skal retten avgjøre om forvaringsstraffen han ble idømt for Nokas-ranet skal forlenges med tre nye år.

- Jeg har reflektert mye over egne valg, og etter hvert som du blir eldre blir det en modningsprosess. Det er mye anger og skam, sier Betew fra vitneboksen.

I november i fjor besluttet Asker og Bærum tingrett å forlenge forvaringsstraffen med tre nye år. Betew ble prøveløslatt i oktober 2014, men ble gjeninnsatt i forvaring etter å ha hatt omfattende kontakt med kriminelle, blant dem flere Nokas-dømte.

- Da jeg ble gjeninnsatt på forvaring, bestemte jeg meg for å kutte kontakten med gamle venner. For dere høres det sikkert enkelt ut, men for meg er det en stor forandring. Det er mennesker jeg har levd med i hele mitt voksne liv, sier 41-åringen.

I 2018 ble han også dømt til fem år og fire måneders fengsel for å ha stått bak innførsel av 50 kilo hasj i prøvetida. Når han slipper ut fra forvaring, skal han sone fengselsstraffen.

Kontakt med 40 kriminelle

Betew og hans forsvarer Marius Dietrichson ønsker at 41-åringen skal løslates fra forvaring og heller begynne å sone fengselsstraffen.

Dietrichson gjentok flere ganger at Betew ikke har gjort noe straffbart som kan gi forvaring, og påpekte at om narkotikadommen brukes mot ham blir det praktisert dobbelt straff.

Statsadvokat Arvid Malde redegjorde i sitt innledningsforedrag for at det er gjentakelsesfare, og viste til at Betew under prøvetida hadde kontakt med 40 personer tilknyttet det kriminelle miljøet. I tillegg viste Malde til at Betew har begått flere kriminelle handlinger i prøvetid, inkludert Nokas-ranet.

- Hvorfor hadde du den omfattende kontakten med andre kriminelle i prøvetida, når du visste at du ikke skulle ha det? spør statsadvokaten.

- Det var et savn. Jeg hadde ikke sett dem på mange år. Jeg var på skolen hver dag, men det er ikke så lett å få nye venner. Folk er skeptiske til navnet jeg har og var skeptiske til å ha med meg på studentfester, sier Betew.

- Hvorfor vil det ikke bli på samme måte nå?

- Savnet vil alltid være der, men valget er tatt. Jeg skjønner at det er vanskelig å tro på meg nå. Eneste måte jeg kan bevise det, er om jeg slipper ut.

41-åringen forteller videre at han vil fokusere på familien, sjakk og arbeid i framtida.

- Den kriminaliteten som jeg har drevet med er kalkulert risiko. Etter at jeg kom inn igjen, har jeg tatt noen grep. Jeg har ikke noe avhengighetsforhold. Dette har vært valg jeg har tatt som ikke har vært bra.

Han understreker at han har blitt voksen i fengselet og at han er fullstendig klar over konsekvensene av å begå ny kriminalitet.

- En ting er at det er et elendig liv, men det er stress og et jag. Du har politiet på nakken hele tida. Det er et bikkjeliv. Merk mine ord, mann, sier Betew til lagdommer Espen Lindbøl.

NOKAS-RANET: I dag kommer dokumentaren «Gåten David Toska» på TV 2 og TV 2 sumo. Her gir hovedmannen bak norgeshistoriens største ranssak, David Toska, sitt første intervju noensinne over 15 år etter Nokas-ranet. Video: NTB Scanpix / Vårt lille land, TV 2. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Ikke sluppet billig unna

Nokas-raneren soner for tida på Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum. Han bruker dagene på jobb som lakkerer på metallverkstedet.

- I fengsel bor alle kriminelle oppå hverandre og det er mye «skitprat». Jeg bestemte meg for å fokusere på å spille sjakk, og har en ny regel om å unngå prat om den kriminelle verden.

Siden forvaringen gikk ut i desember, har Betew sittet i varetekt i påvente av om forvaringen forlenges eller ikke. Nå sitter han på avdelingen på Ila, men har kun delvis fellesskap.

- Jeg har sittet i til sammen seks år på isolat. Det sier jeg ikke for å skryte, men jeg overlevde det. Jeg har ikke hatt noen kremsoning. Jeg har ikke sluppet billig unna.

Av de Nokas-dømte er det i dag kun Metkel Betew som soner. I tillegg sitter Alf Henrik Christensen varetektsfengslet etter at han ble pågrepet i en båt med om lag 130 kilo hasj i august i fjor.

- Bekymringsfull atferd

Aktor Arvid Malde påpekte i sitt innledningsforedrag at Betew ikke har vist noen langvaring lyst til å endre seg under soning, og at han er motvillig til å snakke med betjenter og rettspsykiater Randi Rosenqvist.

- Jeg tar ingen snarveier og spiller ikke noe spill. Jeg har stor respekt for Rosenqvist, men jeg har ikke psykiske problemer og ser da heller ikke vitsen med å snakke med henne, sier Betew.

Rosenqvist påpeker at det er vanskelig å gi noen grundig risikovurdering når han har nektet å snakke med henne.

- Jeg mener at han er impulsiv. Han ignorerer grensesettende snakk fra ansatte. Det er positivt at han satser på lakkering og storartet at han har sluttet å ha kontakt med kriminelle. Statistisk sett mener jeg han tilhører en bekymringsfull kategori, men det er ikke gitt at han begår ny kriminalitet, sier Rosenqvist.

Hun understreker likevel at hun ikke har sett noen dramatisk endring i hans atferd, slik han gir uttrykk for i retten.

- Markant endring

Assisterende fengselsleder Tonje Sandal på Ila fengsel og forvaringsanstalt mener det ble en helt annen stemning blant innsatte - og relasjon mellom innsatte og ansatte - da Betew ble flyttet fra avdelinga.

- Vi opplever at han styrer deres kontakt med betjentene, sier hun.

Betew rister på hodet og sukker høylytt i rettssalen.

Ila fengsel og forvaringsanstalt har anbefalt tre års forlengelse, men Sandal påpeker også at det er en utfordring å legge opp til progresjon i soningen når han skal sone en tidsbestemt straff etter forvaringen. Hun sier at en slags utslusingsplan kan være mulig.

- Det er en helt ny situasjon for oss. Så vidt jeg vet har ikke dette blitt gjort før.

Hele Norges coronakart