- Har ikke testet høydebassenget på flere år

Der det er påvist tarmbakterier i høydebassenget, har trolig ikke Askøy kommune tatt vannprøver på flere år.

SKAL IKKE HA BLITT TESTET: Det er fortsatt høyt trykk ved Askøy legevakt søndag, etter at det fredag ble påvist høye konsentrasjoner av blant annet E.coli-bakterier i høydebassenget i Øvre Kleppe i kommunen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SKAL IKKE HA BLITT TESTET: Det er fortsatt høyt trykk ved Askøy legevakt søndag, etter at det fredag ble påvist høye konsentrasjoner av blant annet E.coli-bakterier i høydebassenget i Øvre Kleppe i kommunen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Det opplyser varaordfører Bård Espelid til NRK.

Espelid forteller overfor Dagbladet at de regelmessig tar vannprøver fra distribusjonsnettet, i tillegg til regulære vannprøver fra andre vannsteder.

- Men disse prøvestedene er lokalisert andre steder enn høydebassenget, og det aktuelle vannstedet er derfor ikke omfattet i rutineprogrammet, sier han.

Ifølge Espelid har kommunen en prøvefrekvens på én gang i uka.

- Har dere med dette fulgt de rutinene som skal følges?

- Mattilsyntet har gått god for rutineprogrammet, men vi kan helt klart stille oss spørsmålet om vi har funnet alle de riktige prøvepunktene for det. Vi kan også spørre oss hvorfor høydebassenget ikke har vært inkludert tidligere.

Varaordføreren legger til at den interne undersøkelsen til kommunen vil prøve å finne svar på disse spørsmålene, samt flere.

E.coli-bakterier

Det er fortsatt høyt trykk ved Askøy legevakt søndag, etter at det fredag ble påvist høye konsentrasjoner av E.coli-bakterier i høydebassenget i Øvre Kleppe i kommunen. Det er også gjort funn av Clostridium og intestinale enterokokker.

Totalt har 47 personer, 13 barn og 34 voksne, vært innlagt på Haukeland sykehus. Det siste døgnet har elleve nye pasienter blitt henvist til sykehuset, ifølge kommunen.

Kommunen har også fått rapporter om at folk som har vært innom kommunen, nå ligger syke flere andre steder i landet.

I går uttalte Askøys kommunikasjons- og næringssjef Dag Folkestad til Bergens Tidende at rundt 2000 innbyggere er blitt syke som følge av drikkevannet.

- Dekk til åpne sår

I dag gjentok fungerende smittevernlege Thomas Herland kokepåbudet. I tillegg advarte han innbyggerne mot bading.

- Dusjing er greit, men folk bør unngå å bade i badekar. Og en bør dekke til åpne sår om en dusjer, sier han ifølge NRK.

Fungerende rådmann Torgeir Sæter sier til rikskanalen at kommunen har kontroll på håndteringa av krisen, men ikke årsaken til utbruddet.

Alle barn utskrevet

De totalt 13 barna som var innlagt på Haukeland universitetssykehus, er også alle blitt utskrevet. Det opplyser sykehuset i en pressemelding søndag ettermiddag.

Det er imidlertid 18 voksne som fortsatt er innlagte på sykehuset, men ingen av dem skal være kritisk syke.

- Vi har god kontroll på situasjonen. Vi har i dag besluttet å oppbemanne noe for å være helt trygg på at vi har nok kapasitet til å ta imot pasienter som kommer framover, sier rådgiver Kari Ulveseth på Haukeland universitetssykehus