Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har ikke startet testene

Det kan ta en måned å fastslå Rahila Iqbals dødsårsak. Et nytt etterforskningsteam er på saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ISLAMABAD OG LAHORE, PAKISTAN (Dagbladet.no): Rahila Iqbals dødsårsak er ennå ikke fastslått. Obduksjonen som ble foretatt på det lokale sykehuset samme dag som hun døde, ga ingen endelige svar.

En rekke indre organer og prøver er derfor sendt til Senteret for kjemiske analyser i Lahore. Dagbladet har i dag vært i kontakt med senteret. De forteller at undersøkelsene ikke er påbegynt.

- Det vil ta tre til fire uker før vi har resultatet av laboratorieundersøkelsene. Vi har ennå ikke startet arbeidet. Akkurat nå har vi en kø av saker og tar de i tur og orden. Prøvene ankom ikke oss før for tre-fire dager siden, sier doktor Imtiaz Ahmed Bhatt til Dagbladet.no. Hans tittel er chemical examination officer.

Han forteller også at de ikke har fått noen spesielle instruksjoner i denne saken.

- Alle saker er spesielle. Vi har ikke fått noen spesielle instruksjoner i denne saken. Det er en rutinesak for oss. Når resultatene er klare, vil vi sende de tilbake til det lokale sykehuset. De vil så sende det til politiet, sier Bhatt.

Dermed kan det ta lang tid før saken blir oppklart. Politiet har tidligere sagt til Dagbladet.no at de først og fremst venter på resultatet av disse prøvene. Først da kan man slå fast om Rahila ble utsatt for en ulykke eller om hun døde av andre årsaker. Da sa de det ville ta bare en til to uker.

Konkret skal det blant annet undersøkes om hun ble forgiftet. Det skal også gjøres mikroskopiske undersøkelser av vev. I tillegg skal det undersøkes om hun kan ha blitt seksuelt misbrukt.

Mandag morgen fremstilles de tre fangene for ny varetekstfengsling. Da vil faren, morfaren og sjåføren til Rahila ha sittet i varetekt under svært tøffe forhold i fem dager. Politiet har systematisk avhørt dem og flere kilder hevdet i går overfor Dagbladet at de har blitt mishandlet i fengselet.

DØD: Rahila Iqbal omkom i en trafikkulykke i Pakistan, men hennes ektemann mener hun ble utsatt for et æresdrap fordi han tilhører ahmadiya-bevegelsen som ikke er godkjent som muslimer av sunniene, som Rahila tilhørte. Foto: Privat
DØD: Rahila Iqbal omkom i en trafikkulykke i Pakistan, men hennes ektemann mener hun ble utsatt for et æresdrap fordi han tilhører ahmadiya-bevegelsen som ikke er godkjent som muslimer av sunniene, som Rahila tilhørte. Foto: Privat Vis mer

Etter det Dagbladet kjenner til er det ingen konkrete bevis mot de tre fengslede. Hovedgrunnen til at de sitter fengslet, er anmeldelsen som ektemannen til Rahila leverte inn ved Manglerud Politistasjon onsdag kveld i forrige uke.

Nytt team på saken

Politiet i distriktet Mandi-Bahaudin sier til Dagbladet.no at det i går ble satt et nytt team av etterforskere på saken. Dette teamet består av politietterforskere fra en annen politistasjon i distriktet. Etter det vi vet har de gjort nye åstedsundersøkelser. Da har også gjort nye vitneavhør. Etterforskningen skal skje parallelt og skal være uavhengig av det andre etterforsknigsteamet.

Teamet ledes av Adil Shamshad. Han har høy utdannelse og er unormalt ung til å være politiinspektør. Norske kilder i Pakistan som kjenner til Shamshad sier han er kjent som en svært dyktig og profesjonell politimann.

Dette skrittet viser at politiet nå gjør skikkelige forsøk på å lete etter andre bevis enn kjemiske i denne saken.

Det er flere spørsmål på åstedet som ikke er besvart:

Hvor fort kjørte bilen?

Selv skal sjåføren ifølge politiet ha anslått farten til 60 kilometer i timen. Men med personbil er det svært vanskelig og ubehagelig å kjøre med enn i 40 kilometer i timen på den veien.

Var det ingen vitner som så hvor fort bilen kjørte?
Sjåføren hevder han fikk sleng på bilen i en hump noen titalls meter før ulykkesstedet.

Er det mulig å få en slik sleng i den humpen?

Finnes det merker på åstedet etter en slik kjøring?
På gressbakken fra veien og ned mot kanalen går det bilspor. Det er bare merket etter høyre bildekk som synes, bilen skar mot høyre.

Bremset sjåføren eller er det spor etter en bil som ikke har bremset på vei ut i kanalen?

I hvilken teknisk stand var den 25 år gamle Datsun personbilen?

I FENGSEL: Rahilas far Azhar Iqbal sitter fengslet på en celle sammen med 20 andre fanger på politistasjonen i Mandi-Bahaudin i Pakistan.
ULYKKESSTEDET: Her kjørte bilen med Rahila ut i kanalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!